Primul proiect european de telemedicina la care participa Romania
Pe 20 septembrie a avut loc la Bucuresti intalnirea de lucru a organizatiilor provenind din cele cinci state europene – Italia, Spania, Danemarca, Suedia si Romania – care participa la proiectul HealthOptimum. Scopul intalnirii a fost de a discuta evolutia proiectului pana in acest moment si stabilirea sarcinilor pe care membrii consortiului le vor avea de indeplinit.
Obiectivul proiectului este de a asigura furnizarea de servicii de sanatate in conditii de asistenta medicala virtuala de specialitate pentru o arie larga de specialitati medicale: hematologie, cardiologie, radiologie,endocrinologie, dializa, chirurgie plastica si reparatorie, neurochirurgie, psihiatrie etc , dar si reabilitare in urma problemelor cu alcoolul, monitorizarea batranilor la domiciliu sau medicina generala.
In acest program sunt implicate regiuni din cele cinci tari participante. Romania este reprezentata in consortiu de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Timisoara si compania Info World, impreuna cu partenerul Alcatel-Lucent.
Marco d’Angelantonio, coordonatorul tehnic al proiectului, a declarat ca numarul foarte mare al cetatenilor italieni din judetul Timis, precum si situatia asemanatoare a romanilor din Veneto au stat la baza alegerii acestei regiuni din Romania. Focsani, Vrancea,Vaslui, Iasi, Targu Mures si Cluj sunt urmatoarele orase in care se va demara acest proiect.
Valoarea proiectului depaseste 20 de milioane de euro, dintre care 5 milioane reprezinta finantarea venita din partea Uniunii Europene. Restul sumei va fi suportat de organizatiile participante. Promotorii acestei actiuni sustin ca proiectul va deveni sustenabil prin serviciile de asistenta medicala pe care le va oferi.
Prima faza a proiectului vizeaza implementarea sistemului la nivel local. Finalitatea va consta in oferirea de servicii de asistenta medicala in conditii de inalt profesionalism si foarte rapid. Proiectul se va caracteriza prin interoperatibilitate la nivel european. Sistemul creat va facilita schimbul de informatii intre regiunile participante.
Practic, cadrele medicale din Romania vor putea cere parerea unor doctori dintr-un alt spital european prin accesarea aceleiasi platforme virtuale pe care se vor afla si dosarele updatate ale pacientilor.
Cristina Racoceanu, director de marketing si dezvoltare la Info World, a declarat ca prin intermediul acestui proiect „se va castiga timp, se va oferi promptitudine si se vor face economii substantiale din bugetul sanatatii, bani care pot fi apoi dirijati spre alte zone de maxima importanta pentru sistemul sanitar”.
HealthOptimum este cel mai mare proiect de e-health si interoperabilitate la care Romania ia parte. Acronimul de la HEALTHcare delivery OPTIMisation throUgh teleMedicine, este un proiect aprobabt de Comisia Europeana in cadrul programului eTen. De altfel, acesta a primit premiul pentru cel mai bun proiect eTen in anul 2005, ca urmare a primei faze de derulare in Italia, Spania si Danemarca. (Delia Sandu, Ager Press)