Problema cu investigatia Consiliului Concurentei la fondurile de pensii private
Consiliul Concurentei a amendat administratori de fonduri private pe motiv de intelegeri care au distorsionat piata.
Personal, ma bucur atunci cand autoritatile isi fac treaba si pun interesul cetateanului pe primul loc. Asigurarea unui climat concurential este o conditie pentru servicii la un pret corect.
Din pacate insa, privind actiunea Consiliului Concurentei in mod izolat nu este corect.
In 2007 (doar cu 3 ani in urma), cand s-au reglementat fondurile de pensii private in forma actuala si cand s-a decis ca un procent de 2% pana la 6% din CAS va fi transferat – in mod treptat – catre pilonul 2 de pensii private obligatorii s-a stabilit si un calendar care prevedea modul cum procentul de 2% pe an ajungea la 6%. Multe institutii financiare au inceput o adevarata cursa de a atrage clienti, au investit in sisteme, au angajat oameni, au facut publicitate; pe scurt au facut investitii conform unui business plan.
Potrivit calendarului initial, in 2009 contributia trebuia sa fie 2,5%, dar autoritatile au schimbat reglementarea din mers si au lasat-o la 2%; in acest fel au introdus incertitudinea in cadrul fondurilor de pensii, planurile lor initiale au primit un bobarnac din partea statului; rezultatele de profitabilitate (da, este normal ca firme private sa se uite la profit) nu mai puteau fi atinse.
Da, administratorii de fonduri de pensii private par a fi vinovati de comportament anticoncurential si trebuie sa suporte consecintele. Pe de alta parte, acesta este un bun exemplu care arata ca incertitudinea legala si fiscala cuplata cu taxele mari (caci asta este traducerea actiunii statului cu mentinerea celor 2% in loc de 2,5%) tenteaza oamenii catre incalcarea legii si are impact negativ asupra mediului de afaceri.
Citeste si comenteaza pe Jeopardy.