Sari direct la conținut

Radulescu, BT: Dinamica anuala a comertului cu amanuntul- la minimul ultimilor trei ani

HotNews.ro

Vineri, Institutul National de Statistica (INS) a comunicat datele cu privire la evolutia vanzarilor din comertul cu amanuntul (variabila proxy pentru consumul privat – principala componenta a PIB) in martie si primul trimestru din 2018. Statisticile indica continuarea tendintei de decelerare a dinamicii anuale a volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul in martie, spre cel mai redus nivel din ultimii trei ani, evolutie determinata de temperarea venitului real disponibil al populatiei, rebalansarea politicii economice interne si majorarea cotatiilor internationale la titei, scrie economistul șef al Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu.

Volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a revenit pe crestere in martie (0.6% luna/luna), dupa ajustarea din ianuarie si februarie, cu ritmuri lunare de 1.3%, respectiv 2.8%. Aceasta evolutie a fost determinata de majorarea vanzarilor de produse nealimentare cu 0.5% luna/luna, dupa declinul cu 5.4% luna/luna din februarie. De asemenea, vanzarile de produse alimentare/bauturi/tutun au urcat cu o dinamica lunara de 1.7% in martie.

Pe de alta parte, vanzarile de carburanti s-au ajustat pentru a treia luna la rand in martie cu un ritm lunar de 1.9%.

Dinamica anuala a volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul a decelerat de la 4.6% in februarie la 3.4% in martie, cel mai redus nivel din martie 2015.

Evolutia a fost determinata, indeosebi, de intensificarea ritmului de declin pentru vanzarile de carburanti la 7.1% an/an, pe fondul continuarii tendintei de majorare a cotatiilor internationale la titei (avans cu aproximativ 28% an/an in martie).

De asemenea, dinamica vanzarilor de produse nealimentare s-a temperat de la 4.2% an/an in februarie la 1.7% an/an in martie.

Pe de alta parte, volumul vanzarilor de produse alimentare/bauturi/tutun a accelerat de la 8% an/an in februarie la 11.9% an/an in martie.

Astfel, in trimestrul I volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 6.4% an/an. Se evidentiaza majorarea componentelor produse nealimentare (cu 7.3% an/an) si bunuri alimentare/bauturi/tutun (cu 9.5% an/an), evolutie sustinuta de consolidarea climatului pozitiv din piata fortei de munca, piata creditului si piata imobiliara.

Pe de alta parte, volumul vanzarilor de carburanti s-a redus cu 0.5% an/an in perioada ianuarie-martie, pe fondul majorarii cotatiilor internationale la titei (in medie cu 23.1% an/an).

Estimarile econometrice elaborate indica schimbarea de tendinta in sfera comertului cu amanuntul (din ascendenta in descendenta), ceea ce confirma faza de maturitate a ciclului economic post-criza.

In scenariul macroeconomic central ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a consumului privat (principala componenta a PIB) de la 10.1% in 2017 la 6.6% in 2018, 5.1% in 2019, respectiv 4.7% in 2020, evolutie determinata de maturitatea ciclului economic global, rebalansarea politicii economice interne si perspectivele de inflexiune din piata fortei de munca, piata creditului si piata imobiliara.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro