Sari direct la conținut

Raluca-Ioana van Staden: Dupa obtinerea premiului, am primit multe propuneri pentru producerea dispozitivului. Preferam producatorul din Romania pentru ca este cel mai bun

HotNews.ro

Raluca-Ioana van Staden a castigat, in cadrul Salonului International de Inventii de la Geneva, Trofeul de Aur al Organizatiei Mondiale pentru Proprietate Intelectuala pentru cea mai buna femeie inventator. Impreuna cu sotul ei, Jacobus Frederick van Staden, cercetatoarea romanca a inventat un „senzor care determina existenta cancerului in corpul uman in mai putin de 6 minute”. Raluca-Ioana van Staden a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Raluca impreuna cu sotul sau au inventat un senzor care determina existenta cancerului in corpul uman, la nivel molecular, direct din sange, printr-o procedura simpla care poate sa-ti spuna acest lucru in mai putin de 6 minute.

Acest lucru poate fi determinat inainte de a avea simptomele bolii, ceea ce e un mare avantaj: descoperit la timp, cancerul poate fi tratat cu succes. Cei doi inventatori au facut deja experimente pe diverse tipuri de cancer: ovarian, la san, gastrointestinal, de prostata.

„Interesant este ca acest lucru poate fi determinat inainte de a avea simptomele bolii, ceea ce e un mare avantaj: descoperit la timp, cancerul poate fi tratat cu succes. Noi am facut experimente deja pe diverse tipuri de cancer: ovarian, la san, gastrointestinal, de prostata.

In momentul in care dispozitivul nostru ar fi produs pe scara larga, el ar fi foarte usor de utilizat de catre orice medic sau asistent medical, dar chiar si de catre oamenii fara o pregatire in domeniu, pentru ca modul de utilizare este la fel de usor ca in cazul glucometrului. Proiectul nostru are loc in unicul laborator de tehnologie analitica de proces din Romania, PATLAB, aflat in Institutul de Electrochimie si Materie Condensata Timisoara”, a precizat Raluca-Ioana van Staden, intr-un interviu acordat Andreei Marin Banica pe blogul personal.

Despre Raluca-Ioana van Staden

Dr. van Staden a participat in ultimii trei ani la 6 proiecte nationale de cercetare, a coordonat proiecte de cercetare in Africa de Sud, la Universitatea din Pretoria.

Proiectul din Africa de Sud a generat peste 60 de articole in publicatii cotate ISI, dar unul dintre aceste articole (redactat de o studenta participanta la proiect) prezinta o inovatie in chimia analitica si a fost publicat in Analytical Chemistry (American Chemical Society) – cea mai prestigioasa revista din domeniu.

24 de medalii de aur pentru cercetatorii romani

Cercetatorii romani au obtinut 24 de medalii de aur, 15 de argint, opt de bronz si 11 premii speciale la cea de-a 38-a editie a Salonului International de Inventii de la Geneva, potrivit Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica.

Inventii romanesti premiate la Geneva:

  • Sistemul informatic si metoda pentru achizitia, analiza si autentificarea semnaturii olografe
  • Tesatura pentru armarea produselor netesute,
  • Masina de conditionat legume bulboase,
  • Aparat pentru descompunerea fumului,
  • Carucior elastic cu protectie la suprasarcini,
  • Ingrasamant organic ecologic, sau Joc electronic de tir competitional pe PC.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro