Primaria Capitalei va cheltui circa 35 milioane de lei pentru ca pasajele rutiere subterane din Bucuresti sa nu se mai inunde la fiecare ploaie torentiala
Primaria Capitalei va cheltui circa 35 milioane lei pentru modernizarea instalatiilor de evacuare a apelor pluviale din cele 5 pasaje subterane ale Municipiului Bucuresti, potrivit unui proiect aprobat vineri de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Este vorba de pasajele Marasesti, Lujerului, Jiului, Victoriei si Unirii. Aceste instalatii au o vechime de peste 25 de ani, iar din cauza ca sunt infundate/colmatate, pasajele se inunda aproape la fiecare ploaie torentiala.Cele 35 milioane de lei ar putea fi luate din fonduri europene nerambursabile.
“Cu exceptia pasajului Marasesti, a carui sistem de colectare si evacuare a apelor meteorice a fost inlocuit in anul 2009 aproape in intregime, restul pasajelor construite in jurul anului 1980, mai exact 1986-1987, au deja o varsta de circa 27 de ani. In tot acest interval nu s-au realizat lucrari de inlocuire a retelelor existente sau de inlocuire/reabilitare a bazinelor de retentie, ci doar de intretinere prin curatari si reparatii rare, astfel incat reteaua prezinta tronsoane de canalizare, camine de inspectie si guri de scurgere blocate complet sau colmatate partial, iar bazinele de retentie o degradare a betoanelor, depozite care ajung pana la maxim 1,85 m inaltime si diverse obiecte depozitate in interiorul acestora. Statiile de pompare prezinta preponderant pompe vechi si nefunctionale”, se arata in proiectul de hotarare adoptat de consilieri.
Investitia va fi finalizata in noua luni de la data inceperii lucrarilor.
“Finantarea investitiei se va face din fonduri nerambursabile externe de la institutii financiare internationale, credite interne/externe si din alocatii de la bugetul local al Municipiului Bucuresti, in conditiile respectarii clauzei 20 din contractul de concesiune a serviciilor de alimentare cu apa si canalizare din Municipiul Bucuresti incheiat cu S.C. APA NOVA Bucuresti S.A., privind nivelele de servicii si a clauzelor 5.2 din partea a 4-a a caietelor de sarcini privind tariful”, se arata in proiectul de hotarare adoptat de consilieri.
Potrivit municipalitatii repararea a instalatiilor de evacuare a apelor pluviale din cele 5 pasaje subterane va aduce urmatoarele beneficii:
– reducerea riscurilor de inundare accidentala a pasajelor;
– reducerea costurilor interventiilor la inundatii;
– eliminarea degradarilor ce survin la trama stradala si la structura pasajelor ca urmare a inundatiilor succesive la ploi torentiale.
Totodata CMGB a alocat 10 milioane de lei pentru modernizarea a 17 statii de preepurare pentru ape uzate pluviale: Medianei, Fagarasanul, Dobroesti, Fundeni, Canotajului, Babadag, Cremenita, Rodica, Dragusin Deleanu, Somnului, DN 1, Petrom City, Straulesti dreapta, Floreasca, Giulesti Sarbi, Gherghitei, Straulesti Cartier MAPN.
Finantarea investitiei se va face din fonduri nerambursabile externe de la institutii financiare internationale, credite interne/externe si din alocatii de la bugetul local al Municipiului Bucuresti
Investitia se va realiza in 12 luni.
Cornel Pieptea, consilier PNL in cadrul CGMB, a declarat pentru HotNews.ro ca pentru aceste proiecte se vor accesa fonduri europene nerambursabile din banii ramasi necheltuiti pe fondul de mediu in exercitiul bugetar 2007-2013.