Sari direct la conținut

RADET anunta ca sistarea caldurii si apei calde in Bucuresti este iminenta. ELCEN spune ca situatia s-a rezolvat cel putin temporar

HotNews.ro
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres
Calorifer cu repartitor, Foto: Agerpres

Cercul vicios al incalzirii Bucurestiului continua: reprezentantii Regiei Autonome de Distributie a Energiei Termice (RADET) Bucuresti spun ca oprirea apei caldei si caldurii in Capitala este iminenta. Motivul? Regia a fost anuntata vineri de ELCEN (furnizorul agentului termic) ca ROMGAZ intrerupe furnizarea gazelor naturale, incepand cu ora 12.00. Contactat de HotNews.ro, directorul ELCEN, Marcel Nicolaescu, a declarat ca pentru urmatoarele zile situatia este rezolvata dupa ce Primaria Capitalei a platit vineri 70 milioane de lei catre RADET, astfel incat Regia sa isi mai poata plati datoriile catre ELCEN, iar ELCEN mai departe catre furnizatorii de gaze.

Daca ELCEN nu reuseste sa isi reesaloneze datoriile de peste 500 milioane de lei, iar RADET nu isi plateste datoriile catre ELCEN, bucurestenii risca sa ramana fara apa calda si caldura, spune Nicolaescu.

„Sistarea activitatii este generata de notificarea primita de la SC Electrocentrale Bucuresti SA, prin care ni s-a comunicat faptul ca incepand de vineri, 6 noiembrie, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va intrerupe furnizarea gazelor naturale catre ELCEN. De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 si a celui pentru anul in curs va avea drept rezultat, incepand cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activitatii regiei. Dupa aceasta data regia nu mai poate angaja nicio cheltuiala, conform prevederilor Ordonantei nr.26/2013. Avand in vedere cele de mai sus, Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti someaza Primaria Municipiului Bucuresti, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri in luarea tuturor masurilor care se impun pentru evitarea sistarii furnizarii energiei termice pentru apa calda si caldura catre bucuresteni in sezonul rece”, se arata intr-un comunicat RADET remis HotNews.ro vineri.

„Am facut numeroase apeluri, atat in spatiul public, cat si catre toate institutiile administrative implicate, pentru constientizarea situatiei, astfel incat factorii responsabili sa poata lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au ramas insa fara raspuns. Tocmai de aceea, situatia in care ne aflam azi, este foarte grava si afecteaza bucurestenii in mod direct. Va asigur ca vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman si profesional pentru deblocarea situatiei actuale”, a declarat Valentin Vitalariu, directorul general RADET.

Marcel Nicolaescu, directorul general al ELCEN, spune insa ca situatia este rezolvata temporar.

„S-a ajuns in situatia asta fiindca RADET (distribuitorul de energie termica) nu si-a platit datoriile catre ELCEN. Numai in 2015 are datorii de 200 de milioane, plus subventia de 350 milioane, exact 550 milioane lei cat trebuie noi sa platim catre ROMGAZ. Astazi a avut loc o intalnire intre subsemnatul , primarul general interimar si ministrul Energiei, iar Primaria a livrat catre RADET 70 milioane lei. Acesti bani vor ajunge la noi din contul special, iar apoi la furnizorul de gaz, luni. Am vorbit cu cei de la Romgaz si deocamdata nu opresc furnizarea gazelor. Acum incercam sa facem esalonarea datoriilor pe 3 ani, ca sa nu mai fie probleme”, a declarat marcel Nicolaescu, directorul ELCEN.

Ministrul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Andrei Gerea, da asigaruri bucurestenilor ca nu va fi oprit agentul termic in aceasta iarna.

„Vreau sa repet un mesaj pe care l-am transmis si pana acum: dau asigaruri bucurestenilor ca nu va fi oprit agentul termic in aceasta iarna. Avem consultari permanente, sunt discutii, toata lumea a inteles, de la furnizorii de gaze pana la furnizorii de agent termic, ca trebuie facut un efort pentru ca bucurestenii sa nu sufere din cauza unor datorii istorice acumulate de RADET. Respingem cu fermitate orice incercari de manipulare sau de politizare a acestui subiect, mai ales in aceasta perioada de efervescenta sociala, si facem apel la responsabilitate din partea tuturor partilor. Respingem orice fel de tentativa de alarmare gratuita a populatiei. Ne vom face datoria pana cand vom preda mandatul la ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, in asa fel incat sa nu existe, cel putin din punctul de vedere al furnizarii agentului termic, probleme in aceasta iarna. Speram in continuare la o atitudine responsabila si de colaborare din partea RADET si a Consiliului Municipal”, spune Gerea.

Potrivir reprezentantilor RADET, factorii care au generat situatia actuala a regiei autonome sunt:

– Nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucuresti de la Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri catre Municipiul Bucuresti si fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizata cu Energie Termica, incalcand Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 23 martie 2013;

– Datoriile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice catre regia autonoma, in suma de aproximativ 715 milioane de lei (715.352.764 lei), conform prevederilor OG nr.36/2006;

– Datoriile Primariei Municipiului Bucuresti catre regia autonoma care sunt in valoare de aproximativ 260 de milioane de lei (258.969.243 lei). Aceste datorii sunt inregistrate ca

urmare a nerespectarii protocolului incheiat intre Primaria Municipiului Bucuresti, ELCEN si RADET, protocol aprobat prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 424 / 2008;

– Neachitarea la termen a deconturilor Primariei Municipiului Bucuresti catre RADET privind subventia la incalzire. In prezent, suma totala este de aproximativ 250 de milioane de lei (249.978.156 lei), aferenta perioadei februarie – august 2015;

– Datoriile acumulate de RADET Bucuresti catre furnizori, in special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucuresti (8.468.586 lei) si GDF Suez (5.100.000 lei);

– Imposibilitatea efectuarii investitiilor in ultimii 10 ani din cauza nealocarii de fonduri privind modernizarea instalatiilor care apartin patrimoniului public al Municipiului Bucuresti. Pentru normalizarea furnizarii de apa calda si caldura sunt necesare investitii de aproximativ 100 de milioane de euro anual, timp de 10-12 ani, in retelele si centralele apartinand Municipiului Bucuresti.

– Refuzul Primariei Municipiului Bucuresti de a inainta spre aprobare Consiliului General al Municipiului Bucuresti actualizarea tarifului din anul 2011 pana in prezent. Ceilalti furnizori de servicii au preturi majorate cu peste 40 de procente.

Elcen are o datorie de 362 milioane de lei catre Romgaz. Insa si Elcen are recuperat o creanta de peste 3,6 miliarde de lei de la furnizorul de apa calda si caldura RADET.

Compania producatoare de gaze Romgaz a lansat pe 16 octombrie un nou avertisment producatorului de energie termica Elcen. Daca Elcen nu va prezenta pana la data de 15 noiembrie 2015 un program ferm de stingere a datoriilor restante inregistrate fata de Romgaz, incepand cu 16 noiembrie va fi sistata furnizarea gazelor necesara producerii energiei termice livrate in Bucuresti. Romgaz a mai amenintat Elcen cu sistarea gazelor si la sfarsitul lui septembrie, insa atunci au ajuns la o intelegere si au decis prelungirea contractului pana la 15 octombrie. Pe 14 octombrie, Consiliul de Administratie Romgaz a decis iar prelungirea contractului de livrare gaze naturale insa doar cu o luna, pana la data de 15 noiembrie 2015.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro