Sari direct la conținut

Profit uriaș la Deutsche Bank. Sucursala din Rusia a avut o creștere spectaculoasă în 2022

HotNews.ro
Deutsche Bank, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Deutsche Bank, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cea mai mare bancă privată a Germaniei a făcut din nou un profit de miliarde. Însă pare a nu fi destul. Pentru a maximiza în continuare profiturile, Deutsche Bank vrea să reducă și mai mult costurile, inclusiv reducând locuri de muncă.

În primul trimestru al anului, Deutsche Bank a avut un profit net de 1,158 miliarde de euro – cu 9% mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru a depășit în mod clar așteptările analiștilor, care estimau doar aproximativ 977 de milioane de euro. Este al unsprezecelea trimestru consecutiv de bilanț pozitiv, pentru grupul listat la DAX.

De asemenea, Deutsche Bank a avut o creștere de 1,85 miliarde euro înainte de impozite – cu 12% mai mare față de primele trei luni ale anului precedent. Potrivit băncii, acesta este cel mai mare profit înainte de impozitare, înregistrat din 2013.

Rezultatele primului trimestru arată că Deutsche Bank este pe drumul cel bun pentru a „atinge sau depăși țintele stabilite de Consiliu, pentru 2025”, a declarat CEO-ul, Christian Sewing.

Pe plus dar și pe economii

Pentru a crește profiturile, Consiliul de Administrație dorește să reducă costurile și mai mult decât era planificat anterior, a anunțat joi, la Frankfurt, cea mai mare instituție financiară din Germania. Economiile suplimentare de costuri ar trebui acum să se ridice la 2,5 miliarde de euro. Până acum, ținta a fost de 2 miliarde euro.

Deutsche Bank vrea să economisească prin eficientizarea sectorului de finanțare a construcțiilor și prin restrângerea în continuare a activității centrului tehnologic din Rusia, dar și prin reducerea locurilor de muncă, în special a celor din afacerile cu clienții privați și de infrastructură.

În al doilea trimestru, banca va începe să reducă 5% din locurile de muncă bine plătite din zonele non-client și să limiteze noile angajări, se arată în comunicat. Cât de mari ar trebui să fie reducerile de personal, nu a fost menționat inițial.

Clar e însă scopul economiilor: „Vrem să reducem mai multe costuri operaționale decât era planificat anterior și să ne folosim capitalul mai eficient, pentru a crește dividendele către acționarii noștri și randamentul băncii”, a explicat CEO-ul Sewing.

Deutsche Bank din Rusia, creștere exponențială

Deutsche Bank este cel mai recent exemplu de creditor străin care realizează profituri mari pe piața rusă. Instituțiile străine au intrat în afacerile creditorilor ruși prinși sub sancțiunile occidentale ample, din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

Sucursala rusă a Deutsche Bank și-a crescut profitul de aproape șase ori în 2022: profiturile au crescut cu 480%, până la 5,4 miliarde de ruble (aproximativ 60 de milioane de euro). Acest lucru reiese dintr-un raport de audit independent, publicat de instituția financiară și citat de Tagesschau.de.

Cu toate acestea, bilanțul total al sucursalei ruse a scăzut cu 36,3%, la 81,6 miliarde ruble. Deutsche Bank a refuzat să comenteze constatările auditorilor.

Motivul pentru profiturile mari este și nivelul ratei dobânzii din Rusia. După atacul asupra Ucrainei, Rusia a ridicat temporar dobânda cheie la 20% – în prezent rata dobânzii a băncii centrale ruse este mai mică, de 7,5%. Cu toate acestea, creșterea bruscă a veniturilor din dobânzi, de peste șapte miliarde de ruble, a sporit profitul filialei ruse.

Potrivit raportului anual, angajamentul Deutsche Bank în Rusia la sfârșitul anului trecut se ridica la 806 milioane de euro însumând astfel doar 0,2% din întregul portofoliu de credite. În 2021, angajamentul era de 1.397 milioane de euro.

Iar creditarea este programată să se micșoreze și mai mult: din martie 2022, banca din Frankfurt și-a redus afacerile în Rusia și a mutat deja câteva sute de angajați IT din locațiile tehnologice de acolo, în Germania.

„Majoritatea expunerilor la împrumuturi se referă la mari companii rusești cu operațiuni și fluxuri de numerar semnificative, în afara Rusiei”, spune banca în raport. „Asemenea împrumuturi existente pot fi acordate onshore de către DB Moscow sau offshore de către alte entități ale grupului din afara Rusiei”.

Instituții de credit occidentale active în Rusia

Deutsche Bank nu este singura instituție de credit occidentală care operează în Rusia. Potrivit Tagesschau.de, sucursala rusă a băncii italiene Intesa Sanpaolo (ISP.MI) a înregistrat profituri în creștere în 2022, în timp ce Raiffeisen Bank International din Austria a generat anul trecut mai mult de jumătate din profiturile sale, în Rusia.

Alături de banca italiană UniCredit, creditorul austriac este una dintre cele mai importante bănci occidentale din Rusia. El se confruntă cu critici tot mai mari din cauza implicării sale în această țară. În ianuarie, autoritatea americană de sancțiuni a lansat o investigație asupra Raiffeisen, pentru afacerile sale din Rusia.

Președintele Consiliului de Supraveghere, Erwin Hameseder, i-a acuzat pe criticii de la adunarea generală din martie, de „gândire morală în alb-negru”, proiectată dintr-o „zonă de confort fără riscuri” și a spus că majoritatea companiilor occidentale nu au părăsit Rusia, în ciuda invaziei Ucrainei, un război pe care l-a numit nejustificat. Cu toate acestea, șeful Raiffeisenbank, Johann Strobl, a declarat că banca va urmări o vânzare sau o scindare a afacerii sale din Rusia.

Alte instituții financiare, în schimb, au renunțat deja la afacerile lor în Rusia. De exemplu, instituția financiară franceză, Société Générale, s-a despărțit de filiala sa rusă Rosbank, anul trecut. HSBC din Marea Britanie vrea să finalizeze vânzarea afacerii sale din Rusia, posibil în pierdere, în prima jumătate a acestui an.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro