Sari direct la conținut

Prima demisie la varful TVR

EurActiv.ro

Directorul de programe Titi Dinca a solicitat conducerii TVR eliberarea sa din functie incepand cu data de 01.05.2005. Motivul oficial invocat starneste zambete telespectatorului neutru: „solicitarea mea este justificata de faptul ca in ultimele doua luni au fost colportate in mediile publice si politice, cu insistenta tendentioasa (?! -nota red.), afirmatii conform carora, demersurile

intreprinse de unii membri ai conducerii Televiziunii Romane, au drept unic scop acela de protejare si pastrare a functiilor de conducere pe care le detin”, se arata in textul demisiei. De asemenea, Titi Dinca se delimiteaza „de orice tentativa de asociere cu nuanta politica in ceea ce priveste activitatea de director de programe si postul ocupat legal prin concurs”.

Titi Dinca a coordonat programele Televiziunii Romane (libere !), intr-o perioada caracterizata, pe scurt, prin fraza: „vrei sa vezi stiri independente? Muta pe Cartoon Network”. Dar nimeni din conducerea TVR nu a acuzat ATUNCI presiuni politice.

Pe 29 martie a.c., Comisia parlamentara de ancheta asupra activitatii Societatii Romane de Televiziune (SRTV) si a Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) a inceput audierile.

Primele marturii au pus in evidenta forme sofisticate de manipulare si cenzura in cazul celor doua societati. V. Mesajul transmis de TVR in tot anul 2004 a fost decriptat in fata comisiei de ancheta

Formele de cenzura descrise de reporteri, redactori, editori si producatori nu doar in fata comisiei, ci in semnale de presa, ar fi scos publicul in strada inca de anul trecut, daca Romania era Cehia. In Praga, oamenii au iesit in strada, in semn de protest fata de manipularea pe care o facea televiziunea publica.

De altfel, si la Bucuresti, in decembrie 2004, mai multi tineri au apelat la forma lor de protest: s-au strans in fata TVR cu leucoplast pe gura, satui de tacerea si totodata de zgomotul TVR – vezi flashmob de protest „Ciocu’ mic si joc de glezne !”

O simpla privire pe cotele de audienta ale anului 2004, comparativ cu anii 2003 si 2002 pierde teren pe zi ce trece. S-a marit numarul televiziunilor, ar putea riposta Vaelentin Nicolau, presedinte si director general (PDG) al TVR, dar intrebare retorica : „Atunci Pro TV de ce si-a pastrat procentul, ba chiar a si crescut pe deasupra ?”

Sa mai spunem ca TVR are venituri anuale de aprox. 90 milioane de euro, adica atat cat toate cele 150 de televiziuni existente – toate, la un loc – primesc tot atat, de pe piata publicitatii romanesti, 90-95 milioane euro, medie anuala. Reamintim ca piata publicitatii TV este estimata la 90-95 milioane de euro (valori nete, nu de rate-card).

Zgomot de fond

Lavinia Sandru, proaspat divortata de PD si intrata in Partidul Intitiativa Nationala, a inceput sa faca, mai nou, tam-tam ca la Comisia de ancheta s-au facut presiuni asupra jurnalistilor. Corect. Daca ar preciza cine si cand a facut presiuni.

Presa a fost plina cu relatari despre incercarile membrilor marcanti ai PSD – in special din partea dnei Dorina Mihailescu si a d-lui deputat Dan Mihalache – de a intimida jurnalistii critici la adresa situatiei din TVR.

Dar d-na deputat Sandru, o onorabila membra a Comisiei de media, nu s-a autosesizat cand jurnalistii critici au fost audiati si timorati de membrii marcanti ai fostei guvernari. O face insa acum, cand dl. Titi Dinca, intr-o incercare de a se salva din ancheta asupra activitatii domniei sale, face ceea ce ar fi fost mult mai credibil daca facea demult: isi da demisia.

In momentul in care actuala putere va incerca sa faca presiuni asupra TVR sa relateze intr-un fel sau altul, atunci trebuie ripostat dur. Au spus-o si protestatarii din TVR (cei din proprie intiativa): este suficient sa vezi arhiva stirilor TVR, e o dovada suficienta. Iar monitorizarea jurnalelor va fi dovada clara atunci cand eventuale noi presiuni vor fi incercate.

Insa conducerea TVR – in frunte cu fostul consilier al lui Nastase, PDG Valentin Nicolau – lasa tot mai mult impresia, in ciuda unei avalanse de comunicate pe care le-a produs Directia de comunicare a institutiei, ca nu salvarea TVR de presiuni il preocupa, ci mai degraba salvarea sa. De orice raspundere, daca se poate.

PS: Apropo, cand v-ati uitat ultima oara la canalul 1 al televiziunii publice, la altceva decat la meci?

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro