Sari direct la conținut

Privatizarea BCR – uitata de senatori in vacanta

HotNews.ro

Comisiile de specialitate ale Senatului nu au finalizat pina marti, 29 august, raportul privind privatizarea BCR. Convocarea sesiunii extraordinare i-a luat prin surprindere pe senatori, care au fost nevoiti sa recunoasca ca nu si-au indeplinit atributiile.

Raportul la Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului privind unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane trebuia realizat pe perioada vacantei, insa senatorii nu au venit la munca.

Intr-un efort de ultim moment, senatorii din Comisiile juridice, de privatizare si buget-finante au aprobat, marti seara, cu 18 voturi „pentru”, doua „impotriva” si doua abtineri raport favorabil la Ordonanta privind privatizarea BCR.

Raportul contine insa mentiunea ca se va adopta proiectul de privatizare, nu insa contractul de vanzare-cumparare.

Senatorii, in special cei ai opozitiei, au formulat mai multe amendamente la textul proiectului initiat de Guvern privind finalizarea privatizarii BCR.

In sedinta Biroului Permananet de marti, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a constatat ca nu exista nici un raport intocmit si a dispus amanarea cu doua zile a dezbaterii ordonantei privind privatizarea BCR.

Vacaroiu a cerut ca cele trei comisii, cea juridica, de privatizare si de buget, care ar fi trebuit sa lucreze in vacanta la elaborarea raportului, sa se intruneasca marti seara pentru a realiza raportul.

In cele doua luni de vacanta parlamentara, comisiile mai sus amintite s-au reunit o singura data in luna august si nici atunci nu au avut cvorumul necesar.

Presedintele comisiei juridice, Peter Eckstein Kovacs, a recunoscut ca raportul nu a putut fi realizat din cauza prezentei reduse.

„Cele trei comisii s-au intalnit in vacanta, dar, din lipsa de cvorum, nu s-a putut realiza raportul. Ne-am intalnit saptamana trecuta, dar au fost prezenti doar 15 colegi. Nu am putut vota raportul pentru ca era necesara prezenta a minimum 18 membri ai comisiilor”, a explicat Eckstein Kovacs.

Totodata, acesta sustine ca nu s-a putut lua legatura cu senatorii absenti pentru a-i chema la sedintele comisiei.

„Din cauza timpului foarte scurt, am avut doua zile la dispozitie pentru a-i convoca, si nu toti au putut sa-si amane planurile pentru a participa la sedinta”, a mai spus presedintele comisiei juridice.

Ordonanta privind privatizarea BCR a starnit multe controverse la Senat inca de la sfarsitul sesiunii trecute iar indiferenta parlamentarilor plecati in concediu a determinat si de aceasta data amanarea votului cu cateva zile.

Presdintele comisiei juridice sustine ca in cursul serii de marti se va lucra intens la intocmirea raportului.

”Trebuie sa il terminam ori in seara asta ori maine. Cert este ca este o urgenta pe care o vom rezolva. Cred ca cel mai tarziu joi acest raport va fi dezbatut in plen”, a mai spus Eckstein Kovacs.

Biroul Permanent a plasat proiectul pentru privatizarea BCR in ordinea de zi pe ultima pozitie, votul urmand a fi dat miercuri sau joi.

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Executivul a adoptat prin Ordonanta unele masuri pentru finalizarea privatizarii Bancii Comerciale Romane.

Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor si presedintele Comisiei de privatizare a BCR, a explicat la vremea respectiva ca a fost nevoie de adoptarea Ordonantei de catre Guvern intrucat proiectul de lege adoptat in mai si care continea prevederi similare, nu a fost adoptat in Senat din cauza lipsei de cvorum.

„Pentru a putea merge inainte cu procesul de privatizare am promovat aceasta ordonanta. Vom retrage proiectul de Lege si vom trimite ordonanta catre Parlament, urmand ca ordonanta sa fie actul legislativ care intra in dezbaterea Parlamentului”, a afirmat atunci ministrul Finantelor Publice.

Ajutorul de stat in cazul Bancorex, peste 900 de milioane euro

Consiliul Concurentei autorizase pe 7 august masurile acordate Bancorex si privatizarea BCR

Consiliul Concurentei a anuntat pe 7 august ca a autorizat masurile acordate Bancorex si privatizarea Bancii Comerciale Romane, prin care Erste Bank a dobandit peste 61,8% din capitalul social al Bancii Comerciale Romane (BCR), informeaza un comunicat de presa al institutiei. Consiliul Concurentei a hotarat ca vanzarea BCR de la sfarsitul anului trecut nu a cuprins elemente de ajutor de stat.

Avizul CC a tinut seama de limitarile introduse de catre stat in legatura cu expunerea pentru obligatiile rezultate din activitatea Bancorex.

Potrivit Consiliul Concurentei, in anul 1999 atat sistemul bancar cat si economia, in ansamblu, erau confruntate cu serioase dificultati si pentru evitarea unei crize sistemice a fost necesara gasirea unei solutii pentru Bancorex.

“La acel moment, statul a preluat imprumuturile neperformante ale Bancorex iar BCR a fost nevoita sa absoarba restul activitatilor Bancorex.

De asemenea, statul a acordat garantii nelimitate pentru pretentiile judiciare si anagajamentele extrabilantiere rezultand din activitatea Bancorex, pana la radierea acesteia din Registrul Comertului”, se arata in comunicatul Consiliului Concurentei.

Concluziile autoritatii de control stabilesc faptul ca BCR nu a beneficiat de pe urma acestor masuri, acestea fiind necesare pentru evitarea unei crize sistemice.

Consiliul Concurentei a solicitat AVAS si Ministerului de Finante (MFP) limitarea expunerii statului in legatura cu garantiile pentru obligatiile Bancorex, atat in timp cat si ca suma.

La sfarsitul lunii iulie a acestui an, Executivul a stabilit aceste masuri prin Ordonanta nr.33/2006. Actul normativ promoveaza prevederile legale care limiteaza atat in timp cat si valoric eventualele cereri care pot fi considerate ajutor de stat, rezultate in urma absorbtiei Bancorex de catre BCR.

Conform Ordonantei, ajutorul de stat nu poate depasi jumatate din pretul contractului de privatizare a BCR, deci jumatate din pretul de 3,75 miliarde euro. In ceea ce priveste limita de timp, termenul pana la care se pot face solicitari este data de 31 decembrie 2013.

Bancorex, piatra legata de gatul BCR

Itele privatizarii BCR sunt tot mai mult legate de datoriile pe care statul roman ar putea sa le plateasca in contul defunctei Bancorex. Avem mai multe speculatii si prea putine certitudini.

Cit de mare e proportia jafului? Este o intrebare absolut legitima in conditiile in care aflam ca circa 1,8 miliarde de dolari este suma pusa deoparte pentru a fi platita la o adica din bugetul public pentru eventuale pretentii banesti in contul fostei banci, se arata in Cotidianul.

Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, declarase in luna iulie ca ajutorul de stat in cazul Bancorex este estimat la peste 900 de milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro