Primele colectii de arta din Romania pe platforma Google Cultural Institute
Incepând de marţi 25 noiembrie 2014, MNŢR, Complexul Naţional Muzeal „Astra”, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Ordinul Arhitecţilor din România (OAR), Fundaţia Pro Patrimoniu, Asociaţia Folclor Fără Frontiere şi Fundaţia Wassertabahn si-au lansat colecţiile pe platforma Google Cultural Institute, a anuntat Dan Bulucea, country manager Google România citat de Agerpres.
El a menţionat acest lucru, in cadrul unui eveniment gazduit de MTR, răspunzând unei întrebări, că a adresat această invitaţie tuturor instituţiilor din România, doar ca unele dintre acestea sunt deocamdată reticente la această iniţiativă.
Simon Rein, program manager Google Cultural Institute, a informat că „în acest moment sunt disponibile peste 800 de exponate din colecţiile acestor instituţii, de la picturi, desene, obiecte de artă populară, artefacte religioase, la fotografii şi documente”.
Rein a amintit o serie de lucrări din Muzeul Naţional Brukenthal, precum „Omul cu tichie albastră” de Jan van Eyck, care pot fi admirate la o înaltă rezoluţie sau obiecte de artă unice din colecţiile MNŢR ori gospodăriile expuse în Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale Astra din Sibiu, ca şi piese relevante ale spaţiului etnografic extraeuropean din Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Complexul Naţional Muzeal „Astra”.
Alături de acestea, pe Google Cultural Institute sunt disponibile exponate ale asociaţiilor şi fundaţiilor amintite precum „Vioara cu goarnă”, „Mocăniţa de la Vişeu de Sus”, „Vila Golescu” sau creaţiile arhitectului Ion Mincu, în special Casa Mincu, actualul sediu al OAR.
De asemenea, trei clădiri (Palatul Brukenthal, Muzeul de Istorie „Casa Altemberger” şi Muzeul de Istorie Naturală) care aparţin Muzeului Naţional Brukenthal pot fi vizitate virtual, prin intermediul tehnologiei Street View, direct din platforma Google Cultural Institute.
„Fiecare dintre noi putem colabora la realizarea unui mare muzeu universal pe calea virtuală, incitând publicul să vină în muzee pentru a descoperi patrimoniul acestora”, a afirmat directorul general al MNŢR, Virgil Ştefan Niţulescu.
El a subliniat că, faţă de alte muzee din România, care au fost reticente la invitaţia Google, consideră că „avem datoria de a ne pune patrimoniul în valoare pe cât mai multe servere”.
„Sper ca şi colegii mei, directori ai unor mari muzee din România să ne urmeze exemplul”, a mai spus directorul MNŢR.
Preşedintele OAR, Şerban Ţigănaş, a afirmat că muzeele reprezintă adevărate şcoli, prin „democratizarea” artei, evenimentul de marţi constituindu-se într-un pas foarte important în educaţie.
Google Cultural Institute este o platformă digitală care oferă acces la patrimoniul istoric şi cultural din întreaga lume, prin intermediul internetului, oricine putând astfel explora picturi, desene, sculpturi, fotografii, artefacte religioase, manuscrise din muzee şi colecţii din toată lumea.
Platforma reuneşte peste 600 de instituţii partenere din 60 de ţări.