Sari direct la conținut

Vladimir Putin a convocat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate după asaltul ucrainean în regiunea Kursk

HotNews.ro
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Președintele rus Vladimir Putin a avut miercuri prima reacție, după ce Moscova a denunțat „un atac terorist” în regiunea Kursk, unde trupele Kievul ar fi făcut o incursiune cu unităţi mecanizate.

Liderul de Kremlin a declarat miercuri că incursiunea ucraineană în interiorul regiunie Kursk, aflată la frontiera cu Rusia, este o provocare majoră, conform Reuters.

„Regimul de la Kiev a lansat o altă provocare majoră”, le-a spus Putin membrilor guvernului rus despre atacul de la Kursk.

Putin a spus că forțele Kievului „bombardează fără discriminare țintele civile” în regiunea Kursk.

Declarațiile au fost făcute de către liderul de la Kremlin înainte de o reuniune neprogramată a Consiliului de Securitate, potrivit unei surse familiarizată cu situația, citată de canalul de Telegram Brief, potrivit The Moscow Times. Despre reuniune a relatat și BBC.

Lavrov, Șoigu, Medvedev, prezenți la reuniunea Consiliului de Securitate

Reuniunea cu Consiliul de Securitate, care are loc de obicei vinerea, va avea loc cu două zile mai devreme de data aceasta, după ce armata ucraineană a pătruns în regiunea Kursk și, potrivit corespondenții militari ruși, a reușit să se impună și să ocupe mai multe sate.

Putin va avea o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate, ai cărui membri permanenți includ șefii tuturor agențiilor de securitate, șefii celor două camere ale parlamentului, precum și ministrul de externe Serghei Lavrov, fostul președinte Dmitri Medvedev și secretarul Serghei Șoigu, înainte de a se întâlni cu membrii guvernului, a declarat sursa pentru Brief.

Ministerul rus al Apărării, care a declarat cu o zi înainte că a reușit să respingă forțele ucrainene din regiunea Kursk, a recunoscut miercuri că luptele din regiune continuă.

Zonele „direct adiacente frontierei ruso-ucrainene” au devenit o zonă de luptă, a declarat ministerul.

Oficialii militari ruși au spus că aproximativ 300 de militari au trecut marți granița.

24 de persoane, inclusiv șase copii, au fost răniți în bombardamentele ucrainene asupra regiunii Kursk, potrivit oficialilor de la Moscova.

„Atac terorist”

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a denunţat incursiunea ucraineană în regiunea Kursk drept „un nou atac ce vizează în mod clar populaţia civilă”, în cadrul unei intervenţii, miercuri, la postul de radio Sputnik.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei în februarie 2022, în Rusia au avut loc mai multe incursiuni ale unor luptătorilor ucraineni. Forţele ruse au susţinut de fiecare dată că au respins aceste incursiuni, dar unele dintre ele au forţat Moscova să recurgă la artilerie şi forţe aeriene.

Kievul nu a comentat oficial incidentele pe care le reclamă Moscova.

Niște imagini cu o dronă FPV care atacă un elicopter de atac rusesc Mi-28 în regiunea Kursk au ajuns pe rețelele de socializare. Incidentul a fost confirmat și de canale rusești, fără să precizeze starea actuală a aeronavei.

Militari ruși, luați prizonieri

Cu toate acestea, unii experţi, precum analistul Forbes David Axe, critică această operaţiune, neconfirmată oficial de Kiev, calificând-o drept o „risipă inutilă de resurse militare preţioase”, în timp ce armata ucraineană înregistrează pierderi în regiunea estică Doneţk.

„Forţele armate (ucrainene) conduc un grup de „kaţapi” (nume depreciativ folosit de ucraineni pentru ruşi) pe teritoriul Ucrainei”, a anunţat în noaptea de marţi spre miercuri DeepState, un influent canal militar pe Telegram care urmăreşte zilnic evoluţiile de pe front.

Acesta a mai raportat distrugerea a două tancuri ruseşti, a unui elicopter de atac Kamov Ka-52, a unui camion militar şi a unui grup de infanterişti ruşi pe un pod din zonă.

Canalului militar ucrainean DeepState și presa rusă independentă au scris că trupele Kievului au luat prizonieri în timpul asaltul.

INTERVIURILE HotNews.ro