Sari direct la conținut

Probleme la BTarena din Cluj-Napoca din cauza creșterii prețurilor la energie și a instalației vechi de iluminat: Cum se va reduce consumul

HotNews.ro
BTarena Cluj-Napoca, Foto: BTarena Cluj-Napoca / Facebook
BTarena Cluj-Napoca, Foto: BTarena Cluj-Napoca / Facebook

​​BTarena, sală polivalentă cu 10.000 de locuri deținută de primăria din Cluj-Napoca, are o instalație de iluminat învechită, bazată pe lămpi cu descărcare în gaz, cu un consum foarte mare de energie, care în contextul creșterii prețurilor creează probleme de rentabilitate organizatorilor de evenimente. Pentru a reduce consumul, primăria vrea să cumpere o nocturnă modernă de tip LED.

Informațiile apar într-o licitație lansată luna trecută de Sala Polivalentă SA, societate ai cărui acționari sunt Municipiul Cluj-Napoca (prin Consiliul Local) și Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca.

Ce probleme are BTarena din cauza creșterii prețurilor la energia electrică

În Caietul de sarcinisunt prezentate următoarele probleme generate de criza energiei:

„Sala Polivalentă beneficiază în momentul de faţă de un sistem de iluminat montat şi funcțional din anul 2014. Actualul sistem este realizat din corpuri de iluminat bazate pe lămpi cu descărcare în gaz, corpuri care nu mai corespund noilor standarde şi cerințe ale federațiilor naționale și internationale în materie de sport.

Fiecare organizator de evenimente sportive are nevoie de o anumită intensitate a luminii, lucru care nu mai este posibil în acest moment decât pentru câteva sporturi, de ex. Baschet handbal. Pentru competițiile care utilizează o intensitate mai mare a luminii, actualul sistem de iluminat din cadrul Sălii Polivalente nu corespunde, astfel fiind un impediment în privința aducerii unor competiții sportive naționale şi internaționale de prestigiu şi notorietate.

  • Un factor, de asemenea important este reprezentat de consumul foarte mare de energie, sistemul actual nefiind rentabil. În contextul scumpirilor energiei electrice, rentabilitatea este egală cu zero. Fiecare organizator de evenimente, în momentul când vine cu o propunere de eveniment spera să fie cât mai rentabil, lucru care în momentul de față, cu actualul sistem de iluminat nu este posibil.

Un mare dezavantaj este și faptul că, pentru a ajunge la capacitatea maximă a iluminatului, este nevoie de aproximativ 12 minute cu un consum de aproximativ 120Kw/oră pentru un singur corp de iluminat.

De asemenea, este un sistem static, fiind imposibilă stingerea şi aprinderea instant a luminii. Nu sunt posibile jocurile de lumini sau realizarea unor show-uri înainte, în timpul sau după evenimentele ce au loc în cadrul Sălii.

În situaţia de față, pentru a fi posibilă realizarea unor competiții sportive de mare anvergură este necesară montarea unor lumini secundare pentru a ajunge la cerințele minime şi optime solicitate de organizatori, lucru care nu este posibil într-o sală de o asa amploare şi care se pretează a fi cea mai mare şi cea mai performantă din țară.”

Achiziția unei nocturne pe LED: Consumul de energie electrică s-ar reduce cu 40%

Pentru a rezolva aceste probleme, Sala Polivalentă vrea să cumpere un nou sistem de iluminat – o nocturnă bazată pe tehnologia LED.

Iată ce beneficii sunt așteptate de la noul sistem de iluminat:

„Instalarea unei nocturne moderne, de tip LED, oferă o mulțime de beneficii jucătorilor, spectatorilor, participanților la orice tip de eveniment, sportiv sau cultural artistic. Pe măsură ce sporturile în sine au crescut și au evoluat, luminile sportive folosite pentru iluminarea terenurilor de joc au evoluat odată cu acestea.

În orice caz, tehnologia LED-urilor schimbă iluminatul sportiv pentru un beneficiu mai mare al sportivilor şi al spectatorilor şi duce la îmbunătățirea condițiilor de găzduire a competițiilor sportive şi cultural artistice.

Necesitatea achiziționării noului sistem de iluminat este determinat de factori precum sistem învechit, scăderea în intensitate a luminii, consumul mare de energie electrică şi incapacitatea de a realiza anumite jocuri de lumini.

Flexibilitatea dinamică a iluminării sportive cu LED permite operatorilor din arenă să utilizeze facilitățile pentru mai multe tipuri diferite de evenimente. Iluminarea cu LED, poate oferi o multitudine de beneficii.

  • Dacă display-urile tradiționale de iluminat furnizează o lumină galben şi inegală, nocturna cu LED pentru terenuri sportive, poate afişa lumina albă strălucitoare pe întregul teren, la o intensitate uniformă. Acestă lumina se aseamănă mult cu lumina naturală, ceea ce face mai uşor de observat culorile şi mişcările, care, la rândul lor, sporesc în mod semnificativ jocul.

Deloc de ignorat este şi faptul că, proiectoarele LED sunt eficiente din punct de vedere al consumului de energie. Reducerea consumului duce la un beneficiu economic reducându-se cheltuielile, astfel va fi posibilă generarea unui profit mai mare pentru companie. Acest lucru va fi posibil doar prin optimizarea instalațiilor şi prin implementarea unor tehnologii noi.

  • Noile corpuri de iluminat ar trebui să aibă un consum mult mai redus, un consum de 60Kw, lucru care ar reduce cu aproximativ 40% consumul de energie electrică.

De asemenea, noul sistem de iluminat cu tehnologie LED va putea fi mult mai fiabil. stingerca-aprinderea realizându-se instantaneu, astfel putandu-se realiza unele jocuri de lumini benefice şi dorite de organizatorii de competiții sportive şi cultural, tehnologia led fiind permisivă pentru multiple posibilități de comandă şi control, iar realizarea acestora fiind posibilă instant la toată capacitatea acesteia.

În aceeaşi ordine de idei, în momentul unor evenimente nefavorabile, căderi de tensiune sau avarie a sistemului electric, pornirea instalației va fi posibilă instant, nemaifiind necesară asteptarea de până la 20 de minute cum se întâmplă în momentul de faţă.

Un beneficiu foarte important este posibilitatea realizării jocurilor de lumini înainte, în timpul şi după terminarea evenimentelor.”

Valoarea totală estimată a contractului este de 2,5 milioane de lei (fără TVA.)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro