Raport MCV: Bulgaria a facut progrese mici in rezolvarea cazurilor de coruptie si de crima organizata
Bulgaria a facut pasi importanti pentru a include din nou pe agenda reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei, insa a inregistrat progrese reduse in ceea ce priveste rezolvarea cazurilor de coruptie la nivel inalt si cele de crima organizata, noteaza raportul CE elaborat in cadrul MCV, conform Mediafax.
„Bulgaria a facut pasi importanti in 2015 pentru a include din nou pe agenda reforma, dupa o perioada in care instabilitatea politica parea ca franeaza progresul. Cele doua strategii privind reforma judiciara si lupta impotriva coruptiei reprezinta un plan detaliat pentru actiune. Insa este clar ca traducerea acestor strategii intr-un progres concret si tangibil va fi o provocare importanta pentru anul 2016”, arata raportul Comisiei Europene.
„Un numar de initiative au fost luate, si unele dintre acestea au generat progrese concrete. In luna decembrie, Bulgaria si-a amendat Constitutia. In timp ce amendamentele au inclus unele schimbari importante fata de textul propus original, adoptarea lor reprezinta inca un pas important spre o reforma a Consiliului Judiciar Suprem. Alte initiative s-au confruntat cu obstacole, in special strategia anticoruptie, proiectul de lege intentionand sa puna in aplicare o noua autoritate anticoruptie respinsa in Adunarea Nationala”, subliniaza Comisia Europeana.
„Progresele reduse in ceea ce priveste cazurile de coruptie la nivel inalt si cele de crima organizata, precum si reactia incerta la situatii controversate precum protestele desfasurate in fata Tribunalului din Sofia in 2014 continua sa erodeze increderea publicului in capacitatea autoritatilor bulgare de a asigura justitia”, continua raportul.
In ceea ce priveste independenta judiciara, Comisia Europeana apreciaza ca „a fost incurajator” sa ii observe pe „judecatorii bulgari exprimandu-se in public pentru a sustine reforma sistemului judiciar”.
„Unele elemente concrete privind progresul au fost atinse in ceea ce priveste managementul sistemului judiciar. Cu toate acestea, in zone-cheie ale guvernantei judiciare, eforturile institutiilor bulgare inca au nevoie de motivatie”, mai precizeaza raportul Comisiei Europene.