Sari direct la conținut

Psihoterapeut Ileana Radu: "Familiile au fost educate paternalistic, in care medicul trebuie sa isi asume responsabilitatea complet"

HotNews.ro

Tot mai multe posibilitati de a preveni boli grave le sunt prezentate parintilor. Virusul gripei de tip nou A/H1N1 este un astfel de exemplu. Si, totusi, cand e vorba de a-ti vaccina copilul, oricat ai dori sa previi nu e atat de simplu. Responsabilitatea care apasa pe umerii parintelui este imensa. HotNews.ro a discutat cu psihoterapeutul Ileana Radu, din Timisoara, pe acest subiect.

Ileana Radu este psihoterapeut si medic primar pediatrie si medicina familiei. Este fondator si director al Institutului de Terapie Familiala si Practica Sistemica din Timisoara. Din 2003 coordoneaza programe de formare in terapie familiala si este membru al European Association of Family Therapy si al International Family Therapy Association. Si-a completat studiile în domeniul psihoterapiei familiale sistemice sub egida ”Unite Hospitaliere Sainte –Marie”, Clermond Ferrand, Franta si a Institutului Anthropos-Atena.

HotNews.ro: Exista o anxietate a parintilor legata de vaccinarea propriilor copii. Care considerati ca sunt cauzele?

Dr. Ileana Radu: Categoric ca exista o anxietate a parintilor legata de vaccinari. Cea mai comuna cauza este faptul ca exista reactii la vaccinuri. Tipul de reactie variaza in intensitate si gravitate. Parintii se documenteaza din ce in ce mai mult, internetul fiind o sursa de informatie dintre cele mai accesate.

Fondul problemei ar putea fi si tipul de comunicare medic-familie in care medicii incearca un alt model de colaborare, adica parteneriat in asumarea responsabilitatii. Familiile au fost educate intr-un model paternalistic in care medicul trebuie sa isi asume responsabilitatea complet. Cand li se sugereaza ca exista riscuri, din punct de vedere medical rezonabile, devin dintr-o data anxiosi.

HotNews.ro: Cat de mare este presiunea pusa asupra parintilor in momentul in care decizia de a-si vaccina sau nu copilul este responsabilitatea lor?

Dr. Ileana Radu: Nu ar trebui sa fie perceputa ca o presiune pentru ca este vorba de copiii lor si pacientii nostri. Parintii resimt presiunea foarte mare mai ales in cazurile in care riscurile vaccinarii sunt prezentate ca potential foarte serioase, iar beneficiile, ambigue.

HotNews.ro: Ce se poate intampla in momentul in care un parinte decide sa nu-si vaccineze copilul si acesta dezvolta ulterior exact boala pentru care nu a fost vaccinat?

Dr.Ileana Radu: Depinde de boala. Daca face tuberculoza, difterie, tetanos, poliomelita, consecintele sunt dezastruoase pentru sanatatea propriului copil si periculoase pentru cei cu care vine in contact. In cazul rujeolei, parotiditei, varicelei consecintele sunt severe daca face complicatii ale acestor boli infectioase. Cand se intampla ceva grav, de obicei responsabilitatea/blama se arunca in ograda medicului.

HotNews.ro: Anne Laude, co-director la Institute of Health de la Université Paris Descartes a declarat referitor la campania de vaccinare obligatorie din Franta impotriva virusului AN1H1: “nimeni nu ar avea dreptul, cu exceptia cazurilor clare de contra-indicatie medicala, sa refuze vaccinarea“. Cum comentati?

Dr.Ileana Radu: Sper sa fie crezuta de francezi!!!

HotNews.ro: Este o spirala de indoiala legata de vaccinuri in general si interesele autoritatilor legate de aceste vaccinuri. De unde vine neincrederea populatiei in aceste programe de vaccinare, adesea chiar in cele obligatorii?

Dr. Ileana Radu: Spirala de indoiala, in opinia mea, este legata de noile vaccinuri introduse in schema si de contextul in care s-au introdus. Parintii sunt din ce in ce mai informati si sensibili la interesele de tip comercial ale companiilor care lanseaza vaccinurile si cei mai multi dintre ei isi exercita discernamantul cand e vorba de sanatatea si viata propriilor lor copii.

HotNews.ro: Cat de importante sunt dezbaterile si campaniile de informare corecte si impartiale legate de aceste programe de vaccinare?

Dr. Ileana Radu: Foarte importante. Mai ales daca sunt corecte si impartiale. Cei ce sunt in pozitia in care mediatizeaza ar trebui sa stie ca sunt receptati de familii in care parintii citesc, acceseaza internetul, lucreaza in sanatate, politica, media si informatia devin si puterea lor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro