Sari direct la conținut

R. Moldova a completat în 10 zile chestionarul de aderare la UE / Maia Sandu: Integrarea este proiectul nostru de țară, lumina de la capătul tunelului

HotNews.ro
R. Moldova a completat în 10 zile chestionarul de aderare la UE / Maia Sandu: Integrarea este proiectul nostru de țară, lumina de la capătul tunelului

De doar zece zile a avut nevoie Republica Moldova pentru a completa chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, documentul cu cele circa 400 de răspunsuri la întrebări fiind transmis vineri ambasadorului european la Chișinău,

Al doilea chestionar urmează să fie completat până în prima jumătate a lunii mai, transmite Radio Chișinău.

În cadrul ceremoniei de transmitere a chestionarului, președinta Maia Sandu a declarat că integrarea în UE este proiectul de țară al R. Moldova, „este lumina de la capătul tunelului.”

Șefa statului moldovean a mai declarat că „UE este un proiect al păcii, un proiect al bunăstării, al democrației, al prosperității” și că „Republica Moldova este o țară mică și vulnerabilă”, care „va fi în siguranță în această familie.”

Premierul Natalia Gavrilița a spus că prin completarea chestionarului R. Moldova a făcut „încă un pas spre viitorul european”, un viitor pe care și l-au dorit cetățenii întotdeauna.

Șeful Delegației UE în Rep. Moldova, ambasadorul Janis Mazeiks, a declarat că viteza cu care completat primul chestionar „demonstrează clar voința poporului din Rep. Moldova către familia europeană.”

„Într-un ceas bun”, a declarat în limba română la finalul ceremoniei de transmitere a chestionarului de aderare la UE.

În baza răspunsurilor, Comisia Europeană va elabora o Opinie și o va transmite Consiliului UE pentru a emite o decizie. Toate cele 27 de state membre ar urma să decidă unanim oferirea statutului de țară candidat R. Moldova, iar negocierile de aderare sunt deschise după acordul tuturor celor 27 de membri.

Cererea de aderare la Uniunea Europeană a fost semnată la 3 martie de președinta Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele parlamentului Igor Grosu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro