Sari direct la conținut

Proiectul de reorganizare al ARCUB, retras de pe ordinea de zi a Consiliului General

HotNews.ro

Consiliul General al Municipiului Bucuresti a scos marti de pe ordinea de zi proiectul de reorganizarea ARCUB. Propunerea a venit de la grupul consilierilor PNL, iar primarul interimar Razvan Sava a fost de acord, proiectul urmand sa fie dezbatut public in perioada urmatoare. Primaria Capitalei doreste sa transforme ARCUB din serviciu public de cultura in „institutie de spectacole de proiecte” si este posibil sa puna o noua conducere. ARCUB a atras luni atentia ca procesul de reorganizare ar putea pune in pericol candidatura orasului Bucuresti la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2021, ARCUB pregatind dosarul de candidatura. Echipa de acum a reusit calificarea Bucurestiului pe lista scurta pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021, alaturi de Baia Mare, Cluj si Timisoara.

„Centrul de proiecte culturale al Municipiului Bucuresti numit in continuare ARCUB este o institutie publica de cultura, de interes local al Municipiului Bucuresti, incadrata in categoria „institutie de spectacole de proiecte”, conform prevederilor Ordonantei nr. 21/2007, avand personalitate juridica si fiind finantata din subventii de la bugetul local al Municipiului Bucuresti”, se arata in proiectul Primariei Capitalei.

Primarul interimar a mai cerut ca ARCUB sa publice pe site lista de evenimente pentru faza a doua a proiectului Bucuresti Capitala Europeana a Culturii 2021.

„Am urmărit, în ultimele zile, modul în care Arcub încearcă să acrediteze ideea în spațiul public cum că Primăria Capitalei, prin reorganizarea instituției Arcub, ar pune în pericol candidatura Bucureștiului pentru competiția Capitală Culturala Europeană 2021. Nu discut despre modul în care managerul pe viață al acestei instituții, care folosește bani publici, a manipulat opinia publică cu o teză falsă. Deși nu este necesar, conform legii, să supun dezbaterii publice o decizie de reorganizare a unei instituții din subordinea primăriei, o să fac acest lucru, la cererea ONG-urilor prietene Arcub. In intervalul celor 30 de zile de dezbatere invit, pe această cale, TOATE ONG-urile din București, nu numai cele prietene cu Arcub să-și spună părerea despre activitatea acestei institutii. Tot în acest interval de timp voi cere un audit tehnico-financiar în detaliu al acestei instituții. Sunt convins că acest audit va confirma ceea ce cred cu toată tăria, anume că sute, mii de bucureșteni – alții decît cei plătiți de Arcub – au auzit și au beneficiat de serviciile culturale ale acestei instituții. Tot în acest interval de timp le cer public celor de la Arcub să afișeze și să comunice public, chiar de mâine, calendarul de programe și evenimente gândit pentru etapa a doua a competiției București Capitală Culturala Europeană. Sunt convins că profesioniștii care lucrează la acest program au pregătit deja și sunt gata să prezinte opiniei publice pe date, ore, locații, calendarul de evenimente care va aduce Bucureștiului bine meritatul titlu de capitală culturală europeană”, a declarat Razvan Sava.

Intr-o conferinta de presa care a avut loc luni, Mihaela Paun, director ARCUB, a explicat ca prin proiectul de hotarare initiat de Primaria Capitalei se doreste modificarea statutului ARCUB din serviciu public de cultura in „institutie de spectacole de proiecte”, astfel ca ARCUB nu se va mai putea ocupa de proiectul de candidatura a Bucurestiului pentru Capitala Europeana a Culturii 2021 si nici nu va mai putea desfasura sesiuni de finantare a proiectelor culturale. Singura atributie pe care o va mai avea va fi cea de a organiza spectacole, spune aceasta.

„Propunerea de reorganizare in timpul procesului de candidatura a institutiei mandatate de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti prin Hotararea CGMB 40 din 27 februarie 2014, sa gestioneze acest proces afecteaza si pune iremediabil in pericol candidatura orasului, in cea de-a doua faza a competitiei. Prin propunerea de reorganizare a institutiei in acest moment, acesteia ii sunt limitate in mod drastic atributiile, facand imposibila gestionarea unui proiect de anvergura Capitala Europeana a Culturii. Calendarul activitatilor pentru cea de-a doua faza a candidaturii este intarziat, cu riscul major de a compromite complet si imerediabil sansele pe care Bucurestiul le are in castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii. Partenerii si colaboratorii implicati in acest proiect nu pot demara activitatile propuse”, explica reprezentantii ARCUB.

„Nu inteleg de ce se doreste in acest moment reorganizarea ARCUB, si ce interese sunt in spate, daca este vorba despre Bucuresti Capitala Europeana a Culturii in 2021, daca este vorba de sediul ARCUB de pe strada Lipscani, daca este vorba despre ARCUB”, a declarat Mihaela Paun.

Alex Ichim, purtatorul de cuvant al primariei Capitalei a declarat ca reorganizarea este necesara pentru eficientizarea institutiei, iar ARCUB se va ocupa in continuare de dosarul de candidatura a Bucurestiului la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. Acesta a recunoscut insa ca o data cu reorganizarea ARCUB este posibil sa fie schimbata conducerea institutiei, pentru alegerea noului director urmand a se organiza concurs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro