Primele rezultate, efecte si cateva semne de intrebare
Rezultatele anunta un scor bun pentru USL, cateva surprize majore, cativa lideri politici perdanti si e de vazut daca vor rata Parlamentul. De notat prezenta mai mare decat la parlamentarele din 2008, ceea ce arata nefiresc date fiind conditiile meteo dar explicabil prin eterna supra-mobilizare suspecta din cateva judete. Ca un facut, judetele-fruntas sunt cele in care candideaza liderii USL (Teleorman, Gorj) iar judetele codase sunt exact cele ale liderilor opozitiei (Timis, Arad). Marea intrebare este daca USL va obtine din prima o majoritate constitutionala (doua treimi din mandate in Parlament) sau va fi in situatia de a o negocia. Marele perdant se anunta UDMR, cu un scor la limita intrarii in Parlament.
- Toate datele indica faptul ca USL castiga din prima numeroase colegii, ceea ce face greu de estimat cum va arata reprezentarea in viitorul Parlament dupa redistribuirea mandatelor.
- Liderii de partid care nu castiga in fata adversarului din colegiul lor sunt obligati sa faca pasul inapoi, chiar daca la redistribuire vor intra in Parlament. Vor gasi, desigur, destule explicatii: viscolul, votul uninominal este de fapt politic, n-au pierdut ei ca persoane ci a fost un vot anti-Basescu etc etc.
- Un procent semnificativ (peste 16%) nu-si declara optiunea. Asadar, rezultatele anuntate de exitpoll-uri trebuie citite avand in minte acest detaliu esential. E de presupus ca sunt votanti amestecati, ARD si PPDD.
- Se pare ca UDMR este la limita (4,8), scor cu care nu intra in Parlament, dar obtine cateva mandate conform legii. Chiar daca va beneficia de asa numitul prag alternativ si si va avea reprezentanti in legislativ, se anunta cel mai slab scord din istoria UDMR. Chiar daca va depasi pragul electoral, UDMR avea ocazia maximizarii scorului pe fondul slabei prezente a romanilor.
- Diivizarea votului intre PPMT-ul lui Laszlo Tokes si UDMR-ul lui Kelemen Hunor, interesul Budapestei de a acorda dubla cetatenie maghiarilor din Transilvania deci inclusiv drept de vot in Ungaria si reforma de fatada a Uniunii (adevarata putere a ramas tot in mana unor politicieni compromisi chiar si dupa retragerea lui Marko Bela) au dus la acest rezultat slab.
- Cu putin timp in urma (putin dupa ora 20.00), presedintele Traian Basescu a postat pe pagina de Facebook un scurt mesaj video in care indeamna cetatenii maghiari sa mearga la vot: „Este esential ca cetatenii romani de etnie maghiara sa mearga la vot. Numai asa drepturilor lor pot fi aparate. Cetateni romani de etnie maghiara, mergeti la vot!”. Este evident ca seful statului urmareste sa echilibreze pe cat posibil situatia din Parlament, care anunta o majoritate solida pentru USL si ca incearca sa limiteze efectele negative pe termen lung ale subreprezentarii maghiarilor in Parlamentul de la Bucuresti. Sunt usor de intuit tensiunile inevitabile din UDMR dupa acest rezultat extrem de slab si amplificarea frustrarilor din comunitatea maghiara. Aceste frustrari se vor adanci, existand riscul ca ele sa fie exploatate de discursurile radicalilor (autonomisti, federalisti).
- Rezultatele anuntate de toate cele cinci exitpoll-uri acorda USL peste 55%, plaseaza ARD undeva la 20%, PPDD la 10% iar UDMR la limita pragului de 5%. Acest scor inseamna, cum spuneam acum cateva zile, un numar de mandate care reprezinta cam 60% din Parlament. Acest lucru il va determina pe Traian Basescu sa accepte desemnarea lui Victor Ponta in functia de premier. Nu va avea de ales, asa cum am explicat pe larg in urma cu cateva zile. Nu reiau argumentele de atunci, sunt perfect valabile astazi si le gasiti pe larg aici.
- Cu acest scor, e dificil de estimat daca USL obtine in Parlament o majoritate calificata din prima sau foarte aproape de ea. In tot cazul, cu negocieri sau fara, va forma usor aceasta majoritate. O parte din PPDD se varsa in USL si ramane de vazut daca UDMR trece pragul electoral si intra in Parlament sau se limiteaza la maxim cele 9 mandate cat poate sa-i ofere pragul alternativ. Apoi, sunt de asteptat tradari de la ARD la USL. Pe scurt, asa cum arata primele estimari, chiar si in cele mai pesimiste exitpoll-uri, USL are mari sanse sa formeze o majoritate care sa-i permita modificarea Constitutiei.
- Victor Ponta anunta public imediat dupa anuntarea rezultatelor inceperea negocierilor cu UDMR pentru formarea majoritatii constitutionale. Altfel spus, Traian Basescu a mobilizat cetatenii maghiari sa iasa la vot pentru a salva Uniunea, care ar putea ajuta USL sa-si consolideze puterea in Parlament.
- „In perioada urmatoare, cine va ridica sabia de sabie va muri” – acest avertisment-amenintare lansat de Victor Ponta in discursul tinut imediat dupa anuntarea rezultatelor pare adresat lui Traian Basescu, insa el prefigureaza o atutudine de prost augur manifestata de USL fata de orice tip de adversar.
Citeste si: Chiar poate evita Traian Basescu numirea lui Victor Ponta?