Sari direct la conținut

Randamentul investitiilor imobiliare va scadea cu 10%

Pe masura ce piata imobiliara din Romania se dezvolta, tendinta va fi ca randamentul profiturilor sa scada cu 10 % la nivelul anului 2006 se arata intr-un studiu al companiei Regatta.

Chiar si asa potentialul de castig in urma investitiilor imobiliare in Romania este cel mai ridicat din Europa potrivit unei analize efectuate de postul de televiziune britanic Channel4.

Sectorul investitiilor imobiliare a fost caracterizat intotdeauna de dinamism chiar si in situatiile de criza economica. Un comunicat de presa emis de compania Regatta arata ca piata de investitii din Romania se schimba din nou datorita interesului manifestat de catre investitorii straini, atat cei privati cat si institutionali.

„Existand fonduri imobiliare mari, s-au investit sume importante de bani in diferite oportunitati de afaceri. Fiind o alegere excelenta, investitiile in Romania ofera castiguri semnificative cu un nivel relativ scazut de risc” a declarat Alexandru Nitescu, directorul departamentului Investitii-Terenuri din cadrul Regatta.

Pe langa profiturile obtinute din cresterea preturilor la terenuri, castiguri importante se fac si de catre companiile ce dezvolta proiecte imobiliare. Astfel ranadamentul acestor activitati se situeaza in jurul valorii de 15-35%, cu un mic avantaj acelor proiecte ce se dezvolta in preajma marilor orase.

Pentru investitorii internationali piata romaneasca de gen este foarte interesanta chiar daca uneori produsele oferite nu sunt de cea mai buna calitate. De aceea o parte dintre investitorii institutionali au adoptat o strategie diferita de actiune, facand parteneriate cu mari dezvoltatori, finantandu-le proiectele si impunand o serie de conditii in care sa aiba loc achizitiile.

Asemenea investitori obtin randamente de 8-10%, cu posibilitatea cresterii pana la 15% pentru proiectele localizate in afara capitalei. Preconizata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana este in continuare principalul motiv al dezvoltarii marilor proiecte imobiliare.

Alexandru Nitescu apreciaza ca in urmatorii 2-3 ani vor fi livrate pe piata o serie de investitii majore mai ales in sectoarele retail si industrial. In timp, randamentele obtinute vor scadea fortand investitorii privati si institutionali sa „ascuta” competitia sau sa patrunda pe acele nise de piata cu risc/randament mai mare

Valea Prahovei va aduce cele mai mari profituri

Piata imobiliara se afla aici intr-o permanenta dezvoltare, datorita oportunitatilor de constructii. Intreprinzatorii continua sa cumpere terenuri, in scopul amenajarii unor locatii rentabile, pe care sa le inchirieze sau sa le vanda, cu un profit acceptabil apreciaza reprezentantii companiei Eurisko.

Specialistii Eurisko estimeaza insa ca Valea Prahovei va deveni cu adevarat profitabila din punct de vedere imobiliar peste cativa ani, atunci cand proiectele de infrastructura vor fi finalizate, iar investitiile in activitatea turistica se vor concretiza in legarea statiunilor prin partiile de schi si transport prin cablu.

Termenii ce conditioneaza dinamica pretului de vanzare al caselor de pe Valea Prahovei sunt legati de dezvoltarea infrastructurii, de aparitia utilitatilor in zona si de faptul ca ofertele sunt mai putine decat cererile. In general, nivelul preturilor caselor este ascendent de la an la an.

Intr-un comunicat transmis Hotnews.ro, compania Eurisko arata ca, cele mai bine vandute case sunt casele de vacanta cu trei sau patru camere, apartamentele de vacanta in blocuri noi, hotelurile si pensiunile, ca investitii in turism si chiar imobilele istorice.

Pe Valea Prahovei cererea de case este in prezent mai mare decat oferta si acest raport se va mentine si in anul urmator. Ca raspuns, oferta va fi din ce in ce mai bogata si mai variata si se estimeaza ca zona se va dezvolta intr-un ritm sustinut.

Ca tendinta, ofertele se vor concretiza din ce in ce mai mult in complexuri rezidentiale de vile de vacanta, deoarece exista foarte multi investitori care cauta in prezent terenuri mari pentru a construi vile de vacanta spre vanzare.

Ca zone cu potential mare de dezvoltare, care vor atrage investitii masive pentru construirea de case, individuale sau in complex, se contureaza: Busteni, zona Valea Cerbului, Poiana Tapului, zona Ceair, Sinaia, zona Cumpatu si zona Calea Moroieni – drumul spre Targoviste, Predeal, zona Cioplea, pe drumul spre Cabana Susai si zona Trei Brazi si Azuga, in apropierea partiei de schi.

Romania se afla pe primul loc in privinta profiturilor imobiliare

Investitiile pe piata imobiliara romaneasca au cele mai mari randamentee comparativ cu restul statelor din Uniunea Europeana. Astfel, o suma de o suta de mii de dolari, va aduce un profit de 414% in decurs de numai 10 ani. Aceasta este concluzia trasa de expertul in investitii imobiliare Amanda Lamb in cdrul unei emisiuni de profil difuzata pe postul tv britanic Channel4.

Pe locul doi dupa Romania se situeaza Polonia unde marja de profit se ridica la 393% pe aceeasi perioada de timp. Pe locul trei se afla Portugalia, tara aflata de mult timp in recesiune economica dar care acum da semen de revigorare.

Clasamentul complet: Romania, Portugalia, Polonia, Estonia, letonia, Lituania, Suedia, Belgia, Slovacia, Slovenia, Finlanda, Ungaria, Luxemburg, Germania, Cehia, Irlanda, Austria, Olanda, Franta, Italia, Spania si Cipru

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro