Sari direct la conținut

Proiectul Copacul de Hartie: 1500 de jnepeni plantati la inaltime

HotNews.ro

Cinci tone de puieti de jneapan au fost transportati cu elicopterul in Masivul Retezat, in cadrul proiectului Copacul de Hartie, in colaborare cu Heineken. Cine ar fi crezut ca plantarea unor copacei poate ajunge un sport extrem? Pentru cei 22 de voluntari profesionisti care s-au catarat pe peretii unui torent si au plantat 1600 de jnepeni, in doar 4 zile, a fost insa o adevarata aventura. Cu echipamentul de munte si manusile de lucru, voluntarii n-au putut fi opriti de vremea capricioasa, care le-a adus tunete, fulgere, grindina si soare – toate in aceeasi zi.


Astfel, in saptamana 9-13 iunie, Copacul de hartie si Heineken Romania au raspuns invitatiei lansate de Administratia Parcului National Retezat, de a planta jnepeni pe partea superioara a torentului Dragasanu, in cadrul programului „Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 in Parcul National Retezat”.

Cinci tone de puieti de jneapan au fost transportate cu elicopterul in Masivul Retezat pentru impadurirea si consolidarea acestei zone foarte abrupte, degradata de pasunatul excesiv al oilor, arata un comunicat. Pentru refacerea locului au fost facute terase ecologice pe care au fost plantati jnepenii, acestia urmand sa consolideze terenul.

Plantare in Retezat
Foto: Hotnews

Claudia Catana, coordonatorul proiectului “Copacul de Hartie” si vicepresedintele organizatiei mediaORG, a declarat: “Plantarea din Retezat a fost o experienta prin care am reusit sa contribuim cu ceva la bunastarea parcului national. Timp de o saptamana, ne-am petrecut noptile pe varf de munte, in tabara de corturi, iar in fiecare zi ne-am luptat cu gravitatia pentru a planta jnepenii. Locul de plantare era situat intre doi versanti, intr-o ravena adanca de 30 de metri, unde am petrecut 6 ore pe zi, incercand sa ne tinem echilibrul. Inverzirea Retezatului a meritat tot efortul nostru”.

Despre initiativa Copacul de Hartie:

Copacul de Hartie este o initiativa a organizatiei non-profit MediaORG, lansata in 2007. Proiectul se bazeaza pe un mecanism foarte simplu: colectarea hartiei, vanzarea hartiei, cumpararea puietilor, plantarea puietilor cu ajutorul voluntarilor (persoane fizice sau companii) si refacerea mediului. In cadrul acestei initiative, pana acum au fost colectate 183.771 kg de hartie si 24.692 kg de carton. Au fost plantati 1.120 puieti in noiembrie 2007.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro