Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 2%, la cel mai redus nivel din ultima săptămână
Preţurile petrolului au scăzut miercuri cu aproximativ 2%, până la cel mai scăzut nivel din ultima săptămână, din cauza creşterii stocurilor de ţiţei din SUA cu mult peste estimări şi a aşteptărilor privind noi creşteri ale ratei dobânzii de politică monetară, deşi previziunile pentru o creştere mai mare a cererii în 2023 au limitat pierderile, transmite Reuters.
Stocurile de ţiţei din SUA au crescut cu 16,3 milioane de barili săptămâna trecută, până la 471,4 milioane de barili, cel mai mare nivel de după iunie 2021, a anunţat Administraţia de Informaţii Energetice (EIA) din SUA.
Aceasta a fost mult mai mare decât creşterea de 1,2 milioane de barili pe care analiştii au estimat-o într-un sondaj Reuters şi peste creşterea de 10,5 milioane de barili prezentată în datele de la American Petroleum Institute (API), o organizație comercială din industrie.
Contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 1,35 dolari, sau cu 1,6%, până la 84,23 dolari pe baril, în timp ce ţiţeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,46 dolari sau cu 1,9%, până la 77,60 dolari.
Atât petrolul Brent, cât şi WTI au închis la cel mai redus nivel de după 7 februarie.
Datele privind inflaţia din SUA şi observaţiile oficialilor băncii centrale care au fost percepute ca indicii că ratele dobânzilor vor creşte pentru mai mult timp au influenţat, de asemenea, piaţa.
Oficialii Rezervei Federale au declarat marţi că banca centrală a SUA va trebui să menţină creşterile treptate ale ratelor dobânzilor pentru a învinge inflaţia şi au sugerat că presiunile asupra preţurilor determinate de o piaţă a muncii aflată sub presiune ar putea împinge costurile împrumuturilor mai sus decât erau aşteptările.
Preţurile sunt presate şi de anunţul din această săptămână că Statele Unite vor vinde 26 de milioane de barili de petrol din rezerva strategică a naţiunii, care se află deja la cel mai scăzut nivel din ultimele aproximativ patru decenii.
Cotațiile au fost ușor susținute de raportul de miercuri al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), care şi-a majorat previziunile pentru creşterea cererii de petrol în 2023 şi a spus că producţia restrânsă a OPEC+ ar putea aduce un deficit de aprovizionare în a doua jumătate a anului. OPEC+ include Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi furnizori de petrol, inclusiv Rusia. (News.ro)