Sari direct la conținut

Prima măsură luată după tragedia de la Ferma Dacilor: Inspectoratele pentru Situații de Urgență, schimb de informații cu Protecția Consumatorilor

Incendiul de la Ferma Dacilor a ucis mai multe persoane, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda
Incendiul de la Ferma Dacilor a ucis mai multe persoane, Foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Inspectoratele pentru Situații de Urgență (ISU) de la nivelul fiecărui județ vor colabora, în acțiunile de control ale firmelor, cu Comisariatele Regionale pentru Protecția Consumatorilor, printr-un „flux informațional”, pentru a semnala dacă o echipă de control găsește nereguli privind siguranța la incendiu. Măsura vine la mai puțin de o lună de la incendiul de la Ferma Dacilor, în care și-au pierdut viața opt persoane. Firma care deținea complexul nu avea autorizație de incendiu.

Decizia a fost luată după ce președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a avut o întâlnire de lucru cu șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat și alți specialiști din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

„Ținând cont de atribuțiile conferite de lege fiecărei instituții implicate, s-a convenit să fie realizat un flux informațional între Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și Comisariatele Regionale pentru Protecția Consumatorilor, în așa fel încât, comisarii ANPC să fie în permanentă legătură cu structurile de prevenire ale ISU, la nivel local, iar în situația în care, în îndeplinirea atribuțiilor de control, aceștia constată încălcări ale normelor privind siguranța la incendiu, inspectorii de prevenire să fie anunțați în timp real, pentru dispunerea măsurilor legale în acest sens”, se arată într-un comunicat de presă al DSU.

Comisarii ANPC vor putea semnala către Inspectoratele pentru Situații de Urgență atunci când găsesc nereguli care sunt de competența ISU.

  • „De asemenea, s-a convenit asupra punerii la dispoziția comisarilor ANPC a unui ghid cu privire la criteriile care impun obligația obținerii avizului/autorizației de securitate la incendiu pentru construcțiile în care consumatorul este prezent, ghid care să permită semnalarea către inspectoratele pentru situații de urgenta a eventualelor neconformități constatate cu prilejul desfășurării activității de control din competență.
  • De pe ordinea de zi a ședinței nu a lipsit nici necesitatea îmbunătățirii cadrului legal incident celor două instituții, astfel încât prin măsurile adoptate nivelul de siguranță al consumatorilor să crească”, se mai arată în comunicatul de presă.

Incendiul de la Ferma Dacilor, care a izbuncit în noaptea de 26 decembrie, a scos la iveală multiplele nereguli după care firma care gestiona complexul funcționa de 10 ani: nu existau autorizații și avize de construire și de incendiu.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro