Putin spune că Rusia este gata să discute cu Ucraina, SUA și UE, dar „nu vom renunța la ceea ce este al nostru”
- Redactia Hotnews
Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia ar fi pregătită să discute cu Ucraina, Statele Unite și Europa despre viitorul Ucrainei dacă vor dori, dar că Moscova își va apăra interesele naționale, relatează Reuters.
Putin, ale cărui trupe au invadat Ucraina în 2022, a spus în repetate rânduri că ar fi pregătit să vorbească despre pace, deși oficialii occidentali spun că așteaptă alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie înainte de a face un efort real.
„În Ucraina, cei care sunt agresivi față de Rusia, și în Europa și în Statele Unite – vor să negocieze? Lăsați-i. Dar o vom face pe baza intereselor noastre naționale”, a spus Putin la o întâlnire a conducerii apărării în Moscova.
„Nu vom renunța la ceea ce este al nostru”, a spus Putin, adăugând că Rusia nu intenționează să lupte cu Europa.
Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul care a fost recunoscut internațional ca facând parte din Ucraina când Uniunea Sovietică s-a prăbușit în 1991.
Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar anul trecut a declarat că cele patru regiuni suplimentare ale Ucrainei pe care trupele sale le controlează parțial fac parte din Rusia. Kievul spune că nu se va odihni până când ultimul soldat rus va fi expulzat din Ucraina.
Vladimir Putin așteaptă să negocieze cu Trump – președintele Cehiei
Președintele Cehiei, generalul în retragere Petr Pavel, spune că Vladimir Putin așteaptă rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite, sperând să negocieze încheierea războiului din Ucraina cu Donald Trump fără aportul vreunei țări europene.
„Președintele Putin a transmis cât se poate de clar că nu pot exista niciun fel de discuții privind pacea până la încheierea alegerilor din Statele Unite. El a transmis astfel clar că, pentru el, partenerul pentru posibile negocieri este nimeni altul decât SUA și nu vreuna din țările europene importante”, a declarat Pavel într-un interviu acordat ziarului ceh Seznam Zpravy.
Liderul de la Praga a avertizat că dacă Donald Trump ar redeveni președinte al Statelor Unite, Putin ar putea încerca să negocieze cu el „indiferent ce crede Ucraina sau restul Europei” despre acest lucru.
Petr a spus de asemenea că asemenea negocieri între Putin și Trump ar putea duce „la un fel de compromis care să reîntoarcă Rusia teoretic la statutul de jucător cheie, iar alții vor trebui să găsească cumva un mod de a accepta acest lucru”.
Putin afirmă că arsenalul nuclear al Rusiei a fost aproape în întregime modernizat
Putin a vorbit la o ședință a Ministerului Apărării la care au participat șefii militari, inclusiv ministrul Apărării Serghei Șoigu și generalul Valeri Gherasimov, șeful Statului Major General, precum și directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB) Alexander Bortnikov.
Trupele ruse, a spus Putin, au acum inițiativa pe câmpul de luptă.
„Nu vom abandona obiectivele operațiunii militare speciale”, a spus Putin, deși a adăugat că Rusia are nevoie de o mai bună comunicare militară, recunoaștere, țintire și capacitate satelitară.
El a spus că industria de apărare a Rusiei a reacționat mai rapid decât cea a Vestului și a spus că Rusia va continua să-și îmbunătățească forțele nucleare și să-și mențină pregătirea pentru luptă la un nivel ridicat.
Producția de tancuri a Rusiei a crescut din februarie 2022 de 5,6 ori, vehiculele aeriene fără pilot de 16,8 ori și de obuze de artilerie de 17,5 ori, a spus Șoigu.
El a spus că Rusia a luat 490.000 de soldați contractuali și voluntari în 2023. Anul viitor, Rusia va încerca să sporească forța contractată la 745.000 de oameni.
Forțele ruse au amplasat 7.000 km pătrați de câmpuri de mine în Ucraina, cu 1,5 milioane de bariere antitanc și 2.000 km de șanțuri antitanc, a spus Șoigu.
Rolul arsenalului nuclear aerian, maritim şi terestru al Rusiei în asigurarea echilibrului de putere „a crescut considerabil” în contextul „apariţiei unor noi riscuri politico-militare”, a declarat Putin.
În acest an, proporţia de arme moderne în cadrul forţelor nucleare „a crescut la 95%, iar cea a componentei navale la aproape 100%”, a arătat Putin.
„Facem ceea ce credem că este necesar, ceea ce dorim” pe câmpul de luptă, a mai spus el, dând asigurări că Ucraina „suferă pierderi grele şi şi-a risipit în mare parte rezervele”.
Putin a spus că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia în 10 ani, și nu în 20”.
Urmărește ultimele evoluții din a 664-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.