Sari direct la conținut

Prima reacție a Rusiei privind dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump

HotNews.ro
Putin si Biden dand mana 2, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Putin și Biden dau mâna în timpul unei întrevederi în Elveția în 2021 Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Președintele Vladimir Putin nu s-a trezit în toiul nopții pentru a urmări dezbaterea prezidențială americană dintre Joe Biden și Donald Trump, iar Rusia nu va comenta politica internă a Statelor Unite, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează Reuters.

Putin a manifestat indiferență față de rezultatul alegerilor din noiembrie, iar purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a menținut această linie, spunând că Rusia are lucruri mai importante pe care să se concentreze.

„Ei bine, uite, nu cred că vă așteptați ca președintele Rusiei să seteze alarma la ceas, să se trezească înainte de dimineață și să urmărească dezbaterile din Statele Unite ale Americii?” a declarat Peskov reporterilor atunci când a fost întrebat dacă Putin s-a conectat.

„Avem o mulțime de probleme care sunt cu adevărat importante pentru țara noastră, care sunt relevante pentru noi. Acestea sunt problemele cu care se ocupă președintele nostru. Dezbaterile din Statele Unite nu fac parte din principalele probleme de pe agendă”, a continuat Peskov.

Biden a avut o prestație șubredă în confruntarea cu Trump, care a relansat discuția dacă acesta este prea bătrân pentru a candida pentru un al doilea mandat. Rusia a jucat un rol important în dezbatere, ambii politicieni încercând să arate cine este mai dur în materie de politică externă.

Trump a spus că, dacă SUA ar fi avut un „„președinte adevărat” care să fie respectat de Putin, liderul rus nu ar fi invadat niciodată Ucraina.

„Haideți, lăsați-l pe Putin să intre și să controleze Ucraina, apoi treceți la Polonia și alte locuri. Vedeți ce se întâmplă atunci. El (Trump) habar nu are despre ce naiba vorbește”, a replicat Biden.

Rezultatul alegerilor este important pentru Rusia, în ciuda încercărilor sale de a-l minimaliza, deoarece va determina măsura angajamentului Washingtonului de a continua să sprijine Ucraina împotriva Moscovei și să îi furnizeze arme americane avansate.

Într-un interviu acordat în februarie, Putin a declarat că este dispus să colaboreze cu orice președinte american, dar că îl preferă pe Biden pentru că este „o persoană mai experimentată, mai previzibilă, un politician de școală veche”.

Unii comentatori au considerat această remarcă drept una cu scopul de a-i afecta șansele lui Biden. Pe baza reticenței lui Trump de a-l critica pe Putin atunci când acesta era președinte, precum și pe baza comentariilor sale mai recente – inclusiv faptul că ar încuraja Rusia să atace membrii NATO care nu au cheltuit suficient pentru propria apărare – criticii săi cred că acesta i-ar facilita situația liderului de la Kremlin.

La începutul acestei luni, Putin a declarat, ca răspuns la o întrebare adresată de Reuters, că Rusiei nu îi pasă cine va fi următorul președinte al SUA, deoarece acest lucru probabil nu va schimba nimic pentru Moscova. Dar el a spus că sistemul judiciar american a fost în mod clar folosit într-o luptă politică împotriva lui Trump.

Unii politicieni ruși, precum fostul președinte Dmitri Medvedev, au pus la îndoială capacitatea mentală a lui Biden, care are 81 de ani. Putin, cu un deceniu mai tânăr, nu s-a alăturat acestor atacuri, dar a făcut aluzie la discuțiile privind vârsta lui Biden.

„Când m-am întâlnit cu Biden în Elveția – adevărat, asta a fost acum câțiva ani, trei ani – oamenii spuneau deja că nu este capabil. Nu am văzut nimic de genul acesta”, a declarat el în februarie.

Citește și:

INTERVIURILE HotNews.ro