Privatizarea Connex: doua miliarde de dolari
Doua miliarde de dolari: nici una dintre posesiunile statului roman scoase la privatizare n-a putut spera la o asa eticheta de pret.
N-au reusit fabrici cu traditie si miliarde investite in echipamente. Companii de electricitate cu milioane de clienti. Banci cu jumatate din economie in gheare si inca un sfert in stomac. Nici una dintre ele n-a trecut de cota asta istorica si se prea poate ca statul sa nici nu aiba o marfa atat de valoroasa, pe care sa ceara aceste doua miliarde de care va vorbesc.
Totusi, exista cel putin o companie in Romania care valoreaza atat si poate un pic peste. Se numeste Connex si am aflat cat e de scumpa acum cateva zile, cand gigantul Vodafone a anuntat ca intentioneaza s-o cumpere. O ia la pachet cu o firma din Cehia pentru suma totala de 3 miliarde de dolari.
Cele doua miliarde pentru Connex sunt estimarea autorului acestui articol, complet nestiintifica, dar, cine stie, poate aproape de realitate. Firma din Cehia e micuta, jos in clasament, pe o piata saturata: putine sanse de crestere deci de acolo.
Connex imparte cu Orange insa aproape toata piata si, desi s-au vandut circa zece milioane de cartele si abonamente pentru celulare, inca sunt mai multi romani fara mobil – potentialul de dezvoltare de aici e net superior. In Connex, Vodafone detine deja un pachet minoritar de actiuni.
Connex a avut nevoie de 8 ani pentru a atinge valoarea asta. Ultimul raport financiar de pe site, pentru anul fiscal 2004, arata o crestere de 22 la suta a profitului operational fata de anul trecut.
Nu stiu de vreo companie a statului care sa fi atins o asemenea performanta – insa, ce interesant, sunt companii ale statului care au primit in acesti 8 ani mai multi bani decat au investit actionarii Connex! Sa ne gandim doar la Sidex sau la Regia Vaii Jiului…
Ei bine, nici un cent din banii investiti de stat n-a produs rezultatul Connex. Sau Orange, daca tot suntem aici, un alt exemplu de companie de succes care a reusit sa multiplice de n ori banii investitorilor (unde n e de fapt destul de confidential, insa cu siguranta tentant). Oficial, in 8 ani, Connex a investit un miliard de dolari.
Daca scoate doua miliarde pe mai putin de 80 la suta din actiuni, se poate spune ca a reusit sa produca, in cazul pesimist, circa 15 procente pe an pentru investitorii sai. Mai mult decat orice banca si la nivelul unor fonduri de investitii decente. Nu discut aici alte angajamente financiare care ar putea influenta aceste cifre – ele oricum pot fi recuperate, la baza de clienti a companiei…
Ce e interesant e insa exemplul pe care ni-l da o astfel de companie: pune-ti banii intr-o idee careia i-a venit vremea! Nu intr-una dupa care ofteaza bunica si pentru care voteaza bunicul… Cu toate ca nu stiu daca ar fi folosit la ceva daca, acum 8 ani, statul lua banii de la gura minerilor si-i punea intr-un proiect de telefonie mobila.
E nevoie si de management, nu numai de capital, iar aici, cu tot respectul, sectorul nostru de stat n-a reusit sa dea nici un nume cu adevarat mare (cu o singura exceptie: Stroe de la Dacia). Oricum, era bine sa fi putut privatiza, astazi, Connex. Asa cum a facut statul ceh, care a stiut sa-si dezvolte operatorul de telecomunicatii national pe care il scoate acum la vanzare cu 3 miliarde.
Exact cat da Vodafone pe cei doi operatori privati, Connex si Oskar, pe care TIW (actualul proprietar) i-a crescut in ultimul deceniu…