Sari direct la conținut

Programul de guvernare al PSD: nota 3,25

Jeopardy

Am parcurs Programul de guvernare al PSD.

Este plin de declaratii sforaitoare si de propuneri care se contrazic intre ele. De exemplu, PSD isi ia angajamentul pentru reducerea birocratiei, reducerea poverii fiscale dar, in acelasi timp Daniela Popa povesteste, de exemplu despre impozitarea pe o perioada de 3 ani cu 1% (banuiesc ca in plus, dar nu e clar la ce se aplica, banuiesc ca la cifra de afaceri) a firmelor cu o cifra de afaceri mai mare de 100 de milioane de euro; tot doamna Popa vorbeste despre scheme complicate de ajutor pentru cei saraci.

Dl. Geoana ne povesteste despre faptul ca Romania are nevoie de un nou guvern, dar uita sa ne spuna ca in ultimii 2 ani avea guvernul Tariceanu la degetul mic. Tot domnul Geoana ne spune ca PSD-ul a inceput constructia autostrazilor in Romania si tot PSD-ul o sa le termine. Pai daca PSD-ul le-a inceput, inseamna ca PSD = PCR? Si daca PSD-ul le termina… cum adica “le termina”? Ce inseamna ca le termina?

Dl. Nastase ne povesteste, ironic – nu-i asa?, despre buna guvernare!! Insa, in opinia sa, buna guvernare inseamna salariul minim de minimum 1.000 de lei si pensia minima de minimum 500 de lei…

PSD ne mai povesteste ca este un partid de stanga, dar uita sa ne arate cati milionari au trecut pe la partid sau sunt prin partid, tablourile si luxul din Zambaccian, averea pensionarei locuitoare in garsoniera Tamara sau plimbarile dlui. Iliescu la business class.

Dl. Nastase isi face poza in camasa de culoare rosie, precum tineretul teribilist al PSD care se imbraca in tricouri rosii cu poza lui Che Guevara. Macar sa-si puna si o secera cu ciocan si o stea in 5 colturi, asta asa, ca sa isi bata joc pana la capat de suferintele romanilor din perioada 1945-1989.

In fine, hai sa vedem, pe puncte, cum am calculat nota PSD:

1. Implicarea statului in economie. PSD-ul obtine zero puncte. Programul nu ofera mai multe detalii, insa remarcile privind rolul statului in economie sunt periculoase pentru piata muncii, pentru buna guvernare, pentru competitie.

2. Funcitonarea institutiilor – PSD-ul spune ca vrea ca institutiile sa functioneze, chiar independent. Din pacate, comportamentul de la guvernare din 2000-2004 precum si in acesti ultimi 2 ani, de exemplu prin prezenta dlui. Vacaroiu la Curtea de Conturi, ma fac sa fiu extrem de sceptic: 0,25 puncte.

3. Justitia independenta – intentii bune, din pacate, comportamentul din 2000-2008 le acorda 0,25 puncte.

4. Politica externa – exista multe nuante de nationalism in prezentarea PSD, din cele 8 puncte pe politica externa, 4 se refera la identitatea natioanala, la mandria de a fi roman etc. Mai degraba ar fi bun de program al PRM. 0,25 puncte.

5. Educatia – nu vad sa vorbeasca despre Pactul pentru Educatie. Obiectivele sunt mai degraba populiste decat realiste. Zero puncte.

6. Infrastructura – este o prioritate a PSD si sunt convins ca vor realiza buna parte din promisiuni. In plus, mentioneaza si proiecte din domeniul ecologic. Un punct.

7. Respectul proprietatii – PSD promite rezolvarea litigiilor in domeniul proprietatii pana in 2012 insa in acelasi timp doreste desfiintarea Fondului Proprietatea. Sunt doua lucruri care se bat cap in cap. Sincer, imi este teama de abuzuri in domeniul proprietatii in cazul unei guvernari PSD, asa cum s-a mai intamplat in guvernarile girate de dl. Iliescu in trecut. Zero puncte.

8. Interesul pentru dezvoltarea pietelor de capital – Aici PSD-ul obtine zero puncte pentru ca nu pot sa dau negativ. Bursa nu are decat o singura mentiune in programul PSD si aceea limitata la un anumit tip de servicii.

9. Promovarea descentralizarii – cred ca PSD-ul este favorabil acum unei descentralizari reale (spre deosebire de politica dusa pana acum). Merita un punct.

10. Mediul de afaceri – PSD promite un mediu de afaceri mai prietenos, insa sunt extrem de multe referinte in program la taxe noi, mai mari, la o birocratie mai stufoasa etc. 0,25 puncte.

10 bis – bonus pentru macroeconomie – sunt extrem de putine informatii despre planul PSD: vorbeste despre o crestere economica medie de 6%, despre inflatie mica si despre deficite sustenabile. Considerand perioada 2000-2004 cand responsabilitatea bugetara a fost mai mare decat in 2007-2008, dar si proiectele populiste promovate in 2007-2008, acord PSD-ului 0,25 puncte.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro