Sari direct la conținut

Profesorii care sunt plătiți și cu ora nu primesc concediu de odihnă remunerat și pentru aceste ore – decizie a instanței supreme

bani-lei-calculator-dreamstime
bani-lei-calculator-dreamstime

Profesorii care pe lângă orele obișnuite lucrează și în regim de plată cu ora la aceeași școală nu pot primi concediu de odihnă plătit și pentru aceste ore, a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). 

Decizia care stabilește că profesorii nu pot primi concediu de odihnă și pentru timpul lucrat în regim de plata cu ora a venit după ce cadrele didactice au solicitat în instanță concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora.

Înalta Curte s-a pronunțat asupra acestui caz după ce Tribunalul Covasna a cerut lămuriri, din cauza unei practici neunitare a instanțelor. 

Întrebarea adresată de Tribunalul Covasna: „(…) cadrele didactice în activitate care desfăşoară și activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeași unitate de învăţământ preuniversitar pot beneficia de concediu de odihnă plătit și pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizația aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite și neefectuate, la încetarea contractului individual de muncă pe durată determinată?”. 

Este vorba despre cadrele didactice care au atât contract individual de muncă pe durată nedeterminată pentru funcţia de bază cu norma întreagă, cât și un contract individual de muncă pe perioadă determinată pentru activitatea prestată în regim de plată cu ora.

Instanța supremă a decis că profesorii nu pot beneficia de concediu de muncă remunerat și pentru orele făcute în acest regim (plata cu ora).

„Cadrele didactice în activitate care desfăşoară şi activitate în regim de plată cu ora prin cumul de contracte individuale de muncă la aceeaşi unitate de învăţământ preuniversitar nu beneficiază de concediu de odihnă plătit şi pentru timpul efectiv lucrat în regim de plată cu ora, respectiv de indemnizaţia aferentă zilelor de concediu de odihnă cuvenite şi neefectuate la încetarea contractului individual de muncă pe perioadă determinată”.

INTERVIURILE HotNews.ro