Sari direct la conținut

Purtarea măștii de protecție în spațiile închise, obligatorie/ Cât costă, câte tipuri sunt și unde se găsesc

HotNews.ro
Purtarea măștii de protecție în spațiile închise, obligatorie/ Cât costă, câte tipuri sunt și unde se găsesc

Din 15 mai, când starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă, purtarea măștii de protecție a devenit obligatorie în România, în spațiile închise. Dacă la începutul pandemiei procurarea măștilor era o problemă, acum se găsesc în majoritatea farmaciilor și supermarketurilor, însă prețul a rămas destul de ridicat. Reporterul HotNews.ro a mers în 4 farmacii, toate aveau produsul, iar prețul unei măști chirurgicale simple, de unică folosință, varia între 2,5 și 3,9 lei. Sunt însă și farmacii care nu au măști, dar acestea pot fi cumpărate și online.

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi amendate în baza Legii nr. 55/2020 privind starea de alertă, care a intrat în vigoare de luni: “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei.

Cât costă măștile

La Farmacia Ana Maria, prețul unei măști este 2,5 lei, la Dr. Max 3,49 lei, iar la Catena 3,9 lei.

În online, pe emag, un set de 50 de măști simple se vinde cu 80 lei. Magazinul vinde fără adaos comercial. Pachete de măști se vând și la Mega Image, Carrefour, etc.

De vânzare se găsesc și măști din material textil, reutilizabile, care se spală și se calcă după fiecare folosire. Prețul acestora variază între 7 și 25 lei. Însă au existat mai multe controverse privind gradul de protecție oferit.

Pe piață există mai multe tipuri de măști de protecție: mască medicală simplă, mască medicală de tip I; II; măști FFP 2, KN95, N95, măști medicale FFP3, N99, KN99.

Sursa foto: emag.ro

Pentru o mască medicală simplă prețul pleacă de la 1,6 lei, pentru una FFP2 de la 10 lei, iar pentru FFP3, de la 20-30 lei. Un lucru important de reținut este că măștile sunt de unică folosință, astfel că producătorii recomandă să o aruncăm după folosire.

Dacă facem un calcul simplu, o familie cu doi adulți și un copil are nevoie de un buget de circa 150 de lei pe lună pentru a achiziționa câte o mască chirurgicală simplă/zi/pentru fiecare persoană.

Cum se poartă masca de protecție

Recomandările Ministerului Sănătății privind folosirea măștilor:

  • Măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile.
  • Purtarea de măști textile poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului către ceilalți, dar ele nu oferă protecție purtătorului.
  • Păstrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mâinilor sunt principalele metode de prevenire a coronavirusului.
  • Chiar dacă purtăm mască, trebuie să păstrăm o distanță de minimum 3 pași mari față de ceilalți.
  • Ne dezinfectăm/spălăm pe mâini înainte și după ce ne punem măștile și nu le atingem când le purtăm.
  • După fiecare purtare măștile textile trebuie spălate: este suficientă o spălare la mașina de spălat.

În ceea ce privește măștile textile, Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor (CDC) a revenit asupra recomandărilor inițiale făcute în contextul pandemiei și în prezent consideră că purtarea măștilor simple din textile ar putea încetini răspândirea coronavirusului.

Astfel de măști sunt utile în special în locurile unde distanța fizică este dificil de menținut: cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport aglomerate, etc. Această recomandare poate fi folosită ca o măsură suplimentară de sănătate publică.

Centrul american pentru Prevenția și Controlul Bolilor subliniază însă că astfel de măști nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.

De asemenea, se menține recomandarea conform căreia măștile simple chirurgicale au o protecție net superioară celor textile. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ferm purtarea măștilor chirurgicale sau a măștilor de protecție speciale în mediu spitalicesc.

Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc, subliniază Ministerul Sănătății.

Farmaciștii dau asigurări că sunt suficiente măști

În farmacii vor fi suficiente măști și materiale de protecție după data de 15 mai, când purtarea măștilor în spațiile publice închise va deveni obligatorie, a dat asigurări Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici.

„În contextul noilor măsuri de protecție obligatorii în spațiile publice închise comunicate de către autorități și a reluării activităților economice care presupun deplasări și reintrarea în colectivități, membrii Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) sunt pregătiți să asigure necesarul de măști și materiale de protecție pentru a fi comercializate prin farmacii”, au dat asigurări reprezentanții asociației.

Ei mai spun că o preocupare permanentă de la începutul pandemiei COVID-19 „rămâne identificarea unor parteneri, inclusiv din rândul companiilor românești care și-au dezvoltat capacități de producție în acest segment, care să poată furniza echipamente și produse, conforme cu standardele în vigoare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro