Sari direct la conținut

Radu Tatucu, romanul de 24 de ani care lucreaza la Banca Mondiala

HotNews.ro

A plecat din Romania la 17 ani cu o bursa acordata de Fundatia Soros, a terminat liceul in Marea Britanie, a fost acceptat la o universitate americana, si la doar 22 de ani a intrat intr-un program al Bancii Mondiale, unde in prezent este Junior Professional Associate.

La 24 de ani, Radu Tatucu face analize macro-economice pe regiunea Asiei de sud-est si promite ca dupa terminarea studiilor are de gand sa se intoarca in Romania.

HotNews.ro: Spune-mi cati ani ai si cum ai ajuns sa lucrezi la Banca Mondiala.

Radu Tatucu: Am 24 de ani si am ajuns sa lucrez la Banca Mondiala dupa ce am „aplicat” in anul 4 de facultate la programul Bancii de Junior Professional Associate. Am avut 5 interviuri la Washington in Decembrie 2004, iar la mijlocul lui ianuarie 2005 mi-au spus ca am fost acceptat in program.

HotNews.ro: Tu i-ai cautat pe ei sau te-au gasit ei pe tine?

Radu Tatucu: Cred ca a fost o combinatie. Adica eu m-am dus pe website-ul Bancii, am trimis tot ce trebuia pentru acest program, dar, evident, a fost important si ca cineva sa vada CV-ul meu, sa il aprecieze si sa ma invite la interviuri.

HotNews.ro: Erai student in Romania? E putin bizar ca un baiat de 21 de ani sa intre pe site-ul BM si sa doreasca sa fie inclus intr-un program, care, de la distanta macar, pare ceva foarte serios si mai ales teribil de complicat.

Radu Tatucu: Nu eram in Romania, eram aici in State, deoarece am facut facultatea aici. Am plecat in 1999 cu o bursa a Fundatiei Soros in Marea Britanie, unde am facut clasa a 11-a si a 12-a.

Tatucu – un „Renaissance men”

HotNews.ro: Inteleg ca primii ani doi ani de liceu i-ai facut in tara. Mare diferenta?

Radu Tatucu: A fost o diferenta destul de mare in ceea ce priveste metoda de abordare si in definitiv, ideea de educatie in general. Adica in Romania studiam cred ca vreo 14 -15 materii, in Marea Britanie am studiat sase. In Romania eram 25 de elevi in clasa, in Marea Britanie eram cel mult zece.

In Marea Britanie, la liceul la care am fost, ideea de educatie era de a crea „oameni ai renasterii” sau „Renaissance men” – care sa exceleze din punct de vedere academic, dar in acelasi timp sa fie si foarte buni la sporturi, la teatru, la arte, la muzica si sa faca si ceva in serviciul comunitatii.

Pe de alta parte, adevarul este ca fara educatia solida din Romania, nu stiu daca as fi avut mare succes in Marea Britanie.

HotNews.ro: In ce consta slujba ta la WB? Ce face un Junior Professional Associate ?

Radu Tatucu: Ma ocup in principal de analiza macroeconomica pe Asia de Est.

Am lucrat pana acum la un raport regional major cu economistul-sef si am avut sansa sa ma implic in fiecare aspect al acestui raport in care analizam performantele economice ale Asiei de Est, de la criza financiara din 1997-1998 si pana la provocarile majore pe care Asia de Est trebuie sa le depaseasca in urmatorii 15-20 de ani.

De asemenea, am mai lucrat si pe proiecte legate de dezvoltarea sectorului financiar in Asia de Estcu referire la climatul de investii din mai multe tari asiatice.

HotNews.ro: Explica-mi cat se poate de simplu, in masura in care se poate, la ce ajuta o astfel de analiza.

Radu Tatucu: In primul rand, o astfel de analiza ajuta prin simplul fapt ca sintetizeaza o parte a „oceanului” de informatie, care exista la ora actuala, legata de performantele economice ale Asiei de Est, si Banca Mondiala are evident un avantaj comparativ fata de alte institutii, fiind o adevarata „fabrica de idei” si beneficiind de un capital uman extrem de competent.

In ceea ce priveste realizarea raportului, a fost un proces care a durat in jur de un an si jumatate.

Se incepe cu un „schelet” al raportului si de-abia dupa foarte multe discutii, seminarii, dezbateri se ajunge la forma lui finala.

HotNews.ro: Toata crema economiei mondiale se uita la economia Chinei ca la Fat-Frumos. Crezi ca va deveni China in cateva zeci de ani noua super putere mondiala? Crezi ca a trecut timpul SUA si a venit cel al Chinei?

Radu Tatucu: Imi este greu sa ma pronunt transant asupra acestor aspecte care depind de sute si sute de variabile. Este adevarat, China este privita de catre intreaga lume ca o poveste de succes, iar daca va continua sa creasca la 8-9% pe an, iti dai seama ca isi dubleaza PIB-ul la fiecare la 8-9 ani, lucru foarte impresionant.

Pe de alta parte, sa nu uitam ca SUA are un venit per capita de vreo 42.000 de dolari, in vreme ce China are 1.400, si data fiind baza mult mai mare de la care pleaca SUA este suficient sa creasca cu 3-4% pe an ca sa ii ia Chinei foarte mult timp pana sa ajunga si sa intreaca SUA.

Un studiu facut de Goldman Sachs estimeaza ca PIB-ul Chinei il va intrece pe cel al SUA prin 2045 dar aceasta analiza se bazeaza pe atat de multe presupuneri incat ramane doar o estimare, un model.

„Short term pain for long run gain”

HotNews.ro: Hai sa vorbim putin si despre economia Romaniei. Cum se vede de afara?

Radu Tatucu: Se vede intr-adevar foarte bine in ultimii ani. Crestere sanatoasa de 4-5% sau chiar mai mult, inflatia tinuta sub control si redusa semnificativ, climat investitional substantial imbunatatit etc.

Am colegi la Banca Mondiala care au vizitat Romania la inceputul anilor ‘90 si din nou in 2004 sau 2005 si mi-au spus cat de impresionati au fost de toate schimbarile din Romania.

Pe de alta parte, una este sa vii in Romania cateva zile si sa vezi o imagine de ansamblu, si alta este sa traiesti zi de zi acolo, fiindca este evident ca multa lume in Romania inca nu o duce tocmai bine. Dar sa speram ca se va schimba din ce in ce mai mult.

HotNews.ro: BNR impune o gramada de restrictii pentru a putea tine in frau inflatia. Printre cei direct afectati sunt tinerii care cu greu pot obtine un credit pentru o casa.

Radu Tatucu: As dori sa incep prin a spune ca nu sunt finantist de formare, asa ca poate ca nu sunt cea mai indreptatita persoana sa comentez acest subiect.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere faptul ca inflatia este in primul rand dusmanul cel mai mare pentru cei cu venituri mici si, asadar, probabil ca pana nu ajunge si Romania la o inflatie foarte stabila de 2-2.5% pe an ca si statele din Europa de Vest si SUA, Banca Nationala prefera sa fie precauta prea mult decat prea putin.

Cu totii am simtit efectele devastatoare ale inflatiei in anii 90 – este un fel de a spune „short term pain for long run gain”. Adica mai bine mai suferim 2-3-4 ani ca nu putem lua credite pentru locuinte acum si sa zicem ca din 2010 inflatia va fi stabilizata si aceste restrictii vor fi inlaturate, decat sa ajungem iarasi la inflatie de 2 cifre.

HotNews.ro: Radu, ai scris pentru HotNews.ro in urma cu ceva vreme un articol despre „capsunari”. S-a ajuns la o situatie destul de neplacuta. In Romania, nu prea mai are cine sa puna faianta.

Radu Tatucu: Da, intr-adevar am citit recent ca aceasta problema a deficitului fortei de munca in Romania devine din ce in ce mai acuta. Cred ca sunt doua solutii cat se poate de evidente. Avand in vedere faptul ca suntem in era globalizarii:

1) Fie deficitul acesta al fortei de munca din Romania duce la o crestere considerabila a salariilor in sectoarele deficitare (este o problema de cerere si oferta, adica cerere pentru forta de munca exista, in vreme ce oferta mai putin) si atunci incet-incet muncitorii romani din strainatate vor incepe sa se intoarca in Romania (chiar daca salariile nu vor fi la nivelul celor din Vest,

daca le va permite sa duca o viata decenta in Romania, cred ca o buna parte dintre ei se va intoarce).

2) Fie acoperim acest deficit prin aducerea fortei de munca din exterior care accepta sa lucreze pentru salariile mici din Romania (care sunt oricum semnificativ mai mari decat cele din tarile lor de origine). Putem aduce muncitori chinezi, indieni, din Orientul Mijlociu etc.. Cred ca deja unele fabrici de confectii au si adus muncitori chinezi.

HotNews.ro: Crezi ca ar fi o solutie viabila in conditiile in care romanii nu sunt foarte blanzi cu „invadatorii”? Si in plus exista experientele nu foarte fericite ale englezilor si francezilor.

Radu Tatucu: Aici am vrut sa ajung si eu. Este o alegere pe care numai noi o putem face.

Sper ca prin integrarea in UE in urmatorii ani, sa devenim si noi mai toleranti si mai deschisi si extremismul din Romania sa fie marginalizat. Noua nu ne-a convenit cand spaniolii sau italienii s-au purtat urat cu imigrantii romani, acum trebuie sa procedam si noi la fel cu imigrantii din alte tari care cauta o viata mai buna in Romania?

HotNews.ro: Cum te-ai adaptat acolo? Umbla vorba ca americanii sunt prosti, grasi si ignoranti. Doar 12% dintre ei au pasapoarte, si a proape o treime nu au iesit niciodata mai departe de granitele statului in care s-au nascut.

Radu Tatucu: Cred ca m-am adaptat foarte bine, singura problema majora fiind ca America este atat de departe de Romania. O fi aceasta vorba prin Romania, dar de asemenea americanii sunt 300 de milioane si iti dai seama ca dintre acesti 300 de milioane, foarte foarte multe milioane nu sunt prosti, grasi si ignoranti.

Plus ca in America exista o diversitate cum probabil nu exista niciunde in lume. Actualul meu manager de la Banca este indian, unul din profesorii din facultate cu care am lucrat este italian, plus ca sunt destul de multi romani si aici in America.

In ambele locuri unde am trait in State pana acum, atat la Boston, cat si la Washington, am intalnit si exemple de care ai mentionat, dar sincer cred ca se gasesc in orice tara.

HotNews.ro: Ai de gand sa te intorci in Romania, sa pui umarul la „consolidarea valorilor capitaliste”?

Radu Tatucu: Da, imi doresc foarte mult acest lucru, dar inainte de a ma intoarce in Romania doresc sa imi termin studiile. Vreau sa urmez un program de MBA la o scoala de afaceri din State.

Radu Tatucu este Junior Professional Associate la Banca Mondiala in Washington, DC. Opiniile exprimate in acest interviu ii apartin exclusiv lui Radu Tatucu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro