Sari direct la conținut

Prima reacție a lui Zelenski după retragerea trupelor ucrainene din orașul-fortăreață Vuhledar: O decizie absolut corectă

HotNews.ro
Prima reacție a lui Zelenski după retragerea trupelor ucrainene din orașul-fortăreață Vuhledar: O decizie absolut corectă
Soldați ucraineni din brigada 79 sunt văzuți în orașul Vuhledar de pe linia frontului, în timp ce războiul Rusia-Ucraina continuă în regiunea Donețk, Ucraina, 12 martie 2024. Sursa foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi, în prima sa reacție oficială după retragerea forțelor din orașul-strategic Vuhledar, situat pe linia frontului, că decizia armatei a fost una „absolut corectă”, deoarece contribuie la salvarea vieților soldaților ucraineni, scriu The Kyiv Independent și RBC Ucraina.

„Nu putem opri Rusia fără arme adecvate. Apoi, atunci când distrug pozițiile trupelor noastre, trebuie să le protejăm viețile, pentru că viețile sunt mai importante decât orice clădire”, a declarat Zelenski, răspunzând unui jurnalist în cadrul conferinței comune de presă cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, venit în vizită la Kiev.

Forțele Kievului au anunțat retragerea din această fortăreață strategică din regiunea Donețk miercuri, 2 octombrie, după ce forțele ruse au invadat flancurile orașului și au intrat în centrul Vuhledarului.

Situat în partea de sud a regiunii, la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul ocupat Donețk și la aproximativ 40 de kilometri est de granița administrativă cu regiunea Zaporojie, Vuhledar s-a confruntat cu un puternic asalt al rușilor începând din 2022.

Soldații ucraineni care au apărat orașul „sunt oamenii noștri, sunt cetățeni ucraineni. Prin urmare, este foarte corect ca ei să plece și să se salveze”, a mai spus joi Zelenski.

„Pentru binele statului nostru, pentru serviciul lor eroic. A fost un pas absolut corect”, a motivat liderul ucrainean.

Zelenski a profitat de ocazie pentru a face apel la partenerii internaționalli ai Ucrainei să își accelereze livrările de arme pentru a ajuta Kievul să se apere în fața agresiunii ruse.

„Insistăm să folosim armele cu rază lungă de acțiune (asupra teritoriului rus, n.r.); fără armele corespunzătoare, nu putem opri Rusia, care folosește astfel de arme împotriva noastră, distrugând totul”, a mai declarat el, ca răspuns la o întrebare privind modul în care Ucraina intenționează în continuare să limiteze ofensiva rusă după retragerea din Vuhledar.

„Aceștia sunt pașii absolut corecți. Acesta este motivul pentru care cerem permisiunile necesare. Poate fi oprită Rusia fără acest lucru? Astăzi, unul dintre mijloace este să întărim Ucraina”, a adăugat liderul de la Kiev.

În discursul său adresat națiunii pe data de 30 septembrie, Zelenski a declarat că Ucraina se confruntă cu o situație „foarte dificilă” pe linia frontului. În afară de Vuhledar, forțele ruse și-au concentrat eforturile asupra orașelor Pokrovsk și Torețk din regiunea Donețk, unde soldații ucraineni, depășiți atât numeric, cât și din punctul de vedere al dotării militare, sunt nevoiți să se retragă lent.

De asemenea, trupele ruse par să se pregătească pentru operațiuni de asalt în regiunea sud-estică Zaporojie, unde „inamicul concentrează efective”, a declarat pe 28 septembrie purtătorul de cuvânt al Comandamentului militar ucrainean de sud, Vladislav Voloșin.

Retragerea din Vuhledar

Forțele armate ucrainene au apărat Vuhledar timp de doi ani, respingând numeroasele atacuri ale forțelor ruse. Soldații Brigăzii 72 au început să părăsească orașul săptămâna trecută, deoarece rutele de aprovizionare au fost întrerupte.

Gruparea operațional-strategică de forțe Hortiția a confirmat miercuri că retragerea forțelor de apărare din oraș a avut drept scop prezervarea efectivelor și a echipamentelor militare.

Brigada 72 ucraineană a raportat că evacuarea răniților din Vuhledar a fost dificilă din cauza presiunii inamicului pe flancuri. Cu toate acestea, retragerea din oraș a permis reducerea pe cât posibil a pierderilor.

Ofițerul de presă al Brigăzii 72, Arseni Prylipka, a declarat că decizia de retragere a fost luată prin ordin sau pe baza circumstanțelor.

Urmăriți cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro