Sari direct la conținut

Primăria Capitalei despre scandalul închiderii centrului destinat victimelor violenţei domestice: Președinta asociației este membru PNL, salariile depășeau 80% din bugetul proiectului

HotNews.ro
Violenta, Foto: MorgueFile.com
Violenta, Foto: MorgueFile.com

Primăria Capitalei vine cu noi precizări în scandalul închiderii centrului destinat victimelor violenţei domestice ”Casa Invicta”, coordonat de Asociația Anais. Președinta ONG-ului, Carmen Nemeș, este membru PNL Sector 2 și fost consilier general PDL, se arată într-un comunicat emis de municipalitate, iar cheltuielile salariale au depășit, în 2019, 80% din valoarea proiectului, doar coordonatorul centrului având un salariu de 7.200 lei/lună.

”Potrivit datelor din bugetul asociației Anais, pentru Casa Invicta, (care avea o capacitate de 16 locuri – 8 femei și 8 copii) se relevă faptul că peste trei sferturi din banii pe care îi primea de la bugetul local erau destinați salariilor și altor cheltuieli de personal și nu cheltuielilor beneficiarilor. Concret, dintr-un buget cheltuit pentru perioada iulie 2017-iunie 2018 – 75% reprezentau cheltuielile de personal. Astfel din suma totală de 465.756 lei – bani cheltuiți de asociația Anais pentru casa Invicta, 343.200 de lei au fost destinați exclusiv cheltuielilor de personal. Astfel, coordonatorul centrului primea 4.500 lei/luna, iar pentru asistenții sociali s-a alocat suma de 21.000 lei pe luna, fără a se preciza numărul acestora. Cheltuielile destinate beneficiarilor (transport, medicamente, hrană, cheltuieli igienă, îmbrăcăminte) reprezentau doar 9% din fondurile alocate (adică doar 45.800 lei). În perioada sept 2018 – feb 2019, cheltuielile de personal au ajuns să depășească 80% din bugetul total cheltuit pentru acest proiect, din suma totală de 466.196 lei, bani cheltuiți de asociația Anais pentru casa Invicta, 376.800 de lei au fost alocați doar pentru cheltuieli de personal. În această perioada, coordonatorul centrului a primit un salariu majorat, adică 7.200 lei/lună, iar pentru asistenții sociali s-a alocat suma de 42.300 pe lună, fără a se preciza numărul acestora. Fondurile destinate beneficiarilor (transport, medicamente, hrană, cheltuieli igienă, îmbrăcăminte) reprezentau doar 16% (adică doar 76.296 lei)”, se arată într-un comunicat trimis de Primăria Capitalei.

Reprezentanții instituției spun că nu vor ceda presiunilor făcute de asociația Anais și vor acorda finanțare doar ONG-urilor care vor câștiga selecția de proiecte.

”Primăria Capitalei va acorda în continuare finanțări nerambursabile organizațiilor non-profit, însă numai în baza unui regulament, elaborat anul trecut (HCGMB nr.274/2018), cu criterii de eligibilitate clare și care nu exclud sub nici o formă ONG-urile care doresc cu adevărat să contribuie la îmbunătățirea vieții persoanelor aflate în nevoie”, mai spun reprezentanții municipalității.

Potrivit sursei citate, la începutul anului 2019, s-au finalizat mai multe proiecte sociale derulate de asociații non-profit, cu finanțare de la DGASMB: ”Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Victimelor Violenţei în Familie – Casa ADRA”, „Centrul pilot de coordonare a serviciilor de îngrijire la domiciliul din Municipiul București”, “Un pas înainte pentru integrarea socială și profesională a persoanelor vulnerabile din București” parteneriat cu ARAS – Asociația Română Anti-SIDA. Asociațiile în cauza și-au arătat disponibilitatea pentru a continua proiectele începute și vor aplica atunci când va avea loc selecția de proiecte, mai spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

Centrul de găzduire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice – Casa Invicta se va închide începând cu 1 Mai 2019, după ce Primăria Capitalei nu a mai finanțat proiectul, a anunțat Asociația Anais pe pagina de Facebook. Din informațiile furnizate de ONG, 350 de femei au beneficiat de serviciile centrului în ultimul an, fiind singurul deschis non-stop.

Primăria Capitalei a anunțat vineri că nu a oprit finanțarea centrului, fiind vorba despre expirarea unui acord care a fost încheiat pe durată determinată, respectiv septembrie 2018-februarie 2019. În plus, centrul nu mai are autorizație de funcționare, iar municipalitatea are și ea un centru care poate găzdui victimele violenței domestice.

”Declamând public, pe mai multe căi de informare, că PMB a închis singurul centru de găzduire a victimelor violenței domestice din Capitală, această asociație, pentru interesul propriu, aduce grave deservicii chiar potențialilor beneficiari aflați în situații de criză, care sunt induși în eroare și care cred că nu mai au unde să ceară ajutor sau unde să se refugieze în caz de nevoie! Centrul de sprijin pentru familii defavorizate, care aparține Primăriei Capitalei, prin DGASMB, are de asemenea, program non-stop”, spun reprezentanții Primăriei Capitalei.

Pentru corecta informare a opiniei publice, reiterăm faptul că Primăria Capitalei acordă 1.500 de lei/lună pentru plata chiriei, în cazul victimelor violenței sociale.

Cum ajută Primăria Capitalei victimele violenței domestice

”Mai mult decât atât, în anul 2019, Primăria Municipiului București, prin Direcţia Generală de Asistenţa Socială a Municipiului Bucureşti, mai asigură, pentru victimele violenței în familie, și alte servicii și beneficii sociale: servicii de găzduire, hrană, consiliere psihologică și asistență socială, la nivelul Centrului de sprijin pentru familii defavorizate și a celor două locuințe protejate; decontarea costurilor aferente serviciilor privind examinarea victimelor și eliberarea certificatului medico-legal pentru victimele violenței în familie din municipiul București, conform H.C.G.M.B. nr. 39/2016. În plus, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București are în vedere, după aprobarea bugetului municipiului București, demararea procedurilor aferente închirierii unui imobil (compus din teren și construcție) în vederea amenajării unui centru social destinat victimelor violenței în familie”, transmite Primăria Capitalei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro