Prima mutare a lui Bode la Justiție în scandalul "Anghel Saligny": Șefa Direcţiei de avizare, schimbată cu fostul șef înlăturat în aprilie de Stelian Ion / Reacția ministrului demis al Justiției
Ministrul interimar al Justiţiei, Lucian Bode, a schimbat-o vineri dimineaţă din funcţie pe şefa Direcţiei de avizare a actelor normative din minister, Raluca Spoeală, decizia având legătură cu faptul că MJ nu a avizat ordonanţa de urgenţă privind Programul „Anghel Saligny”, au declarat pentru News.ro surse din minister. Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacționat spunând că această decizie arată că premierul „folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public”.
Coform unor surse din minister citate de News.ro, în locul Ralucăi Spoeală a fost numit Cătălin Oţel, pe care Stelian Ion îl schimbase de la conducerea Direcţiei de avizare la începutul lunii aprilie, spun sursele citate.
Raluca Spoeală era delegată pe post.
Reacția lui Stelian Ion
Stelian Ion, demis de Florin Cîțu pe motiv că a refuzat să avizeze proiectul, a reacționat spunând că această decizie arată că premierul „folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public”.
- „Oprirea procedurii de selecție a procurorilor de rang înalt, ca prima măsura în interimatul la Ministerul Justiției, reprezintă dovada cea mai clară că aceasta a fost miza principală a remanierii.
- Iar schimbarea de pe o zi pe alta a conducerii Direcției de avizare din cadrul MJ pentru a facilita obținerea avizului pentru PNDL 3, proiect care faciliteaza furtul din banii publici, și, probabil, a unor avize ulterioare, arată că Florin Citu nu are respect pentru lege și folosește aceleași metode abuzive pe care le foloseau odinioară cei pe care atâta i-a criticat public. Asta este realitatea tristă a acestor zile”, a scris Stelian Ion pe Facebook.
Lucian Bode și-a preluat mandatul de ministru interimar la Justiție joi seară, când, conform unui comunicat al Ministerului Justiției, a convocat o ședință a Colegiului de Conducere „în care au fost dezbătute problemele curente ale ministerului, au fost identificate urgențele și stabilite prioritățile pe termen scurt”. „Totodată, în vederea gestionării în bune condiții a activităților curente a fost dispusă efectuarea unei analize instituționale la nivelul tuturor structurilor din subordinea Ministerului Justiției”, a mai transmis instituția.
La ședința de joi seară de la Ministerul Justiției, Bode a adus-o și pe Ștefania Ferencz, secretarul general din MAI, care a deținut aceeași funcție și la Ministerul Transporturilor, în perioada în care Bode a fost ministru al Transporturilor.
Încă de joi seară, de la preluarea mandatului, Bode a anunțat că prima sa urgență va fi avizarea actului normativ privind programul „Anghel Saligny”, în valoare de 10 miliarde de euro: „Procedura de avizare a unui act normativ este de natură tehnică și așa trebuie să rămână. Ministerul Justiției trebuie să se pronunțe strict pe legalitatea actelor. Despre oportunitatea unui program guvernamental sau a unei măsuri, deciziile sunt luate atunci când construiești programul de guvernare, când stabilești politicile publice sau direcțiile de acțiune”.
Vineri dimineață, Lucian Bode a susținut că sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru ca OUG privind programul „Anghel Saligny” să intre în ședința de guvern de la ora 16.00, iar Ministerul Justiției nu a constatat probleme de nelegalitate, așa cum spunea Stelian Ion, ci doar „observații tehnice și chestiuni de procedură”.
- „Aseară am văzut proiectul în original, azi intrăm în ședința de guvern cu acest proiect. Avizul dat de Ministerul Justiției este unul pozitiv, cu observații ale direcțiilor de specialitate. (…) Sunt chestiuni de interpretare.
- Proiectul a plecat la Ministerul Dezvoltării, care este inițiator, aproape în aceeași formă în care fusese pregătit de echipa lui Stelian Ion”, a declaratLucian Bode.
Întrebat despre problemele de nelegalitate invocate de Stelian Ion, Lucian Bode a susținut că este vorba doar despre observații tehnice, chestiuni de procedură.
- „Observaţiile Direcţiei de Specialitate pe care le-am transmis către Ministerul Dezvoltării sunt aceleaşi. Nu am modificat chestiuni de fundamentare, sunt chestiuni de interpretare. Documentul pregătit de domnul Stelian Ion cu echipa domniei sale a plecat către Ministerul Dezvoltării aproape în aceeaşi formă.
- Vorbim despre observaţii tehnic stabilite între direcţiile tehnice, chestiuni de procedură, de constituţionalitate. Deci, sunt chestiuni tehnice, nu sunt chestiuni de oportunitate. O să vedeţi că am menţinut documentul pe care echipa domnului Stelian Ion l-a realizat într-o proporţie foarte, foarte mare”, a susținut Bode.
El a mai spus că sunt îndeplinite toate condițiile legale ca proiectul să intre azi în ședința de guvern.
- „Avizul de la Ministerul Transporturilor trebuia să vină în termenul legal, nu a venit. În consecință, se consideră avizare tacită. Nu e nici prima, nici ultima dată toate celelalte avize sunt atașate. Sunt îndeplinite toate condițiile legale ca programul <> să fie dezbătut în ședința de guvern de la ora 16.00”, a mai susținut noul ministru interimar al Justiției.
Reamintim că premierul Florin Cîțu a încercat să adopte miercuri OUG privind PNDL 3 introducând-o pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de guvern, fără avizul Ministerului Justiţiei. Ședința de guvern a fost suspendată și programată apoi pentru ora 19:00, însă miniștrii USR-PLUS au refuzat să participe. La finalul zilei, Cîţu a anunţat revocarea lui Stelian Ion de la Justiţie, spunând că nu va accepta în guvern „miniştri care să se opună dezvoltării României”.
Joi, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției, iar ministrul de Interne, Lucian Bode, a fost numit interimar la Justiție.
USR-PLUS a anunțat joi inițierea unei moțiuni de cenzură și îi cheamă alături pe „toți parlamentarii responsabili și interesați ca această criză politică declanșată de un prim-ministru iresponsabil să dureze cât mai puțin”. Reprezentanții USR-PLUS mai spun că moțiunea poate fi evitată doar dacă Florin Cîțu își dă demisia de onoare sau coaliția îi retrage sprijinul politic. Liderul grupului USR-PLUS Ionuț Moșteanu a anunțat că USR-PLUS negociază cu AUR pentru depunerea moțiunii.
Ministrul demis de la Justiție spunea că în proiectul de OUG privind programul „Anghel Saligny”au fost identificate „multe probleme” de constituţionalitate şi nelegalitate.
Întrebat de jurnalişti despre ce probleme este vorba, Stelian Ion a răspuns: „Din ce am văzut la prima vedere, din documentaţia prezentată la un moment dat de colegii de la avizare, multe probleme de constituţionalitate, de nelegalitate, chestiuni care ţin de regimul proprietăţii publice, cui se atribuie aceste proiecte, care sunt condiţiile legale. Dincolo de asta, repet, mi se cerea ceva imposibil, să dai aviz pe un document pe care nu îl aveai la minister. Frizează absurdul. (…) Cred că este o miză mai degrabă de competiţie internă în PNL, cred că aceasta este miza reală”.