Sari direct la conținut

Procedura alegerii Patriarhului Bisericii Ortodoxe

HotNews.ro

Potrivit Statutului de functionare a Bisericii Ortodoxe Romane, locotenenta patriarhala in cazul vacantarii scaunului de Patriarh ii revine de drept ierarhului cu cea mai mare vechime de la hirotonisire. In acest moment, persoana care indeplineste aceste conditii este IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului.

In cazul in care acesta va refuza, locotenenta va fi asigurata de ierarhul cu cea mai mare vechime dintre cei ramasi. Momentan, acesta ar fi IPS Bartolomeu Anania.

Persoana care asigura locotenenta nu poate candida pentru ocuparea scaunului.

Sinodul este convocat la 41 de zile dupa vacantare, pentru desemnarea candidatilor. Fiecare membru al Sinodului bifeaza pe un buletin de vot “cu frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales”, saruta Evanghelia si depune buletinul in urna.

Se desemneaza doi sau trei candidati dintre care, in aceeasi zi, va fi ales ocupantul scaunului de Patriarh.

Procedura continua la Colegiu Electoral Bisericesc care este format din membrii Sfantului Sinod, reprezentantii eparhiilor in Adunarea Nationala Bisericeasca (un cleric si doi mireni din fiecare eparhie), membrii clerici si mireni ai Adunarii eparhiale a eparhiei vacante, decani ai Facultatilor de Teologie si directori ai Seminariilor Teologice Liceale (cate unul pentru fiecare Mitropolie).

Procedura tehnica de votare este aceeasi ca in cazul desemnarii candidatilor. Pe perioada desfasurarii sedintei Colegiului Electoral, niciunul dintre membrii acestui organism nu poate parasi sala decat motivat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro