Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 953: Clădire de apartamente din Harkov, lovită de un atac rusesc / Atac masiv cu drone asupra Kievului

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 953: Clădire de apartamente din Harkov, lovită de un atac rusesc / Atac masiv cu drone asupra Kievului
Atac rusesc cu o bombă ghidată Foto: Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Rusia a atacat Harkovul cu o bombă ghidată KAB în noaptea de miercuri spre joi, lovind o clădire rezidențială și rănind cel puțin 10 persoane, inclusiv un copil, au raportat autoritățile locale. Între timp, generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor americane din Europa, a avertizat că NATO nu dispune în prezent de apărare antiaeriană adecvată, mobilitate militară, muniție și mentalitate pentru a fi pe deplin pregătită pentru un război convențional pe scară largă.

Un rus condamnat în februarie pentru arderea Coranului a fost acuzat de trădare de către procurori, care susțin că a transmis Ucrainei imagini video cu mișcările trupelor militare, informează Reuters.

Un atac rusesc cu dronă a avariat linii electrice și substații în regiunile Kiev, Odesa și Ivano-Frankivsk, a anunțat joi Ministerul Energiei din Ucraina prin intermediul Telegram, potrivit Kyiv Independent.

Forțele ucrainene au lovit un sistem de radar rusesc Nebo-M prin intermediul rachetelor ATACMS, furnizate de către Statele Unite, a anunțat joi Statul Major al armatei ucrainene, citat de Kyiv Independent.

Sistemul Nebo-m, estimat la 100 de milioane de dolari, are capacitatea de a detecta și intercepta amenințări aeriene, inclusiv rachete balistice.

Potrivit armatei ucarinene, distrugerea radarului va oferi oportunitatea pentru folosirea mai eficientă a rachetelor Storm Shadow și Scalp-EG.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a arestat doi agenți de informații ai Ucrainei care încercau să treacă granița lituaniano-rusă pentru a intrat în Kaliningrad, relatează agenția de stat rusă TASS.

Aproximativ 15 drone rusești au fost detectate și doborâte lângă Kiev în cursul nopții, au declarat autoritățile orașului, potrivit Kyiv Independent.

Alerta de raid aerian în capitala Ucrainei a durat 5 ore și jumătate, cu explozii raportate la Kiev și zonele învecinate.

Atacurile cu drone asupra Kievului au crescut în ultimele săptămâni, Rusia lansând mai multe grupuri de drone noaptea, apropiindu-se din diferite direcții și altitudini, potrivit administrației militare a orașului Kiev.

„Inamicul a lansat primele grupuri de drone înainte de miezul nopții, dar tot mai multe UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) au fost adăugate constant pe tot parcursul nopții”, au informat autoritățile.

Ungaria respinge propunerea UE privind desfăşurarea de consilieri militari europeni în Ucraina. „Este periculos şi pentru Ungaria, căci escaladarea se produce mai întâi în vecinătate, nu la mii de kilometri distanţă”, a declarat ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

Rusia a atacat Harkovul cu o bombă ghidată KAB în noaptea de miercuri spre joi, lovind o clădire rezidențială și rănind cel puțin 10 persoane, inclusiv un copil, au raportat autoritățile locale, citate de Kyiv Independent.

O bombă rusească ghidată KAB a lovit o clădire de apartamente cu cinci etaje, între etajele trei și patru, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Siniehubov.

Zece persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de trei ani, a declarat primarul Ihor Terekhov.

Toți locuitorii clădirii au fost evacuați, iar lucrătorii de urgență lucrează la locul atacului. Este posibil să existe persoane îngropate sub dărâmături, a declarat Siniehubov.

Sinteza celor mai recente evenimente:

  • Avertisment sumbru al generalului Ben Hodges: NATO nu poate face față unui război pe scară largă cu Rusia. „Imaginați-vă o săptămână ca în Ucraina”.
  • Rusia se declară pregătită pentru o confruntare lungă cu SUA, „adversarul nostru”, afirmă adjunctul lui Lavrov. „Trimitem toate semnalele de avertizare”.
  • Armata ucraineană s-a retras din fortăreața Vuhledar.
  • Uniunea Europeană pregăteşte noi sancţiuni împotriva Rusiei, după o serie de atacuri hibride.
  • Dronele rusești care au atacat infrastructura portuară din regiunea Odesa din Ucraina au avariat, printre altele, clădiri de la un punct de trecere a frontierei cu România.
  • Ucraina plănuiește să crească de anul viitor producția de drone, rachete balistice și cu rază lungă, a anunțat ministrul apărării, Rumen Umerov.
  • Antiaeriana a distrus 11 din cele 32 de drone cu care Rusia a atacat teritoriul ucrainean în cursul nopții, au transmis forțele aeriene ucrainene.
  • Un mesaj RO-Alert a fost emis în noaptea de marţi spre miercuri pentru zona de nord a judeţului Tulcea privind riscul căderii unor obiecte din spaţiul aerian.
  • Autoritățile din Ucraina au demarat o anchetă cu privire la ceea ce au descris a fi execuția sumară de către trupele ruse a 16 soldați ucraineni care s-au predat pe linia frontului de est, în apropiere de Pokrovsk.

–––

Evenimentele de marți, ziua 952 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro