Sari direct la conținut

Produsele care conțin roșcove contaminate cu oxid de etilenă vor trebui să fie retrase din piață

HotNews.ro
Produsele care conțin roșcove contaminate cu oxid de etilenă vor trebui să fie retrase din piață

Produsele care conțin roșcove (caruba) ca aditiv alimentar și care sunt contaminate cu oxid de etilenă, un pesticid cancerigen interzis în Europa, vor trebui să fie retrase de pe piața europeană chiar dacă pesticidul nu este detectat, a decis Comisia Europeană vineri seară, potrivit AFP.

Guma de caruba este o polizaharidă utilizată ca aditiv alimentar. Aceasta este comercializată sub formă de pudră alb-gălbuie sau sub formă de gel. Este obţinută din seminţele arborelui de caruba, cultivat în principal în zona Mediteranei. Guma de caruba (E410) este folosită ca agent de îngroşare şi stabilizator în produsele alimentare, cosmetice şi medicamente. În procesul de fabricare a E410 se poate folosi, în funcţie de procedeul urmat, acid sulfuric, etanol şi izopropanol.

Companiile care au introdus pe piața Uniunii Europene produse care s-au dovedit a fi contaminate cu oxid de etilenă „trebuie, sub supravegherea autorităților naționale competente, să le retragă de pe piață și să le reamintească” pe cele care au fost deja achiziționate de consumatori, indică unitatea de criză înființată pe această temă.

Aceasta, „pentru că nu se poate defini un nivel sigur de expunere pentru consumatori”, conform termenilor acestui comunicat de presă care urmează celor trei întâlniri de criză desfășurate în 29 și 30 iunie și 13 iulie.

Această retragere se referă la produse care conțin gumă de roșcove, un aditiv (E410) utilizat în special în înghețată, care a fost contaminat cu oxid de etilenă, deși acest lucru nu este valabil în cazul tuturor loturilor. Acest „agent cancerigen, mutagen și toxic” este interzis în Uniunea Europeană, dar a fost detectat în multe produse importate.

Numai în Franța, câteva sute de sortimente de înghețată, precum și mai multe produse (susan, condimente, infuzii, suplimente alimentare, zahăr pudră etc.) au făcut obiectul unei proceduri de retragere din toamna anului 2020 și pot fi vizualizate pe site-ul web Represiunea Fraudelor (DGCCRF).

ONG-ul Foodwatch, precum și uniunea Solidaires CCRF & SCL a agenților DGCCRF, alertaseră recent acuzând autoritățile că vor să lase „să circule pe piața europeană a produselor” a căror contaminare ar fi „sub pragul detectabil”, adică 0,02 mg / kg pentru produsele fabricate înainte de 14 iunie 2021.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro