Sari direct la conținut

Prosumatorii vor fi obligați să-și monteze instalații de stocare a energiei / „Este o abordare abuzivă, cu scopul ca unele firme să-și vândă produsele”

HotNews.ro
Instalator panouri fotovoltaice, Foto: Anthonyata / Dreamstime.com
Instalator panouri fotovoltaice, Foto: Anthonyata / Dreamstime.com

O modificare legislativă va obliga prosumatorii să își monteze instalații de stocare a energiei. Decizia a fost luată de Camera Deputaților, miercuri, în săptămâna de dinaintea vacanței parlamentare, în calitate de cameră decizională. Expertul în energie Dumitru Chisăliță consideră că este este o abordare abuzivă, iar decizia a fost luată pe ultima sută de metri, fără nicio dezbatere reală.

„Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenti sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, afirmă Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Termenul pentru montarea instalațiilor de stocare este finalul lui 2027

Prosumatorii existenți, care dețin sisteme de panouri fotovoltaice cu puteri instalate între 10,8 kW și 400 kW, vor fi obligați să-și monteze și instalații de stocare a energiei electrice regenerabile produse.

Instalațiile de stocare ale prosumatorilor vor trebui să aibă fiecare putere de cel puțin 30% din puterea instalată a unităților de producție cu care sunt asociate, dacă puterea acestora este între 3 și 200 kW, și de cel puțin 50%, pentru puteri ale unităților de producție cuprinse între 200 și 400 kW.

Termenul de respectare a obligației de montare a instalațiilor de stocare data de 31 decembrie 2027.

„Prosumatorii vor trebui să scoată mii de euro din buzunar”

Asociația Energia Inteligentă consideră stocarea parțială a energiei electrice produse de prosumatori este o măsură normală, din considerente de reziliență, siguranță și securitate energetică. Însă, nu făcută în acest mod.

„Dar asta trebuia să fie făcută de la bun început, astfel încât investiția să fie analizată din punct de vedere economic corect și mai ales prosumatorii existenți să nu fie puși în situația aberantă să schimbe (arunce) echipamenete funcționale în regim on grid, care abia au fost achiziționate (și nu sunt amortizate) și să facă cheltuieli suplimentare (cu modificarea indicatorilor de fezabilitate de la momentul realizării investiției)”, precizează Dumitru Chisăliță.

Potrivit acestuia, există prosumatori (Centre de plasamanete, Cămine de bătrâni etc.) care au făcut eforturi enorme să și monteze astfel de echipamente, la limita subzistenței economice și acum sunt obligați să scoată din buzunar alte mii de euro prin efectul legii pentru a și schimba o parte din echipamente și a și monta baterii de stocare.

Obligațiile prevăzute de lege pot să fie obligatorii pentru toți prosumatorii care își vor monta sisteme fotovoltaice după aprobarea legii (chiar eliminând pragul de jos al puterii pentru care există această obligație), iar pentru prosumatorii existenți să existe o schemă de sprijin astfel încât aceștia să atingă nivelul de normalitate pe care legea prosumatorilor trebuia să o prevadă de la bun început.

Capacitatea fotovoltaicelor de pe case a depășit două reactoare

Tot mai multe persoane își instalează pe case panouri fotovoltaice.

Anul 2023 a ieșit în evidență printr-o creștere bruscă a capacității instalate a prosumatorilor, de la 478 MW la începutul lui 2023, la 1.443 MW la sfârșitul anului.

În martie 2024, capacitataea instalată a fotovoltaicelor de pe case ajunsese la 1.618 MW, potrivit ultimelor date ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În ianuarie 2023, capacitatea instalată era doar de 478 MW, această creștere bruscă din ultimii doi ani arătând că a fost creat un adevărat fenomen al fotovoltaicelor de pe case.

Numărul prosumatorilor a crescut de la 44,4 mii în ianuarie 2023 la 121,3 mii în martie 2024.

Acest fenomen a condus la o scădere a consumului dispecerizabil, tendință care va continua. Adică, omul își produce singur energia, iar cantitățile nu apar în sistem. În statistici, apare o reducere de consum a energiei, însă acele scăderi se regăsesc, în mare parte, pe acoperișurile caselor. Anul trecut, consumul final de energie electrică s-a redus cu 5,2% la nivel national.

INTERVIURILE HotNews.ro