Sari direct la conținut

Primaria Alba Iulia pune la bataie 500.000 de euro pentru cumpararea unor terenuri retrocedate

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Mai multi proprietari ai unor terenuri din municipiul Alba Iulia, care intra sub incidenta legilor retrocedarii, ar putea fi expropriati daca nu vor cadea la o intelegere cu Primaria.

Este vorba despre o serie de parcele din centrul orasului, unde autoritatile locale doresc construirea unor parcari, dar si de o suprafata de pamant aflata in curtea Scolii Generale Nr. 7.

Anuntul a fost facut de catre primarul municipiului, Mircea Hava, care a spus ca va propune alocarea unei sume de 500.000 de euro pentru negocieri cu proprietarii. Curtea scolii respective are aproximativ 3.200 de metri patrati din care aproape jumatate trebuie retrocedati.

In aceste conditii, functionarea institutiei de invatamant, unde invata cateva sute de elevi, va fi pusa sub semnul intrebarii. De asemenea, peste alte parcele retrocedate intre timp s-au construit strazi. „Daca nu ne intelegem cu oamenii, voi fi nevoit sa incep procedurile de expropriere. Sper sa scapam cu 500.000 de euro”, a spus Hava.

Potrivit declaratiilor edilului, pretul pe care il va oferi Primaria va rezulta in urma negocierilor bazate pe raportul unui expert neutru, care va evalua parcelele respective in functie de pretul pietei imobiliare pentru zona respectiva.

Situatia unor terenuri din oras a dat ani intregi batai de cap atat autoritatilor locale, cat si fostilor proprietari.

Pe de o parte, reprezentantii administratiei locale, in frunte cu primarul Mircea Hava, se plang ca nu pot dezvolta o serie de proiecte edilitare cuprinse in planurile urbanistice de zona, iar pe de alta fostii proprietari sau urmasii acestora nu pot intra in posesia parcelelor respective.

Spre exemplu, o suprafata mare de teren, situata chiar in centrul orasului, peste drum de Casa de Cultura a Studentilor, zace napadita de buruieni, dupa ce mai multe cladiri fara autorizatie construite acolo au fost demolate.

Desi terenul a fost teoretic retrocedat, proprietarii nu au putut intra in posesia lui, cu toate ca unii s-au angajat sa construiasca exact ce doreste si Primaria, adica o parcare.

Autoritatile locale ar putea avea mari dificultati la negocieri, in conditiile in care preturile in zona sunt astronomice. Practic, portiunile respective de pamant sunt singurele din centrul orasului pe care se mai poate construi ceva, de unde si interesul mare in jurul acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro