„Putin poate veni în această țară oricând” / Partidul de guvernământ din Africa de Sud vrea ca țara africană să se retragă din Curtea Penală Internațională
Partidul Congresul Național African (ANC), aflat la conducerea Africii de Sud, a cerut ca țara, criticată încă de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea sa față de Moscova, să părăsească Curtea Penală Internațională (CPI), a declarat marți președintele Cyril Ramaphosa, relatează AFP.
În martie, CPI cu sediul la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru crima de război de „deportare” a copiilor ucraineni.
Pretoria urmează să găzduiască al 14-lea summit Brics în august – un grup de țări care reunește Africa de Sud, Brazilia, China, India și Rusia. În calitate de membru al CPI, țara ar trebui teoretic să-l aresteze pe președintele rus dacă acesta intră pe teritoriul său.
„Partidul de guvernământ s-a hotărât, considerând prudent ca Africa de Sud să se retragă din CPI”, a declarat Ramaphosa într-o conferință de presă după vizita președintelui finlandez Sauli Niinistö. Congresul Național African (ANC) s-a reunit în weekend.
Întrebarea dacă Africa de Sud îl va aresta pe Putin este „în studiu”, a adăugat șeful statului.
„Putin poate veni în această țară oricând”, a declarat secretarul general al ANC, Fikile Mbalula, într-o conferință de presă mai devreme. „CPI nu servește intereselor tuturor, ci ale câtorva”, a adăugat el.
Curtea Penală Internațională tratează „inechitabil” unele țări, consideră Ramaphosa
Potrivit lui Ramaphosa, decizia ANC în favoarea retragerii din CPI a fost luată „în mare măsură” din cauza a ceea ce este considerat drept tratament inechitabil al unor țări de către instanță.
„Ne-am dori ca această problemă a tratamentului inechitabil să fie discutată în mod corespunzător, dar între timp partidul de guvernământ a decis din nou că ar trebui o retragere”, a spus Ramaphosa.
Africa de Sud dorea deja să se retragă din CPI în 2016, după o vizită a fostului președinte sudanez Omar al-Bashir. Pretoria refuzase să-l aresteze pe acesta din urmă, care a obiectul unui mandat de arestare din partea Curții.
Africa de Sud ar trebui să îl aresteze pe Putin
Rusia nu este membră a CPI şi este puţin probabil ca Vladimir Putin să sfârşească în viitorul apropiat judecat de aceasta. Însă mandatul emis pe numele său înseamnă că el ar putea fi arestat şi trimis la Haga dacă se va deplasa în orice stat membru al CPI.
CPI a mai emis de asemenea un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus pentru drepturile omului, în baza aceloraşi acuzaţii.
Africa de Sud este criticată de la începutul războiului în Ucraina pentru apropierea sa de Moscova. Pretoria afirmă că respectă o poziţie „neutră” şi refuză să se alăture apelurilor ţărilor occidentale de a condamna Rusia, explicând că vrea să favorizeze dialogul între beligeranţi.
Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale.
Legăturile între Africa de Sud şi Rusia datează din perioada apartheidului, Kremlinul sprijinind Congresul Naţional African (ANC) în lupta împotriva regimului rasist.
Mandatul de arestare emis de CPI a zdruncinat scena politică în Africa de Sud. Primul partid al opoziţiei, Alianţa Democratică (DA), a cerut ca Vladimir Putin să fie arestat, solicitând CPI să forţeze mâna guvernului sud-african.
Urmărește ultimele evoluții din a 426-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.