Primăria Capitalei, noi reguli pentru terasele din Centrul Istoric, în contextul pandemiei COVID 19: separatoare de sticlă între vecini, televizoarele permise pe terasă la meciurile importante
Primăria Capitalei propune noi reguli pentru terasele din Centrul Istoric, în contextul pandemiei COVID 19: între terasele vecine trebuie montate separatoare de sticlă sau jardiniere înalte, perimetrul terasei va fi trasat de municipalitate, astfel încât să se respecte un culoar de trecere de 4 m pe mijlocul străzii, iar televizorul va fi permis la marile evenimente cultural – sportive. În regulamentul din 2016 se cerea respectarea culoarului de 4 m, dar majoritatea comercianților nu respectau, iar folosirea televizorului pe terasă era interzisă.
Ce reguli propune Primăria Capitalei pentru terasele din Centrul Istoric:
– amplasamentul teraselor va fi trasat de Administrația Străzilor și delimitat de agentul comercial astfel încât să fie lăsat un culoar de trecere de 4 m. Și până acum trebuia asigurat un culoar de 4 m pentru trecere, dar prevederea nu era respectată.
”La avizare și amplasare se vor utiliza dungile de ghidaj/delimitare ce vor fi figurate pe planurile anexă la prezentul regulament astfel încât să asigure pe axul străzii o distanță (culoar) liberă de 4 m. Este obligatia agentului economic să aibă terasa delimitată. În situaţia în care nu este delimitată avizul nu este valabil. Operatiunea de trasare se va face de către Administrația Străzilor.”, se arată în regulamentul propus.
– terasele trebuie separate între ele și față de stradă cu geam securizat sau jardiniere din lemn și metal.
”Între terase se va putea realiza o separare faţă de vecini si maximum 2,5 m față de stradă exclusiv din elemente de mobilier urban din: a) Sticlă (geam securizat) clară, dimensiune maximă L= 1,25m, H=1,50m, montată în cadre metalice, negre, sprijinită pe tălpici şi nefixată în pavajul străzii, nedepăşind suprafața spațiului închiriat. b) Jardiniere de lemn/metal, dimensiuni maxime L=1,25m, H=1,50m, 1=0,50m, simplu aşezate pe pavajul străzii.”, se arată în regulamentul propus.
– terasele nu pot fi amplasate în dreptul clădirilor cu faţade degradate, cu pericol de prăbuşire a elementelor decorative, tencuieli etc. Constatarea va fi făcută de către o comisie stabilită prin Dispoziție a Primarului General.
– aprovizionarea unităților se va desfăşura zilnic între orele 06:00 şi 10:00. Accesul în afara acestui interval se va putea face cu plata unui tarif în valoare de 300 lei/acces. Plata se va face către Administraţia Străzilor Bucureşti. Mijloacele auto care asigură aprovizionarea vor avea acces în Centrul istoric astfel: intrare pe str. Doamnei şi str. Lipscani şi ieşire pe str. Şelari şi str. Căldărari.
– pe terasele sezoniere sunt interzise: mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vânzare, instalaţiile frigorifice, de preparare a produselor sau de spălare a veselei, standurile/vitrinele de prezentare a produselor şi aparatura electronică de tip TV, plasmă, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora, cu excepţia marilor evenimente cultural sportive.”
Ce prevede regulamentul aprobat în 2016:
– pe arterele fără trotuare trebuie păstrată, pe mijlocul străzii, o zona cu o lățime de minim 4 metri pentru intervenții de urgență.
– pe străzile cu trotuare, terasele sezoniere se avizează numai pe trotuarele care au lățimea minimă de 2 metri și dacă se va păstra un spațiu liber, pentru circulația pietonală, cu o lățime minimă de 1,5 metri.
– este interzisă amenajarea teraselor pe carosabil cu excepția străzilor exclusiv pietonale.
– mobilierul trebuie să fie în culori deschise, alb-beige și să fie din lemn, răchită sau metal.
– aprovizionarea se face între orele 6.00-10.00, iar muzica și spectacolele live trebuie să se încheie la ora 22.00.
– pe terasele sezoniere sunt interzise: Mobilierul pentru servire, inclusiv automatele de vânzare, instalațiile frigorifice, de preparare a produselor sau spălare a veselei, standurile/vitrinele de prezentare a produselor și aparatura electronică de tip TV, plasmă, LCD, LED, video-proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.