PwC România și D&B David și Baias au acordat consultanță Consiliului Județean Bihor în vederea instituirii unor obligații de serviciu public pentru servicii aeriene regulate de pe Aeroportul Internațional Oradea
PwC România și D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România, au acordat consultanță Consiliului Județean Bihor în vederea instituirii unor obligații de serviciu public (OSP) pentru operarea de servicii aeriene regulate de pe Aeroportul Internațional Oradea, în vederea asigurării conectivității cetățenilor și stimularea mediului de business din județul Bihor.
Obligațiile de serviciu public aerian reprezintă o premieră în România și sunt limitate astfel încât să garanteze pe rutele vizate operarea unor servicii aeriene regulate minime care să satisfacă anumite standarde fixe (precum cele de continuitate, regularitate și de capacitate minimă), în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1008/2008 privind normele comune pentru operarea serviciilor aeriene în Comunitate, cu modificările și completările ulterioare. În urma organizării unei proceduri publice de ofertare, accesul la serviciile regulate pe o rută OSP poate fi limitat la un singur operator aerian din UE, inclusiv cu posibilitatea acordării unei compensații financiare pentru satisfacerea cerințelor OSP.
La nivel național, prima rută OSP instituită vizează servicii aeriene regulate între Oradea și Varșovia. Avizul de informare privind instituirea OSP pe această rută și invitația de participare la procedura publică de ofertare pentru operarea de servicii aeriene regulate în conformitate cu OSP au fost publicate în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 ianuarie 2024. În urma licitației derulate, semnarea contractului valabil pe o perioadă de patru ani cu LOT Polish Airlines în calitate de ofertant declarat câștigător a avut loc în data de 12 aprilie 2024. Zborurile pe ruta Oradea – Varșovia vor fi operate de LOT Polish Airlines cu o frecvență de 4 zboruri pe săptămână și cu aeronave având o capacitate minimă de 75 de locuri. Astfel, locuitorii din Oradea și împrejurimi, precum și pasagerii care călătoresc în interes de afaceri, vor beneficia de rețeaua extinsă de conexiuni aeriene a LOT Polish Airlines, care asigură legătura către zeci de destinații din Europa, Statele Unite ale Americii, Canada și Asia, prin hub-ul de pe Aeroportul Chopin din Varșovia. Această conexiune este indispensabilă pentru dezvoltarea mediului de business din Oradea și asigură continuarea dezvoltării accelerate a orașului.
Consultanța acordată de echipa PwC și D&B a vizat informarea Comisiei Europene cu privire la intenția Consiliului Județean Bihor de instituire a unor obligații de serviciu public și justificarea acesteia având în vedere importanța strategică a serviciilor aeriene regulate în dezvoltarea regională a municipiului Oradea și județului Bihor. De asemenea, echipa PwC și D&B a oferit asistență în pregătirea documentației și organizarea procedurii de ofertare publică pentru selectarea operatorilor aerieni care vor opera rutele vizate de obligațiile de serviciu public în condiții de exclusivitate.
Echipa PwC România a fost formată din Ionuț Simion, Partener, Sorin Petre, Partener, Ruxandra Chiriță, Director, Cristina Rusen, Director, Vlad-Tiberiu Radu, Senior Associate.
Echipa D&B David și Baias a fost coordonată de Sorin David, Partener și formată din specialiști în dreptul Uniunii Europene și al concurenței, respectiv Lucian Bozian, Avocat Senior Coordonator, Sonia Voinescu, Avocat Senior Coordonator, Gabriela Ifrim, Avocat Senior.
Despre PwC
Misiunea PwC este de a construi încredere în cadrul societății și de a contribui la rezolvarea unor probleme importante. Suntem o rețea de firme prezentă în 151 de țări cu mai mult de 360.000 de profesioniști ce oferă servicii de calitate în domeniul consultanței pentru afaceri, auditului și consultanței fiscale. Spuneți-ne care sunt lucrurile importante pentru dumneavoastră și descoperiți mai multe informații despre noi vizitând site-ul www.pwc.ro.
PwC se referă la rețeaua de firme PwC și/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică.
Articol susținut de PwC România