Sari direct la conținut

Proiectul „Gabriel” are intarziere sase luni

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Conducerea companiei „Gabriel Resources” a recunoscut, pentru prima data in mod oficial, faptul ca termenele pe care si le-a fixat pentru dezvoltarea imediata a proiectului de exploatare auro-argintifera de la Rosia Montana (judetul Alba) sunt depasite.

Conform raportului de activitate al societatii pe trimestrul al treilea, evaluarea impactului asupra mediului (EIM) a fost devansata cu un trimestru, din cauza intarzierii cu care se misca Guvernul Romaniei.

„Intarzierea primirii intrebarilor de la Guvern a prelungit procesul de autorizare in primul trimestru din 2007, cu un trimestru mai mult decat perioada recomandata anterior. Desi estimam ca studiul EIM va fi aprobat in primul trimestru din 2007, Guvernul Roman are ultimul cuvant in ceea ce priveste data aprobarii”, se arata in raportul de activitate al „Gabriel Resources”.

Pierderi de 0,01 dolari pe actiune

Intrebarile de la Guvern, rezultate in urma celor 16 intalniri publice care au avut loc pe tema proiectului, ar putea fi transmise companiei in noiembrie. Reprezentantii „Gabriel” vor trebui sa ofere raspunsuri, ceea ce va necesita timp. De altfel, o serie de explicatii la intrebarile anticipate au fost pregatite in avans – au mentionat reprezentantii firmei.

Reprezentantii companiei au facut alte estimari decat cele de la inceputul anului cu privire la evolutia proiectului minier: obtinerea autorizatiei de constructie a minei in primavara anului 2007 si a primului lingou de aur in 2009.

Data inceperii productiei a fost amanata, de asemenea, cu un semestru, motivatia oferita de „Gabriel Resources” fiind aceea ca unele echipamente necesare vor sosi cu intarziere.

„Desi estimarile din perioada studiului de fezabilitate, efectuat la inceputul anului, au indicat 60 saptamani pentru asigurarea componentelor vitale pentru functionarea fabricii, ofertele primite in trimestrul patru din 2006 prevad pana la 100 de saptamani, rezultand in prelungirea cu un trimestru a graficului etapei de constructie”, se mai precizeaza in documentul amintit.

Pierderile nete inregistrate de companie in trimestrul al treilea au fost de 2,2 milioane de dolari, ceea ce inseamna pentru actionari o paguba de 0,01 dolari pe actiune. In trimestrul al patrulea, cheltuielile sunt estimate sa atinga 9.000.000 de dolari reprezentand costuri de autorizare si costuri ale societatii.

Reprezentantii companiei mai estimeaza ca „Gabriel Resources” va cheltui cu 35 de milioane de dolari sub bugetul definitiv estimat in studiul de fezabilitate la 638 milioane de dolari.

20 de milioane de dolari in plus pentru achizitia caselor

Totusi, cheltuielile cu achizitia caselor din Rosia Montana vor creste cu aproximativ 20 de milioane de dolari, ca urmare a cresterii preturilor de pe piata imobiliara in Romania si a nemultumirilor localnicilor legate de programul de despagubiri. Este vorba de o crestere de la 48 la 68 de milioane de dolari. Aceste cheltuieli au fost anticipate si in studiul de fezabilitate.

Pana acum, compania a achizitionat sau detine optiuni pentru achizitionarea a 111 din cele 379 de case ramase in zona industriala in care va fi construit si demarat proiectul de-a lungul celor 16 ani de viata.

Potrivit reprezentantilor „Gabriel”, compania detine in prezent peste jumatate din casele din zona necesara etapei de constructie si primilor cinci ani din faza operationala a proiectului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro