Sari direct la conținut

Putin a cerut, la Minsk, capitularea a 5.000 de soldati ucraineni

Putin, Porosenko, Merkel si Hollande la Minsk, Foto: kremlin.ru
Putin, Porosenko, Merkel si Hollande la Minsk, Foto: kremlin.ru

Armistitiul din Ucraina rezista, in mare. Armata ucraineana si fortele separatiste se acuza insa reciproc de incalcarea acordului de la Minsk. Situatia cea mai tensionata se inregistreaza la Debaltseve. Despre acest oras strategic s-a negociat intens si la Minsk, cand Vladimir Putin a cerut capitularea tuturor militarilor ucraineni de acolo, arata un cotidian german. Fusese acel moment in care presedintele ucrainean a parasit negocierile temporar, spunand ca Putin pune „conditii inacceptabile”.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) relateaza din culisele negocierilor de la Minsk afirmand ca Vladimir Putin voia sa negocieze un armistitiu abia dupa ce Petro Poroshenko ar fi acceptat capitularea tuturor soldatilor ucraineni de la Debaltseve. Si liderii separatisti ar fi insistat asupra acestui punct. Renuntarea la aceasta cerere a venit, conform FAS, odata cu amenintarea cancelarului german Angela Merkel de a intrerupe negocierile si de a pleca la Berlin.

Debaltseve e un oras strategic pe frontul din estul Ucrainei, situat la 70km nordest de Donetk. 5.000 de militari ucraineni sunt incercuiti de forte separatiste, in prezent, acolo. Asta inseamna circa o treime din fortele ucrainene care lupta in est si circa o sesime din totalul militarilor ucraineni. Renuntarea la Debaltseve a fost conditia pe care Poroshenko a numit-o inacceptabila in timpul negocierilor de la Minsk.

Ziarul german afirma ca, abia la momentul la care Angela Merkel a amenintat deschis cu intreruperea negocierilor, Vladimir Putin, presedintele rus, a acceptat sa renunte la aceasta conditie. Acesta a fost insa si momentul in care Putin a formulat pentru prima data momentul la care armistitiul sa intre in vigoare: duminica, 15 februarie, ora 00:00. Europenilor le-a fost clar ca ragazul cerut insemna noi eforturi de a castiga Debaltseve pana duminica. In ultimele zile, luptele de la Debaltseve s-au intensificat si numarul victimelor a crescut.

Armata ucraineana si fortele separatiste se acuza reciproc de incalcarea armistitiului la Debaltseve deja din primele ore de incetare a focului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro