Racheta lansată de China pe orbită luna trecută se prăbușește necontrolat și ar putea ateriza într-o zonă locuită
- Redactia Hotnews
O parte a uriașei rachete care a lansat primul modul al viitoarei stații spațiale chineze Tianhe se prăbușește înspre Pământ și ar putea ateriza într-o zonă locuită, anunță The Guardian.
Racheta a intrat apoi la rândul ei pe o orbită temporară care va duce în cele din urmă la una dintre cele mai mari reintrări necontrolate în atmosferă din istorie, unii experți temându-se că nucleul Long March 5B s-ar putea prăbuși într-o zonă populată.
„Are potențialul de a nu fi un lucru bun”, afirmă Jonathan McDowell, un astrofizician de la Universitatea Harvard. „Ultima dată când au lansat o rachetă Long March 5B, ei (chinezii) s-au trezit cu tije mari de metal zburând prin cer și deteriorând câteva clădiri din Coasta de Fildeș”, relatează acesta.
„Majoritatea (rachetei) a ars dar au existat aceste bucăți enorme de metal care s-au prăbușit la sol. Am avut noroc că nu a fost rănit nimeni”, explică expertul.
Nucleul rachetei lansate la sfârșitul lui aprilie completa marți o rotație în jurul Pământului la fiecare 90 de minute, deplasându-se cu o viteză de peste 27.600 kilometri pe oră la o altidudine de peste 300 de kilometri înălțime.
Forțele armate ale Statelor Unite au numit obiectul 2021-035B și acesta poate fi urmărit pe mai multe site-uri web care îi monitorizează traseul, printre acestea fiind și orbit.ing-now.com.
Nucleul rachetei a pierdut aproape 80 de kilometri altitudine de luni și observații făcute de amatori arată că aceasta continuă să se prăbușească necontrolat, potrivit SpaceNews.
Acest lucru coroborat cu viteza obiectului face imposibilă prezicerea locului unde acesta se va prăbuși după ce atmosfera Pământului îl va trage la sol în cele din urmă deși McDowell afirmă că rezultatul cel mai probabil va fi o prăbușire în apă ținând cont că oceanele acoperă aproximativ 71% din suprafața planetei noastre.
Dar expertul afirmă că unele bucăți ale rachetei vor supraviețui reintrării în atmosferă și acest lucru va fi „echivalentul prăbușirii unui mic avion ale căror resturi se împrăștie pe o suprafață de peste 160 de kilometri”.
Niciun obiect cu o greutate de peste 10 tone nu a fost lăsat deliberat pe orbită după 1990, nucleul rachetei Long March 5B având în jur de 21 de tone.
„Ceea ce este rău este neglijență din partea Chinei. Nu lăsăm în mod deliberat lucrurile de peste 10 tone să cadă din cer necontrolat”, afirmă McDowell.
Pe baza orbitei sale actuale, racheta trece deasupra Pământului în emisfera nordică deasupra New York-ului Madridului și Beijingului în timp ce în sud ajunge până deasupra Chile și Wellington, capitala Noii Zeelande și ar putea reintra în atmosferă în oricare dintre aceste locații.
Este așteptat ca racheta să se prăbușească pe 10 mai, plus-minus două zile.