Sari direct la conținut

Producția de cereale a Ucrainei, neprofitabilă și în 2024. Care sunt culturile din care ucrainenii câștigă bani

HotNews.ro
Cereale ucrainene descărcate în portul Constanța, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia
Cereale ucrainene descărcate în portul Constanța, Foto: Vadim Ghirda / AP / Profimedia

Cultivarea cerealelor în Ucraina va rămâne o activitate neprofitabilă în anul 2024, din cauza invaziei ruseşti, chiar dacă pierderile vor fi semnificativ mai mici decât în 2023, a anunţat vineri Ministerul ucrainean al Agriculturii, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Ucraina este un mare cultivator şi exportator mondial de cereale şi oleaginoase însă recoltele şi exporturile sale au scăzut după invazia rusească din luna februarie 2022. „Îmbunătăţirea profitabilităţii, comparativ cu perioada precedentă, se datorează restabilirii rutelor de export pe mare”, a informat Ministerul ucrainean al Agriculturii într-un comunicat de presă.

Restabilirea rutelor de transport pe mare a redus costurile cu logistica şi a îmbunătăţit rentabilitatea pe piaţa internă, în pofida scăderii preţurilor mondiale la toate tipurile de cereale şi oleaginoase. „Din păcate, producţia de cereale va rămâne neprofitabilă”, a subliniat Ministerul ucrainean al Agriculturii.

Sursa citată nu a oferit detalii cu privire la cât de neprofitabilă va fi cultivarea de cereale dar a apreciat că profitabilitatea culturilor de oleaginoase va creşte semnificativ. De exemplu, la floarea soarelui, profitabilitatea va urca până la 45 de dolari pe tonă în 2024, de la pierderi de 4 dolari pe tonă în 2023. De asemenea, la soia boabe, profitabilitatea va creşte de la 69 până la 83 de dolari pe tonă, în timp ce la rapiţă va creşte de la 5 până la 78 de dolari pe tonă.

Ministerul ucrainean al Agriculturii estimează că Ucraina va recolta 56 de milioane tone de cereale în 2024, dintre care 21 de milioane tone de grâu, 28,5 milioane tone de porumb şi cinci milioane tone de orz. Recolta din 2024 ar mai putea include şi 13 milioane tone de seminţe de floarea soarelui, patru milioane tone de rapiţă şi o recoltă record de cinci milioane tone de soia boabe.

În ceea ce priveşte exporturile, în anul agricol 2024/25, Ucraina ar putea exporta 60 de milioane de tone de cereale şi oleaginoase, dintre care 15 milioane tone de grâu, 2,5 milioane tone de orz, aproximativ 25 milioane tone de porumb. Exporturile de oleaginoase şi produse procesate ar urma să treacă de 17 milioane de tone.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro