Sari direct la conținut

Prima de risc a statului roman – In lipsa banilor FMI, lectia va fi dura

Economia pe intelesul tuturor

Statul roman, prin Compania de Drumuri (CNADNR), s-a imprumutat la o marja de 5,95%, pe 6 ani. Statul roman s-a imprumutat de la banci locale (BRD, BCR), banci care cunosc bine riscurile pietei locale. Marja pe care statul a impus-o bancilor participante in programul „Prima Casa” este de 4%, scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Se pune intrebarea: cum este posibil ca un creditor persoana fizica sa se imprumute mai ieftin decat statul roman? Nu poate. E vorba de o subventie inca neplatita.

Statul roman dorea sa emita o emisiune de obligatiuni pe pietele externe, pe o perioada de 5 ani, cu o suma intre 500 milioane si 1.5 miliarde de euro. Daca dobanda acceptata de investitori ar fi fost sub 8%, as fi spus ca e o minune. Surse mai mult sau mai putin informate vehiculau cifra de 10%. In mod normal, emisiunea de obligatiuni a fost amanata.

Riscul Romaniei e in crestere. Deja credem ca banii de la FMI sunt un drept, vor veni indiferent de ce se intampla. Nu este asa! Criza nu mai este atat de acuta ca in martie 2009, situatia din Letonia s-a mai stabilizat, oricand poate fi momentul ca Romania sa primeasca o lectie. Iar in lipsa banilor FMI, lectia va fi dura pentru cei ale caror salarii depind de generozitatea fondului.

Comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro