Sari direct la conținut

Procesul mineriadei din ’90, amanat pentru 7 decembrie

HotNews.ro

Procesul in care este judecat fostul ministru de Interne, Mihai Chitac si alti ofiteri in rezerva in unul din dosarele Mineriadei a fost amanat. Asta din cauza ca presedintele completului care ar fi trebuit sa judece acest dosar a lipsit, relateaza NewsIn. Astfel magistratii au fixat vineri un nou termen, pe 7 decembrie.

In procesul mineriadei din 13-15 iunie 1990 si Ion Iliescu a fost pus sub invinuire pentru omor deosebit de grav. Fostul sef al statului este indicat drept principal responsabil pentru reprimarea manifestantilor. Dosarul lui Ion Iliescu nu este inca finalizat. In timpul mineriadei din iunie 1990 au murit patru persoane.

Deocamdata, sunt judecati generalii Mihai Chitac, Gheorghe Andrita si Dumitru Costea si colonelul in rezerva Vasile Constantin pentru participare improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.

In urma cercetarilor, anchetatorii au stabilit ca, pe 13 iunie 1990, fostul ministru de interne, Mihai Chitac, fostul adjunct al ministrului de interne, Gheorghe Andrita, si fostul comandant al Unitatii Militare Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, Dumitru Costea, le-au ordonat subordonatilor sa traga cu munitie de razboi asupra manifestantilor aflati la magazinul „Romarta Copiilor” – aflat langa Politia Capitalei – astfel fiind ucise doua persoane.

Procurorii au spus ca, in acest dosar, este vorba despre infractiuni comise de catre militari, fara vinovatie, si din acest motiv se incadreaza juridic la articolul „participatie improprie la omor”, din Codul Penal.

Ion Iliescu a fost pus sub invinuire in acelasi dosar, fiind acuzat ca a dispus interventia in forta a militarilor, insa cauza a fost disjunsa in ceea ce-l priveste, deoarece Curtea Constitutionala a hotarat ca civilii nu pot fi cercetati de parchetele militare.

Fostul sef de stat a declarat ca „total aberanta” concluzia din rechizitoriul in dosarul mineriadelor, afirmand ca organele judiciare au transferat raspunderea de la infractori la cei chemati sa apere ordinea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro