Proiect de lege pentru autonomia personală a comunităţii maghiare din România, ținut 16 ani la sertar, respins de Senat / UDMR: Asistăm la o "avalanșă de acuzații și critici"
Un proiect de lege privind statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România a fost respins marți de senatori. Proiectul a fost ținut la sertar 16 ani, fiind inițiat de foşti parlamentari UDMR în 2004. Reprezentanții UDMR spun că militează de trei decenii pentru „păstrarea identității culturale și lingvistice a maghiarilor din România” și că de câteva zile asistă la „o avalanșă de acuzații și critici atât la adresa comunității maghiare, cât și la adresa UDMR”.
Este vorba despre propunerea legislativă privind Statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România şi propunerea legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităţilor naţionale, care au fost dezbătute marți de Senat în regim de urgență, la propunerea PNL.
Senatorii au votat în favoarea rapoartelor de respingere ale celor două proiecte, întocmite de Comisia de administraţie a Senatului în noiembrie 2004, înregistrându-se pentru fiecare dintre ele 121 de voturi „pentru” şi 9 „împotrivă” (UDMR), scrie Agerpres.
Celor două proiecte, iniţiate de foştii parlamentari Kovacs Zoltan, Pecsi Ferenc, Szilagyi Zsolt, Toro T. Tibor şi Sogor Csaba, au fost respinse şi de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for legislativ sesizat, în septembrie 2004.
Prima propunere legislativă are ca obiect de reglementare Statutul autonomiei personale a comunităţii maghiare din România, prin crearea bazei juridice pentru înfiinţarea autorităţii administrativ-teritoriale specializate privind gestionarea problemelor comunităţii maghiare din România, care include păstrarea şi dezvoltarea identităţii naţionale.
Propunerea legislativă privind Legea cadru a autonomiei personale a comunităţilor naţionale prevede reglementări cu privire la instituirea autonomiei personale a comunităţilor naţionale, potrivit căreia o minoritate naţională care a întreţinut relaţii strânse cu statul român o perioada îndelungată are dreptul de a înfiinţa instituţii proprii de autoguvernare la nivel local şi naţional cărora le sunt stabilite competenţele şi atribuţiile specifice autoguvernării, organele de conducere actele ce pot fi adoptate precum şi crearea unor unităţi administrativ-teritoriale cu statute speciale.
UDMR: De câteva zile, suntem martorii unei avalanșe de acuzații și critici la adresa comunității maghiare și a Uniunii
UDMR spune că militează, de trei decenii, pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a maghiarilor din România, iar „acest fapt nu este o surpriză sau un secret”.
„Reprezentăm interesele acestei comunități în mod consecvent, transparent și democratic. De câteva zile, suntem martorii unei avalanșe de acuzații și critici atât la adresa comunității maghiare din România cât și la adresa Uniunii Democrate Maghiare din România”, a transmis UDMR, printr-un comunicat de presă.
Reprezentanții UDMR mai spun că, fără a intra în amănuntele unei propuneri făcute acum 16 de ani, care reflectă realitatea și contextul de atunci, susțin principiul care stă la baza acestuia: autonomia, un instrument pentru păstrarea identității culturale și lingvistice a comunității maghiare din România.