Primăria Capitalei a ridicat în ultimele 10 luni 1564 de mașini parcate neregulamentar pe carosabil / Sectorul 3 a ridicat în 2019 peste 1800 de autovehicule
Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, a ridicat de pe 26 august 2019 până pe 10 iulie 2020 a 1564 de autoturisme parcate neregulamentar, potrivit informațiilor transmise de municipalitate la solicitarea Hotnews.ro. Asta înseamnă o medie de 5 mașini pe zi. Reamintim că sunt ridicate doar mașinile parcate neregulamentar pe carosabil, nu și cele de pe trotuar. În paralel, și Primăria Sectorului 3 ridică mașinile parcate neregulamentar pe străzile din administrare, în 2019 fiind ridicate 1820 vehicule, potrivit datelor oficiale. Deși în București parchează fiecare unde vrea și blochează trecerile de pietoni, stațiile de autobuz, tramvaiul, doar cele două instituții ridică mașinile parcate neregulamentar.
”Numărul polițiștilor locali împuterniciți să constate acest tip de contravenție este de 46. Ridicarea auto se face, conform regulamentului aprobat prin H.C.G.M.B., de către Compania Municipală Managementul Transportului, cu șase autospeciale”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei.
Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:
Pentru ridicare:
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
- 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
Pentru transport:
- 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
- 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.
În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.
Pe lângă taxa de 500 de lei care trebuie plătită pentru recuperarea mașinii, șoferii riscă și amenzi de până 725 lei plus 4 puncte de penalizare, deci neatenția sau comoditatea poate costa până la 1.225 lei.
Maşinile parcate neregulamentar şi care au fost ridicate vor fi depozitate în spaţiile special amenajate din Bulevardul Timişoara nr. 161- 163, Sector 6 şi Bulevardul Metalurgiei nr. 69- 71 (str.Drumul Jilavei nr.113), Sector 4, care vor avea program de funcţionare 24/24 ore, astfel încât maşinile ridicate să poate fi eliberate la orice oră.Cetățenii care nu își găsesc mașina, pot suna gratuit la numerele de telefon 021/9544 – Brigada de Politie Rutiera sau 021/9752 – Politia Locala a Municipiului Bucuresti, pentru a afla in care dintre cele doua spatii se afla autoturismele si pentru a le putea recupera.
Lista cu străzile de pe care PMB va ridica mașinile parcate neregulamentar, începând de astăzi, poate fi consultată aici.
Primăria Capitalei nu ridică mașinile parcate pe trotuar
Măsura de ridicare se aplică mașinilor oprite sau staționate neregulamentar pe partea carosabilă a drumurilor publice. Partea carosabilă a drumurilor publice este definită ca fiind bucata de drum dintre cele două trotuare. Dacă șoferul parchează neregulamentar pe trotuar se dispune sancționarea cu amendă, nu ridicarea.
Situația de la Sectorul 3
Primăria Sectorului 3 a început să ridice mașinile parcate neregulamentar începând cu data de 3 mai 2018.
Potrivit datelor din raportul de activitate, în 2019 a ridicat 1820 de mașini parcate neregulamentar. În 2020, potrivit rapoartelor zilnice, media este de circa 6 mașini pe zi.
”Biroul Ridicări Auto, care și-a început activitatea în mai 2018, a avut ca obiectiv și principala misiune, asigurarea fluenței circulației în condiții de siguranță rutieră, decongestionarea drumurilor publice aflate în administrarea Sectorului 3 al Municipiului București, protejarea drepturilor persoanelor cu handicap, asigurarea parcării vehiculelor în condiții de siguranță, respectarea regulilor de circulație. De asemenea, Biroul Ridicări Auto a desfășurat activități de eliberare a amplasamentului de pe arterele principale de pe raza Sectorului 3 , în vederea efectării menevrelor de basculare necesare așternării mixturilor asfaltice În anul 2019, s-au ridicat de pe raza sectorului 3, 1820 vehicule parcate neregulamentar si 153 vehicule pe Mediu”, se arată în document.
Mașinile sunt ridicate de primărie, nu este contractată o firmă privată.
În Sectorul 3, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt următoarele:
· Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă:
- cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 200 de lei;
- cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 270 de lei;
· Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă:
- cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 150 de lei;
- cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 200 de lei;
· Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă:
- în primele 24 de ore: 150 de lei;
- după intervalul de 24 de ore: 50 lei.
Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând de la data și ora depozitării, nefracționat.
Plata tarifelor aferente oprațiunilor de ridicare, transport și depozitare se face la casieriile Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale sau pe platforma on-line www.ghiseul.ro.
Amenzile pentru staționarea neregulamentară se aplică în conformitate cu OUG nr. 195/2002.
Proprietarii vehiculelor ridicate pot obține informații la numărul de telefon 021.9543 – dispeceratul Direcției Generale de Poliție Locală.
Recuperarea vehiculelor depozitate în spațiul special amenajat din str. Releului nr. 4 se poate face non-stop în baza chitanței fiscale care atestă plata tarifului aferent.