Prima zi cu ArboriBuzul: "Aici e Amazonul, ce-i asta?!"
Scufita Rosie te intampina cu o voce blanda si te duce intr-un loc cu turta dulce, bezele si multa vegetatie. Nu visezi, esti doar in ArboriBuz, unul dintre cele trei autobuze implicate in proiectul artistic „Transport iesit din comun”. In ArboriBuz nu stai pe scaun, ci pe butuci din lemn sau pietre acoperite de muschi si frunze, nu auzi claxoanele, ci triluri de pasari si in loc de controlor, stai de vorba cu Scufita Rosie, Lupul cel Rau, Padurarul si o vrajitoare cu patru maini. Timp de o saptamana, ArboriBuzul, High-life Buzul si BizarBuzul vor circula in Bucuresti, pe 5 trasee RATB.
Gazda calatoriei este Scufita Rosie, atenta in acelasi timp sa nu o prinda lupul – un tanar imbracat elegant, in costum negru si camasa alba. Este manierat, mieros si aproape ca te-ai lasa pacalit daca nu i-ai vedea la spate coada lunga si stufoasa iesindu-i de sub sacou. Nici scheunelile pe care le scoate din timp in timp nu-l fac prea atractiv.
Padurarul se plimba prin Arboribuz cu o toporisca la brau, iar Vrajitoarea, atunci cand nu sta in casuta din turta dulce, vine in control: calatorii se trezesc cu degetele si bratele pipaite de Muma Padurii cu par incalcit si haine lungi si zdrentaroase. Cand gaseste cate un calator mai plinut, isi freaca mainile satisfacuta si rade subtire si pofticios.
In Arboribuz, padurea e ca la ea acasa: din cand in cand se aud latraturi, urlete de lup si mugete de vaca, iar la urcarea in vehicul te intampina un miros de frunze uscate. Nu e indicat sa te asezi daca porti haine deschise la culoare, pentru ca scaunele din plastic au fost inlocuite cu butuci si pietre acoperite de pamant. Pamant amestecat cu frunze este si pe jos, iar furnicile care ti se urca pe genunchi fac parte din peisaj.
ArboriBuzul este doar unul dintre cele trei autobuze in care joaca actori francezi si romani. In High-life Buz, calatorii iau loc pe canapele moi, din catifea, in timp ce sunt serviti cu sampanie. Isi continua drumul intr-o atmosfera relaxanta, in timp ce un pianist le canta pe tot parcursul calatoriei. BizarBuzul este plin de mistere, precum laboratorul unui cercetator nebun. Calatorii sunt intampinati de un schelet uman, asezat pe unul din scaune, iar pe parcursul calatoriei sunt proiectate imagini cu fiinte din cele mai bizare.
Padurea pe roti – asa cum ar trebui sa fie in realitate
Cei care au avut curaj sa urce in ArboriBuz au fost incantati de ideea unui oaze mobile de verdeata. „E frumos, e ciudat, dar mie-mi plac lucrurile mai ciudate. Ma simt ca intr-o padure adevarata si as vrea sa o iau, maine, si pe fiica mea sa vada”, spune Maria Radu, 40 de ani. „Aici e Amazonul, ce-i asta? Am 84 de ani, dar n-am mai vazut asta pana acum”, spune un domn in varsta.
Altii au discutat despre ce-i doare: lipsa spatiilor verzi sau faptul ca padurile sunt sufocate de gunoaie sau defrisate: „E relaxant aici. Poate asa mai au grija si de paduri, si de campii”, spune o pensionara. Din spate se aude: „E ca intr-o padure unde nu sunt PET-uri”, motiv pentru inceperea unei alte discutii despre lipsa actiunilor de ecologizare.
„Ar trebui sa avem mai multa grija de ce e in jur”, spune Mihaela Marculescu, o doamna care a venit special sa mearga cu ArboriBuzul. „Am auzit azi-dimineata la stiri si am vrut sa vad cum e”.
„Am crezut ca nu am voie sa urc”
La ora 10, atunci cand a inceput sa circule ArboriBuzul, cei mai multi dintre pasageri erau persoane de varsta a treia si studenti. Desi asteapta in statie si se indreapta catre autobuz, la deschiderea usilor cei mai multi se dau inapoi si nu mai vor sa urce. A fost nevoie ca un membru al echipei Arboribuz sa ii indemne pe calatori la fiecare oprire – „Mergeti la Piata Romana? Cine merge la Romana? Haideti, poftiti inauntru!”.
Unii timizi si neincrezatori, altii razand si privind curiosi in jur, isi fac curaj si intra in padurea ambulanta. „Prima oara am avut senzatia ca nu am voie sa urc”, povesteste d-na Radu. „Uitati-va cum stau in statie, le e teama. Mai avem pana sa ne civilizam, eu n-am fost decat o data afara, in Ungaria, dar tare mi-a parut rau cand m-am intors”, a mai spus aceasta.
Desi urcati, unii dintre ei nu sunt siguri ca vehiculul functioneaza ca un autobuz obisnuit si ca vor ajunge la destinatie: „Da’ ma duceti unde trebuie?”, intreaba un pensionar, in timp ce alti calatori nu vor sa urce decat daca li se spune traseul pe care il va urma autobuzul.
D-na Radu se teme ca verdeata pe 6 roti nu va rezista prea mult: „O sa vandalizeze autobuzul, n-ati vazut ca asa le place, sa distruga scaunele, sa zgarie?”
Autobuzele vor circula pe cinci trasee RATB, intre orele 10-13 si 18-21:
* de la Ghencea la P-ta Unirii prin Calea 13 septembrie
* din Valea Ialomitei pana la Universitate
* de la Eroilor la stadionul Lia Manoliu prin Piata Unirii
* de la Piata Victoriei pana la Piata Resita pe la Universitate si Piata Unirii
* de la Baneasa la Piata Romana pe la Arcul de Triumf si Piata Dorobanti
Vrajitoarea din ArboriBuz