Puternicii lumii, dezbinati de Kosovo
Independenta Kosovo-marul discordiei
In cadrul intalnirii de miercuri, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a respins un apel al omologului sau german, Frank-Walter Steinmeier, care cerea Kremlinului sa renunte la opozitia pe care o manifesta impotriva planului ONU de a oferi, practic, independenta provinciei Kosovo.
“Soarta Serbiei si a provinciei Kosovo nu trebuie decisa la New York sau Potsdam, ci prin negocieri directe intre partile direct implicate”, a declarat Lavrov.
Rusia se opune vehement planului ONU privind statutul provinciei Kosovo, care prevede o independenta supervizata international, acest plan beneficiind de suportul SUA si al majoritatii statelor membre UE.
Se anunta un summit incins
Summit-ul G8 ce va avea loc la inceputul lui iunie, intr-o statiune de la Marea Baltica, se anunta unul incins. Este de asteptat ca reuniunea G8 programata pentru 6-8 iunie sa fie marcata de schimburi dure de replici intre participanti, dar si de o infruntare teribila intre protestatarii antiglobalizare si fortele de securitate dislocate in statiunea in care va avea loc intalnirea.
Tarile membre G8 sunt Franta, Germania, Marea Britanie, Italia, Japonia, Statele Unite ale Americii, Canada si Rusia . Comisia Europeana va avea de asemenea un reprezentant la toate intalnirile ce urmeaza sa aiba loc.
Agenda trasata de cancelarul german Angela Mekel este impresionanta-vor avea loc discutii despre fenomenul incalzirii globale, despre inovatii, SIDA si o dezvoltare mondiala sustenabila.
Conform traditiei G8 la summit vor participa de asemenea reprezentantii tarilor cu economii emergente precum China, India, Africa de Sud, Mexic si Brazilia.
Presedintii Algeriei, Egiptului, Ghanei, Nigeriei, Senegalului si Africii de Sud vor participa de asemenea la intalnire.
In ciuda asistentei extrem de alese, Merkel ar putea avea probleme in a convinge liderii prezenti sa se concentreze asupra probelemelor cu adevarat importante, existand doua subiecte care ar putea atrage toata atentia: prezenta noului presedinte francez Nikolas Sarkozy dar mai ales aceea a liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.
In ulttima perioada, presedintele Rusiei a avut mai multe iesiri dure la adresa politicii externe a Statelor Unite, cea mai recenta fiind legata de instalarea scutului american anti-racheta in Cehia si Polonia.
Mai mult, legaturile diplomatice ale Rusiei cu Uniunea Europeana se afla la cel mai scazut nivel din istorie, mai ales din pricina refuzului Kremlinului de a ridica interdictia de import a produselor din carne de vita din Polonia si a evenimentelor marcate de violenta ce au avut loc in Estonia dupa decizia micutului stat baltic de a muta un monument inchinat soldatilor rusi.
Chiar daca Putin isi va indulci tonul conflictual, divergentele dintre SUA si Uniunea Europeana asupra mai multor chestiuni vor atrage de asemena atentia.
Este de asteptat ca liderul de la Casa Alba sa adopte un discurs putin convingator de sustinere a luptei impotriva incalzirii globale, fapt ce cu siguranta va dezamagi Germania, care doreste stabilirea unor tinte clare, atat cantitative cat si temporale, de reducere a gazelor cu efect de sera.
Colac peste pupaza, la aceste divergente se asteapta protestele a peste o suta de mii de anti-globalisti, la care se vor adauga reprezentantii unor grupuri de extrema stanga, ai neo-nazistilor si ai extremistilor islamisiti.