Proiectul 'Nu astepta supereroi, cere-ti orasul inapoi'. Consilierul Victor Stan: Cum sa ma adoptati, doamna, dar ce, sunt caine?
In proiectul ‘Nu astepta supereroi, cere-ti orasul inapoi’, orice bucurestean poate sa adopte un consilier general si sa-l intrebe ce face el pentru oras. Eu l-am adoptat pe Victor Stan, unul dintre veteranii consiliului, si asa a decurs prima mea discutie cu el, scrie Dollo, pe blogul ei.
Ma straduiesc de cateva zile sa adopt si eu un consilier general, pentru ca am aflat de proiectul asta al celor de la Ce-Re si mi se pare o initiativa foarte nimerita pentru un oras mare si plin de indiferenta civica, precum Bucurestiul. Concret bucurestenii sunt invitati sa adopte unul dintre cei 52 de consilieri generali si sa-l intrebe ce a facut si ce are de gand el sa faca pentru oras, daca tot a fost ales acolo. Gasiti pe site-ul proiectului lista de consilieri si intrebarile la care ar trebui ei sa raspunda.
Oricine poate face asta, mai e timp pana pe 10 noiembrie, iar beneficiul acestui demers va fi acela ca macar la alegerile viitoare o sa cascam ochii mai cu interes pe listele pe care le votam. Ca sa va lamuriti, va descriu mai jos cum a decurs discutia mea cu consilierul PSD Victor Ion Stan, sef al Comisiei de Transport si Infrastructura din Consiliul General al Municipiului Bucuresti, consilier general inca din 2000, de pe vremea cand primar era Traian Basescu.
– Buna ziua, domnul Victor Stan?
– Da
– Numele meu este Dollores Benezic si am fost ziarista, dar acum va sun in calitate de cetatean al Bucurestiului. Aveti cateva minute ca sa va spun despre ce e vorba?
– Daca v-am raspuns…
– Este o campanie derulata de organizatia ‘Centrul de Resurse pentru participare publica’
– … pentru participare de care?
– … publica. E un ONG care deruleaza proiecte civice. Si au acest proiect care se numeste ‘Nu astepta supereroi, cere-ti orasul inapoi’ si care presupune sa adoptam noi cetatenii cate un consilier general…
– Cum, doamna, sa ne adoptati, dar ce, suntem caini? Hai ca asta e cea mai mare mitocanie, e jignitor, cum adica sa ne adoptati? Chiar ma simt jignit…
– Stati un pic, n-o luati chiar asa, ca nu vrea nimeni sa va jigneasca. Adoptia asta presupune ca va luam cumva sub observatie mai atenta, va intrebam ce faceti dumneavoastra acolo in consiliu, ce proiecte sustineti, cum ne reprezentati interesele…
– Pai daca vreti sa stiti ce facem noi in consiliu mergeti la secretariatul consiliului si faceti o cerere si va dau ei acolo toata activitatea noastra.
– Dar stiti si dumneavoastra ca in primarie nu se intra asa de usor, cetatenii nu au acces nici macar in sala de sedinte a consiliului, iar adoptia exact asta presupune, sa faciliteze contactul direct intre alegator si consilier.
– Dar ce vreti dumneavoastra de fapt sa stiti de la mine? Ca eu fac multe, nu pot sa va spun acuma prin telefon … sunt si la volan, in trafic, nu pot sa vorbesc…
– Pai nici nu vreau acum, vreau sa avem o discutie fata in fata, ca un interviu. Stabiliti dumneavoastra o zi cand aveti timp si eu vin, la biroul dmneavoastra, unde acordati audiente cetatenilor…
– Ce audiente, doamna?! Noi nu acordam audiente, ca noi suntem organ deliberativ, nu executiv. Noi … pai dumneavoastra stiti ce face consiliul general?
– Stiu, dar vreau sa aflu ce faceti dumneavoastra in consiliu…
– Pai eu ¬ pai noi avem proiecte generale, doamna, noi avem grija sa mearga RATB-ul, sa fie gigacaloria …subventionata pentru populatie, sa ¬ Podul Barasab asta care s-a facut, stadionul national, astea proiecte mari de infractructura ale orasului, dar pentru problemele mici, cetatenesti trebuie sa mergeti la executiv, la cei care se ocupa sa le rezolve, noi nu ne ocupam cu asta, m-ati inteles?
– Domnule Stan, eu nu am nicio problema personala de rezolvat, dar ca un cetatean care merg la vot, si am ales niste consilieri generali, am dreptul sa stiu cum imi reprezinta ei interesele in consiliu, nu?
– Hai, uite sa va dau un exemplu, ca ieri am mers pe bulevardul Ferdinand si m-a abordat o doamna care mi s-a plans ca au pus astia de la primarie niste stalpisori si soferii i-au demontat si s-au urcat cu masinile. Si am facut o solicitare la Directia de Transporturi din primarie si i-am intrebat ce e cu treaba asta, cum o rezolva. Uite asta am facut.
– Asta e foarte bine, dar sa stiti ca multe din problemele astea marunte cetatenesti nu prea se rezolva doar sesizand executivul. Eu am avut o problema cu o dubita abandonata pe spatiul public de cateva luni si desi am reclamat la politie, la primaria de sector, la primaria Capitalei, nu s-a ridicat dubita aia decat cand am scris pe blog. Deci merge cam greu asta cu reclamatiile de la cetateni…
– Pai cand mai aveti o problema din asta personala veniti la noi la Comisia de Transporturi si noi chemam si executivul si va audiem si va facem dreptate…
– Nu era problema mea personala, era a comunitatii in care traiesc, era una de trafic, de care va ocupati si dumneavoastra. Deci, ca sa nu va mai retin, eu va rog sa nu va simtiti jignit, dar pe aceasta cale va anunt intentia mea de a va adopta si de a va lua la intrebari din cand in cand asa, ca sa vad ce mai faceti pentru oras, da?
– He, he, pai ce varsta aveti dumneavoastra doamna, ca sa ma adoptati?
– Pentru varsta dumneavoastra nu e suficienta, stiu. Am vreo 40…
– He, he, pai vedeti, eu am 54, deci … bine doamna Dollores, hai ca sunt in trafic si nu mai pot sa vorbesc, dar sunati-ma cand vreti sa mai stiti ce fac si va raspund…
Consilierul care demasca ‘mangla’
Cam asta a fost prima discutie. Pentru a fi corecti politic trebuie sa admitem ca o bruma de adevar exista si in ce zice domnul Stan. Desi are o aparenta de putere legislativa, Consiliul general a fost, este si poate fi eludat de executiv (de primari) la fel cum Parlamentul e fentat de guvern. Dar asta nu inseamna ca acesti 52 de consilieri nu au un rol ce poate fi chestionat de alegatori, chiar daca ei sunt alesi de fapt pe listele de partid, si voteaza cum le dicteaza interesul (de partid). Nu ma iluzionez ca a doua oara imi va raspunde, dar mai stim si noi cate ceva din razboiul asta de gherila pentru a da de un ales atunci cand te evita. Pana la urma voi primi raspunsurile la intrebarile concrete prevazute in proiect.
Deocamdata, ce stiu eu despre domnul Victor Stan este ca are la baza o pregatire de sofer, este (sau a fost) liderul Federatiei Sindicatelor Soferilor din Romania, iar cuvantul lui preferat in toate luarile de cuvant in cadrul sedintelor consiliului (din 2000 pana acum) este ‘mangla’. Ceea ce, trebuie sa recunoasteti, cateodata este cat se poate de potrivit pentru ce face primaria. Daca e sa ne luam dupa ce a mai scris presa despre el, anul trecut a fost audiat de Parchetul General, ca martor, in dosarul fratilor Camataru, cu care are pasiuni comune si chiar rude.
Datele lui de contact nu sunt publice pe site-ul primariei, desi ar trebui sa fie. Dar a insistat sa fie cautat doar ca presedinte ale Comisiei de Transporturisi Infrastructura Urbana, e-mail:CTIU@bucuresti-primaria.ro.
Va tin la curent cu mai multe despre el cand oi ajunge sa-mi vad adoptatul fata in fata. Pana atunci, daca aveti si alte intrebari pentru el decat cele de pe site, scrieti-le. Sau scrieti-i direct lui pe adresa comisiei. Sau adoptati-va si voi un consilier, ca nu musca, ca doar nu sunt caini…
Comenteaza pe blogului lui Dollo.